Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μετασχηματισμοί 1: Bach, Mozart, Satie…ταξίδι στην Ανατολή στη Στέγη

Μετασχηματισμοί 1: Bach, Mozart, Satie…ταξίδι στην Ανατολή στη Στέγη

Τι συμβαίνει όταν ο Bach, o Mozart, o Satie, ή ίσως o Coltrane ... συναντούν τον Πάνο Δημητρακόπουλο, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Δημήτρη Τσάκα σε μια φανταστική περιήγηση στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα; Οι χρονικές στιγμές και οι πολιτισμοί διασταυρώνονται, μαζί και ηχοχρώματα και μουσικές πρακτικές, μουσικό υλικό, μελωδίες, εικόνες. Ένα ταξίδι από την δύση στην ανατολή και από την ανατολή στη δύση…  και στη μέση η Ελλάδα του παρελθόντος και του παρόντος.

Οι Μετασχηματισμοί σε αυτή την πρώτη συναυλία στις 2 Νοεμβρίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση προτείνουν τη συνάντηση σημαντικών έργων από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής και γενικότερα της δυτικο-ευρωπαϊκής, με ηχοχρώματα της ανατολής αλλά και μουσικές πρακτικές της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και της λεκάνης της Μεσογείου.

Οι καταξιωμένοι δεξιοτέχνες μουσικοί Πάνος Δημητρακόπουλος – κανονάκι, Θωμάς Κωνσταντίνου – ούτι, Δημήτρης Τσάκας – σαξόφωνο,  αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του Ελληνικού Σχεδίου και την ιδέα να πειραματιστούν.

Μεταμορφώνουν και ερμηνεύουν ένα πρόγραμμα με γνωστά έργα κλασικής μουσικής καθώς και παραδοσιακά κομμάτια που χάνονται στα βάθη του χρόνου και φθάνουν μέχρι τις κλασικές συνθέσεις που γράφτηκαν για της Αυτοκρατορικές Αυλές του 18ου αιώνα. Από τον μυστικισμό της Ανατολής ως τον λυρισμό της Δύσης, η μουσική είναι μία και απηχεί τη λαϊκή ψυχή. Όποτε και για όποιον και να γράφτηκε, αγγίζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο πόνο, τη χαρά, τη νοσταλγία. Το σαξόφωνο συναντά δύο από τα σημαντικότερα μουσικά όργανα της Βυζαντινής μουσικής, το κανονάκι και το ούτι – που έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα και αναλογούσαν στο «πιάνο» και την «κιθάρα» – αντιμετωπίζοντας αυτό το παιχνίδι ως δημιουργική πρόκληση.

Δύο κόσμοι που συναντώνται και ανοίγονται  σε μια βιωματική διάδραση. Μέσα από διαφορετικούς μετασχηματισμούς δημιουργούν ένα νέο σύμπαν και προκαλούν την ακρόαση , τις αισθήσεις και τη σκέψη.
 
Καλλιτεχνική επιμέλεια κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου , Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος

Ο κύκλος συναυλιών Μετασχηματισμοί ξεκίνησε ως πείραμα με διάθεση παιχνιδιού, πρόκλησης, δοκιμής με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούργιο, ενδιαφέρον, δυναμικό προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη. Το πείραμα και η ιδέα για μετασχηματισμούς εξακολουθεί για δεύτερη χρονιά φέτος. Παρουσιάζονται «μετασχηματισμοί» γνωστών έργων της μουσικής δημιουργίας και παράλληλα το Ελληνικό Σχέδιο προχωρά δυναμικά με αναθέσεις νέων.

Σχετικές ειδήσεις
Η Ρένα Μόρφη παρουσιάζει τη Σούλη Ανατολή στο Σταυρό του Νότου
16.02.2017 10:45
Η Ρένα Μόρφη, τραγουδίστρια των Imam Baildi μας παρουσιάζει την φανταχτερή περσόνα Σούλη Ανατολή ζωντανά στο club του Σταυρού του Νότου.
Μετασχηματισμοί 2: Ο Έρωτας του ποιητή - Dichterliebe στη Στέγη
11.01.2017 17:38
Το Ελληνικό Σχέδιο και οι ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ επανέρχονται με μια νέα απόπειρα μεταφοράς σημαντικών κύκλων τραγουδιών για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Στο πρώτο μέρος της φετινής συναυλίας του κύκλου των Μετασχηματισμών Ο έρωτας του ποιητή - Dichterliebe, στις 22 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος) και Peter Bortfeldt (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη.
Pyjama party στο πλαίσιο του Ύπνος Project από το six d.o.g.s στη Στέγη
12.05.2016 17:17
Σάββατο 14 Μαΐου, 00.00 τα μεσάνυχτα, το six d.o.g.s καταλαμβάνει όλους τους ορόφους της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, τους γεμίζει ηχεία, καλεί ένα τσούρμο ντόπιους djs και παρτάρει φορώντας τα πιτζαμάκια του από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή.
Το Requiem του Mozart από το σύνολο Vocal Inventions Ensemble στη Μουσική Βιβλιοθήκη
25.04.2016 16:51
Τη Μεγάλη Τετάρτη 27 Απριλίου στις 20:30 στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης φιλοξενείται το φωνητικό σύνολο Vocal Inventions Ensemble που θα ερμηνεύσει το Requiem in D minor (K.626) του Wolfgang Amadeus Mozart.
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.