Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Transplantation II: Έκθεση της Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου

Transplantation II: Έκθεση της Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου

Το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο του εικαστικού του προγράμματος, παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Έφης Σαββίδη με τίτλο TRANSPLANTATION II σε επιμέλεια της ιστορικού – κριτικού τέχνης Θάλειας Στεφανίδου.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016 στις 20:00 και η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016.

 

Η έκθεση TRANSPLANTATION II αποτελεί συνέχεια και επέκταση της έκθεσης TRANSPLANTATION η οποία παρουσιάστηκε στην 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - παράλληλο πρόγραμμα , στην Casa Bianca (23/06 έως 31/08 2015), με την ίδια επιμελήτρια.

 

Αναφέρει η επιμελήτρια της έκθεσης Θάλεια Στεφανίδου στο κείμενο του  καταλόγου: «Στις τρεις ενότητες έργων της Έφης Σαββίδη Lost (hi)story (αρχείο φωτογραφικών αναμνηστικών στιγμιοτύπων από την Αμμόχωστο τουλάχιστον 40 χρόνια πριν με μικρά σχόλια από τους εικονιζόμενους 40 χρόνια μετά), By the gate (αρχείο φωτογραφικών σκηνογραφιών στους εξωτερικούς χώρους οικίας μεταναστών στη σύγχρονη Λευκωσία) και Garden (artist book, ως φωτογραφικό φυτολόγιο, που απαθανατίζει τη διαδοχική ανάπτυξη εφτά φυτών, όπως αυτά αναπτύχθηκαν σε νέο, «ξένιο» έδαφος, από σπόρους που μετέφεραν μετανάστες), έρχεται να προστεθεί μία τέταρτη, που φέρει τον τίτλο Ajanib, (στα αραβικά σημαίνει άπατρις), μία λέξη την οποία επαναλάμβανε εμμονικά σε συνέντευξη που πήρε η δημιουργός από έναν Κούρδο μετανάστη. Η απομόνωση αυτής της λέξης και η επανάληψή της με επιτονισμό θα λειτουργήσει ως το ηχητικό background της συνολικής εγκατάστασης τής Έφης Σαββίδη στο Σπίτι της Κύπρου.  

 

Πρόκειται για εκδοχές μετοίκησης στο πλαίσιο μιας νέας, ιδιότυπης «χαρτογράφησης» για τη λεκάνη της Μεσογείου, διαμέσου των οποίων η καλλιτέχνης ανιχνεύει τις σχέσεις συλλογικής και ατομικής ταυτότητας. Παράλληλα διαφαίνεται η κριτική της στάση, που συνδέει την Τέχνη με πολιτικές ευαισθητοποιήσεις. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική άρθρωση της εγκατάστασης αποπνέει παράλληλα έναν ακτιβισμό συναισθηματικού τύπου, για τη «μικρή ιστορία» των ανθρώπων, δηλώνοντας απερίφραστα την ανάγκη μέθεξης στο «δράμα» της ανθρώπινης κατάστασης.»

 

Εκτός του κειμένου της επιμελήτριας της έκθεσης, σχετικά με την  έννοια της μετοίκισης, ως εικαστικής διαδικασίας που ανιχνεύει τη νέα χαρτογράφηση εντός της λεκάνης της Μεσογείου, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση υπάρχουν επίσης κείμενα του Γιάννη Τουμαζή, της Μαρίας Πετρίδη καθώς και της ίδιας της δημιουργού.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την ευγενική χορηγία του κ. Βάσου Χατζηθεοδοσίου. 

Σχετικές ειδήσεις
ΜΑΖΕΙ ή ΠΟΤΕ=ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ: έκθεση της Έλλης Γρίβα στη γκαλερί Art Zone 42
26.09.2016 16:29
Η γκαλερί ART ZONE 42 έχει την ιδιαίτερη χαρά να παρουσιάσει στο κοινό την 16η ατομική έκθεση ζωγραφικής, ποίησης, installation, performance και βιβλίου της εικαστικού Έλλης Γρίβα, από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 29 Οκτωβρίου, με τίτλο: MAZEI Ή ΠΟΤΕ = ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ. Τα εγκαίνια της έκθεσης είναι την Τρίτη 11 Οκτωβρίου στις 7:30μμ.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
Mare Monstrum: έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη γκαλερί Σκουφά
03.03.2016 16:27
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 19.30, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη με τον τίτλο «Mare Monstrum», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη στη γκαλερί Σκουφά
19.01.2016 12:18
Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Αγγελίδη υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016.