Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.

Μπάγκειον

Οι δράσεις του Σεπτεμβρίου ξεκινούν με την ομάδα Contemporary Art Showcase Athens (C.A.S.A.) και το project ACTS OF ENGAGEMENT, όπου καλλιτέχνες και επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θέτουν σε ένα δεκαήμερο εργαστήριο ερωτήματα για τον ρόλο της τέχνης εκτός των τειχών του παραδοσιακού εκθεσιακού χώρου και πως μπορούν να μετατρέψουν τους θεατές σε συμμέτοχους εντός του σημερινού πολιτικού πλαισίου. Τα αποτελέσματα αυτού του δεκαήμερου εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στο Μπάγκειο στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Το πρόγραμμα επιμελείται ο James Simbouras και συμμετέχουν οι: Βιλελμίνη Ανδριώτη, Γιάννης Αντωνίου, Θωμάς Διάφας, Αθηνά Κανελλοπούλου, Αλέξανδρος Κυριακάτος, Αιμιλία Μπουρίτη, Άννα Παπαθανασίου, Ανδρέας Παπαμιχαήλ, Νίκος Σταθόπουλος, Θοδωρής Τράμπας, Ερασμία Τσίπρα, Mohamed Abdelkarim, Madeleine Dymond, Camille Kaiser, Jussi Koitela, Arjuna Neuman, Camilla Paolino, Javier Gonzalez Pesce, Erika Pirl, David Gregory Rees-Thomas, David Esteban Romero Torres, Yvette Vasourkova.

Φωτογραφία: ACTS OF ENGAGEMENT, © Μαργαρίτα Αμόροβα

Βαρβάκειος

O εικαστικός και σκηνοθέτης Robin Vanbesien, θα παρουσιάσει το assembly for an Oresteia (2016, 31′), μια καταγραφή της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο Green Park στην Αθήνα στις 19 Απριλίου 2016, με εκπροσώπους συλλογικοτήτων και ομάδων αλληλεγγύης εντός και εκτός Αθήνας, το οποίο αποτελεί κομμάτι της επερχόμενης ταινίας του Vision for a Citizen. Η ταινία βασίζεται στην έρευνα του ίδιου πάνω στα κινήματα αλληλεγγύης που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. Μετά την προβολή που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει συζήτηση με μέλη των κινημάτων και τους ηθοποιούς της ταινίας.

 Φωτογραφία: Robin Vanbesien, assembly for an Oresteia (στιγμιότυπο), 2016, HD, 31′, χρώμα, ήχος

Κλείνοντας τις δράσεις του Σεπτεμβρίου, η Αυτόνομη Ακαδημία θα συνεχίσει τις διαλέξεις που ξεκίνησε στο πλαίσιο της Μπιενάλε της Αθήνας τον προηγούμενο Νοέμβρη στο χώρο της Βαρβακείου. Το Χειμερινό Εξάμηνο της Αυτόνομης Ακαδημίας ξεκινάει με τα Deep Artists’ Talk (ομιλίες εις βάθος με καλλιτέχνες), δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας νέας, στενής σχέσης μεταξύ του κοινού και της τέχνης. Η ομιλία της Βιλελμίνας Ανδριώτη, σχετικά με την εμπειρία της ως καλλιτέχνη που ασχολείται με τους πρόσφυγες, θα εκκινήσει το καλλιτεχνικό ερευνητικό project Universitas της Αυτόνομης Ακαδημίας και της AthenSYN που θα αναπτύξει ένα εμπειρικό μοντέλο πανεπιστημιακής οργάνωσης, ενσωματώνοντας την αμφίδρομη εκπαίδευση από τις χώρες υποδοχής και τους πρόσφυγες. Επιπλέον, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν η γνωστή εικαστικός Martina Schumacher, της οποίας τα έργα χαρακτηρίζονται από την χρήση οπτικά εντυπωσιακών και τεχνολογικά απαιτητικών στη δημιουργία υγρών που παρασκευάζει η ίδια, και ο Michael McGarry, πολυβραβευμένος εικαστικός και σκηνοθέτης, ο οποίος θα παρουσιάσει το γλυπτικό του έργο, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τα συστημικά πρότυπα.

Φωτογραφία © Julia Strauss

Πρόγραμμα Δράσεων

ACTS OF ENGAGEMENT | C.A.S.A.
Μπάγκειον | Πλ. Ομόνοιας 18

Έκθεση
Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 19:30 – 22:00
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 12:00 – 21:00

Ομιλίες/Παρουσιάσεις
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου | 19:30 – 21:00

assembly for an Oresteia | Robin Vanbesien
Κτήριο Βαρβακείου | επί της οδού Αθηνάς – έναντι Αγοράς
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου | 19:00

Deep Artists’ Talks | Αυτόνομη Ακαδημία
Κτήριο Βαρβακείου | επί της οδού Αθηνάς – έναντι Αγοράς

Martina Schumacher
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου | 19:00

Βιλελμίνα Ανδριώτη
Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου | 19:00

Michael McGarry
Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου | 19:00