Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Transplantation II: Έκθεση της Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου

Transplantation II: Έκθεση της Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έφης Σαββίδη με τίτλο TRANSPLANTATION II σε επιμέλεια της ιστορικού – κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

 

Η έκθεση TRANSPLANTATION II αποτελεί συνέχεια και επέκταση της έκθεσης TRANSPLANTATION η οποία παρουσιάστηκε στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - παράλληλο πρόγραμμα , στην Casa Bianca (23/06 έως 31/08 2015), με την ίδια επιμελήτρια.

 

Αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου στο κείμενο του  καταλόγου: «Στις τρεις ενότητες έργων της Έφης Σαββίδη Lost (hi)story (αρχείο φωτογραφικών αναμνηστικών στιγμιοτύπων από την Αμμόχωστο τουλάχιστον 40 χρόνια πριν με μικρά σχόλια από τους εικονιζόμενους 40 χρόνια μετά), By the gate (αρχείο φωτογραφικών σκηνογραφιών στους εξωτερικούς χώρους οικίας μεταναστών στη σύγχρονη Λευκωσία) και Garden (artist book, ως φωτογραφικό φυτολόγιο, που απαθανατίζει τη διαδοχική ανάπτυξη εφτά φυτών, όπως αυτά αναπτύχθηκαν σε νέο, «ξένιο» έδαφος, από σπόρους που μετέφεραν μετανάστες), έρχεται να προστεθεί μία τέταρτη, που φέρει τον τίτλο Ajanib, (στα αραβικά σημαίνει άπατρις), μία λέξη την οποία επαναλάμβανε εμμονικά σε συνέντευξη που πήρε η δημιουργός από έναν Κούρδο μετανάστη. Η απομόνωση αυτής της λέξης και η επανάληψή της με επιτονισμό θα λειτουργήσει ως το ηχητικό background της συνολικής εγκατάστασης τής Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου.  

 

Πρόκειται για εκδοχές μετοίκησης στο πλαίσιο μιας νέας, ιδιότυπης «χαρτογράφησης» για τη λεκάνη της Μεσογείου, διαμέσου των οποίων η καλλιτέχνης ανιχνεύει τις σχέσεις συλλογικής και ατομικής ταυτότητας. Παράλληλα διαφαίνεται η κριτική της στάση, που συνδέει την Τέχνη με πολιτικές ευαισθητοποιήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική άρθρωση της εγκατάστασης αποπνέει παράλληλα έναν ακτιβισμό συναισθηματικού τύπου, για τη «μικρή ιστορία» των ανθρώπων, δηλώνοντας απερίφραστα την ανάγκη μέθεξης στο «δράμα» της ανθρώπινης κατάστασης.»

 

Εκτός του κειμένου της επιμελήτριας της έκθεσης, σχετικά με την  έννοια της μετοίκισης, ως εικαστικής διαδικασίας που ανιχνεύει τη νέα χαρτογράφηση εντός της λεκάνης της Μεσογείου, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση υπάρχουν επίσης κείμενα του Γιάννη Τουμαζή, της Μαρίας Πετρίδη καθώς και της ίδιας της δημιουργού.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την ευγενική χορηγία του κ. Βάσου Χατζηθεοδοσίου. 

Σχετικές ειδήσεις
Desert Rose, έκθεση της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη στη γκαλερί Σκουφά
14.02.2017 17:20
Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Καλλιόπης Ασαργιωτάκη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017.
Έκθεση του Ιάσονα Βενετσανόπουλου στην Image Gallery
23.01.2017 11:48
O Ιάσονας Βενετσανόπουλος παρουσιάζει στην Image Gallery τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “There is another world, but it is inside this one” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ματίνας Χαραλάμπη.
Ars Moriendi: Εικαστική έκθεση στο Σπίτι της Κύπρου
07.12.2016 15:51
Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την εικαστική έκθεση Ars Moriendi με έργα που εμπνέονται και διερευνούν την άρρηκτη σχέση του Ανθρώπου με τον Θάνατο.
Texting Spirits: έκθεση της Lola Montes Schnabel στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα
25.11.2016 17:17
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου στις 19:30, εγκαινιάζεται στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα η πρώτη ατομική έκθεση της Αμερικανίδας εικαστικού Lola Montes Schnabel (Νέα Υόρκη 1981) στην Ελλάδα, σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση.
Βαλτινός – Εικαστικώς... στο Σπίτι της Κύπρου
04.11.2016 17:20
Εικαστικά έργα εμπνευσμένα από την πεζογραφία του Θανάση Βαλτινού, παρουσιάζονται στο Σπίτι της Κύπρου, στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης ΒΑΛΤΙΝΟΣ – Εικαστικώς…, που συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.