Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

"Tomorrows": Ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχή στην έκθεση της Στέγης

Πώς θα είναι η καθημερινή ζωή στις πόλεις του μέλλοντος; Τι αλλαγές θα φέρουν οι ολοένα και πιο έξυπνες συσκευές, οι τεχνολογίες αυτοματοποίησης και η συνεχής συνδεσιμότητα; Ποια νέα οικονομικά μοντέλα ενδέχεται να αναδυθούν και ποιος θα είναι ο ρόλος των ιδιαιτεροτήτων διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών; Πώς θα επηρεάσει η ανάπτυξη των αυριανών πόλεων το περιβάλλον και τη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη;

Σήμερα, το μέλλον μοιάζει να είναι πιο κοντά από ποτέ. Ένας νέος τρόπος ζωής ήδη διαμορφώνεται, που βασίζεται στη συνεχή συσσώρευση και επεξεργασία δεδομένων. Μη ανθρώπινοι παράγοντες, όπως οι αλγόριθμοι, εισέρχονται σε μοντέλα για εξυπνότερες κατοικίες και πόλεις, με στόχο να βελτιστοποιήσουν την οργάνωση των πόλεων και την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Αν και η διαμεσολάβηση της τεχνολογίας αναμφισβήτητα παίζει κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις για το μέλλον των αυριανών πόλεων, οφείλει κανείς να παρατηρήσει ταυτόχρονα το εξής: Οι προβολές στο μέλλον συνήθως αφορούν αστικά κέντρα και μητροπόλεις χωρίς ιδιαίτερα τοπικά χαρακτηριστικά. Οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, οι τοπικές οικονομίες και η δυναμική των κατοίκων συχνά απουσιάζουν, διαμορφώνοντας μια εικόνα γενικευμένη και, ίσως, εξιδανικευμένη.

Η έκθεση Tomorrows θα επιδιώξει να περιγράψει το μέλλον μέσα από ουτοπικά και δυστοπικά σενάρια εικαστικών, αρχιτεκτόνων και designers, διερευνώντας τα πιθανά μέλλοντα περιοχών με διαφορετικές δυνατότητες και ανάγκες. Πόλεις πραγματικές, ιδωμένες στο μέλλον, μοντέλα πόλεων που δεν θα χτιστούν ποτέ και φαντασιακά αστικά περιβάλλοντα θα αφηγηθούν ιστορίες για τις επερχόμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές. Νέα αστικά τοπία, υποδομές, εργαλεία, φορέσιμα και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης θα αποτελέσουν την αφορμή για απροσδόκητες ή σκοπίμως υπερβολικές αφηγήσεις με κριτική διάθεση, όπου το μέλλον θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο κατανόησης για το ίδιο το παρόν.

Μέρος της έκθεσης θα είναι αφιερωμένο στη Μεσόγειο, μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια συνοψίζεται η κρίση του Δυτικού πολιτισμού. Η εξελισσόμενη οικονομική κρίση, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών και οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής αναδιαμορφώνουν το φυσικό και αστικό περιβάλλον της Μεσογείου. Η έκθεση θα εξετάσει πώς θα διαμορφωθεί το μέλλον της ευρύτερης περιοχής, συζητώντας το ρόλο που ενδέχεται, για παράδειγμα, να έχουν σε αυτήν τα επερχόμενα έξυπνα συστήματα, οι βιομετρικές τεχνολογίες και οι δικτυακές υποδομές.

Η παρούσα ανοιχτή πρόσκληση αφορά την υποβολή προτάσεων που επικεντρώνονται στο μέλλον των μεσογειακών πόλεων. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν ολοκληρωμένα έργα ή νέες ιδέες που να αναφέρονται –χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό– σε αντικείμενα, συστήματα, υποδομές και περιβάλλοντα. Ζητούνται οραματικές προτάσεις για εναλλακτικά μέλλοντα, αλλά και αναστοχαστικές προσεγγίσεις για φαινόμενα και ζητήματα του παρόντος.

Οι προτάσεις συμμετοχής θα πρέπει να περιλαμβάνουν:

•Κείμενο περιγραφής της ιδέας (έως 250 λέξεις)
•Τεχνικές προδιαγραφές & ανάγκες παρουσίασης του έργου
•4 έως 6 εικόνες ή σχέδια
•Στοιχεία συντελεστών
•Σχετικούς συνδέσμους (URL) εφόσον υπάρχουν
•Στοιχεία επικοινωνίας (email, τηλέφωνο, διεύθυνση) ενός εκπροσώπου
•Σύντομο βιογραφικό των δημιουργών ή της ομάδας (έως 150 λέξεις)

Το παραπάνω υλικό θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα αρχείο .pdf, με ανώτερο επιτρεπτό μέγεθος τα 3MB.

Όλα τα κείμενα θα πρέπει να είναι γραμμένα στα αγγλικά.

Το αρχείο θα πρέπει να αποσταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση tomorrows@sgt.gr έως τις 2 Δεκεμβρίου 2016.

Οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την επιλογή των έργων μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση tomorrows@sgt.gr.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα http://tomorrows.sgt.gr.

Η έκθεση Tomorrows θα παρουσιαστεί στην Αθήνα το Μάιο του 2017.

Οργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση – Χρήστος Καρράς
Επιμέλεια: Δάφνη Δραγώνα, Πάνος Δραγώνας
Σχεδιασμός: Πάνος Δραγώνας, Βαρβάρα Χριστοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Ανοιχτή Πρόσκληση για συμμετοχή στο project
07.02.2017 17:10
Ανοιχτή πρόσκληση προς τους πρόσφυγες και Αθηναίους να συμμετέχουν στο project UNIVERSITAS με εργαστήρια με καλλιτέχνες από τη Συρία, την Ελλάδα και τη Γερμανία 16-27 Φεβρουαρίου 2016 στην Μπιενάλε Αθήνας, την Khora Athens και τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.
52α Δημήτρια: Ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων
23.01.2017 10:14
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης των 52ων Δημητρίων, που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2017, ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε φορείς, ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, ώστε να υποβάλλουν τις προτάσεις τους με στόχο τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ.
Φεστιβάλ
16.01.2017 12:53
Το Διάφραγμα 26 και το Cinemarian διοργανώνουν Φεστιβάλ με θέμα τον "Έρωτα" και προσκαλούν τους καλλιτέχνες να συμμετάσχουν με τα έργα τους.
25.11.2016 15:44
Για 13η συνεχή χρονιά, στο "Εργαστήρι Μαιρηβή" στις 16, 17 & 18 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί έκθεση με κούκλες ραμμένες από τις κρατούμενες των Γυναικείων Φυλακών Θήβας (πρώην Κορυδαλλού), στο πλαίσιο του προγράμματος "Λόγος και Ύφασμα" της "Άρσις".
Freedom of Expression από το ΙΕΤΜ: ανοιχτή πρόσκληση σε χορογράφους και video artists για συμμετοχή σε φεστιβάλ
29.08.2016 16:51
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Καμπάνιας για την Ελευθερία της Έκφρασης “Freedom of Expression” του ΙΕΤΜ και της συνάντησης που θα γίνει στη Βηρυτό (IETM Satellite in Beirut) 6 - 9 Οκτωβρίου 2016, η εταιρεία KART Productions και η σκηνοθέτης Μαρία Ξανθοπουλίδου απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε χορογράφους και video artists για να παρουσιάσουν έργα με θέμα “Freedom of Expression”, στη Β΄ σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας, σε ένα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 6-9 Οκτωβρίου.