Το αστυνομικό μυθιστόρημα που αξίζει να εκθειάζεται και το οποίο άλλωστε  είναι αυτό που μένει στην λογοτεχνική ιστορία – γιατί έχει πολλές πιθανότητες να μείνει – είναι εκείνο που δεν αναλώνεται αποκλειστικά στην εξιχνίαση της όποιας δολοφονίας περιγράφει, αυτό δεν χρειάζεται εξάλλου και τόσο πολύ ταλέντο.

Από τον Γιάννη Αντωνιάδη

Τα βιβλία που παραθέτω είναι, κατά την κρίση μου, κάποια από εκείνα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και αξίζει να διαβαστούν γιατί μας πηγαίνουν ένα βήμα παραπέρα. Αγγίζουν θέματα κοινωνικά, ιστορικά και πολιτικά που μέσα σε έναν μανδύα αστυνομικής πλοκής, έχουν την δύναμη να κορυφώνουν την αγωνία και να διατηρούν την αναγνωστική μας εγρήγορση σε υψηλά επίπεδα με σεβασμό πάντα στην αισθητική μας και βέβαια την ψυχαγωγία μας. Με λίγα λόγια, έχουν διδακτικό ρόλο και εμείς βγαίνουμε από τις σελίδες τους κερδισμένοι, ικανοποιημένοι και αναγνωστικά χορτασμένοι για αυτό που εισπράξαμε.

William Riley Burnett, Αντίο Σικάγο (Άγρα)

Ο κόσμος του Μπερνέτ είναι βαφτισμένος με το χρώμα της αργής αλλά θανατηφόρας εξέλιξης ως προς τα γεγονότα και ο κινηματογραφικός του παλμός εναλλάσσεται σε κάθε στιγμή πίσω από την κουρτίνα της ζωής στην κατά τα άλλα φαινομενικά ήσυχη πόλη.

Γκιγιόμ Μισό, Σέντραλ Παρκ (Καστανιώτης)

Η ιστορία του διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που την καθιστούν αστυνομική και μυστηριώδη, καθώς προσπαθεί να εξιχνιάσει ένα περίπλοκο αίνιγμα στο οποίο μπλέκονται μία αστυνομικός και ένας ψυχίατρος αλλά και μία ομάδα ανθρώπων, οι οποίοι παρεμβαίνουν για να συνδράμουν στην λύση του γρίφου.

Walter Mosley, Little Scarlet (Πόλις)

Ο Mosley στα χνάρια του “Αόρατου ανθρώπου” του Ραλφ Έλισον, ενός βιβλίου μύθου που μεταφέρθηκε και κινηματογραφικά, θα γράψει ένα μυθιστόρημα άξια τοποθετημένο ανάμεσα στα αριστουργήματα της εποχής μας αφού ο αναγνώστης μέσα από το μυστήριο βιώνει την αγωνία και μαθαίνει ιστορία, την ιστορία όπως επιθυμούμε να την διαβάζουμε, πραγματική και ακατέργαστη.

Gaston Leroux, Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου (Διόπτρα)

Ένα από τα πιο διαχρονικά μυθιστορήματα, μία εμβληματική και λογοτεχνική ιστορία που διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία ενός βιβλίου που διαβάζεται και ξαναδιαβάζεται. Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξης μάθημα γραφής για το μυθιστόρημα που συνδυάζει αγωνία και λαχτάρα ανάγνωσης. Και όλα αυτά εν έτει 1908!

Δημήτρης Μαμαλούκας, Ο κρυφός πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών (Κέδρος)

Ένα βιβλίο αναφορά και μία πολύ αξιόλογη έρευνα γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της ιστορίας των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Η αστυνομική πλοκή έρχεται να παντρέψει την ιστορία με το μυστήριο μέσα από την αφήγηση γεγονότων που στιγμάτισαν την πολιτική ιστορία μιας χώρας, της Ιταλίας και συγκλόνισαν ολόκληρη την Ευρώπη.