Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017
Ανατολικά της Δύσης - Μίροσλαβ Πένκοφ: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 10:07
Ανατολικά της Δύσης - Μίροσλαβ Πένκοφ: Κριτική βιβλίου

Κάπου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, οι ιστορίες του Πένκοφ ποτίζονται με τις αφηγήσεις ανθρώπων δεμένων με την πατρίδα τους, την Βουλγαρία και καταθέτουν με κάθε δυνατό τρόπο τους δεσμούς που ποτέ δεν ξέχασαν, τις συγκινήσεις που ποτέ δεν λησμόνησαν, τα δάκρυα που έχυσαν και τις δυσκολίες που πέρασαν. Θυμούνται όμως και τις ρίζες αυτές που δεν ξεριζώνονται γιατί ένας τόπος γεννά πλείστες αναμνήσεις , εικόνες και σκέψεις και για αυτό θέλουν πάντα να γυρίζουν εκεί, κάτι σαν την νοσταλγία του Οδυσσέα που βασανίζει και εμάς ως λαό. Ο Πένκοφ γνωρίζει καλά τις αδυναμίες των συμπατριωτών του, ίσως και του ίδιου και έχει γνώση των δυνατοτήτων αλλά και των οπισθοδρομικών νοοτροπιών που καθηλώνουν την χώρα του σε επιβράδυνση μακριά από τον καλό της εαυτό. Είναι γνώριμα τα Βαλκάνια μονοπάτια, είναι οικείες οι αγκυλώσεις, τα κατεστημένα άβατα του συστήματος αλλά είναι άλλο τόσο μαγική και όμορφα παράξενη αυτή η γη που κρύβει τόσες γλυκές αλχημείες, τόσα αρώματα και γεύσεις αδύνατα κανείς να τα θάψει εντός του όσο και αν το μέλλον που του υπόσχεται είναι ευτυχέστερο σε έναν άλλο τόπο. Ποτέ δεν κάνει λάθος, θα θέλει πάντα και ατέρμονα να επιστρέφει εκεί στην ανηφορική διαδρομή αδιαφορώντας για την κούραση του, μοιάζει όλο αυτό με έναν ατελείωτα σαγηνευτικό μαραθώνιο.

Ο Πένκοφ με γραφή σύγχρονη αλλά τόσο νοσταλγική και εύγλωττη, μοιράζει στους αναγνώστες του συναισθήματα και μυρωδιές που εύκολα κανείς ταυτίζεται με τους ήρωες. Δεν δυσκολεύεται να πιάσει το νόημα των γεγονότων που συνέβησαν αλλά άφησαν πίσω τους σημάδια ανεξίτηλα, ποτίζει το λουλούδι που λέγεται ιστορία και αυτή ανθίζει χαρίζοντας μας με πληροφορίες και δεδομένα που ξεπηδούν μέσα από ιστορίες όπως η "Μακεδονία". Η ιστορία που γράφεται είναι μία και αυτοτελής, είναι η ιστορία που οι άνθρωποι που την έζησαν την αφηγούνται προσθέτοντας μικρές ή μεγάλες δόσεις χαράς, πικρίας ή αγωνίας. Έτσι και εδώ η πρωταγωνίστρια και ο αφηγητής παραθέτουν όλα αυτά που ο πόλεμος του στέρησε, μία αγάπη ανεκπλήρωτη σαν του Ρίλκε, έναν έρωτα νέο που αντικατέστησε τον παλιό όχι όμως με το ίδιο κεραυνοβόλο πάθος. Αλληλογραφία, μαρτυρίες, χαρμολύπες, σύνδρομα φόβου για το αύριο, όλα εδώ λαμβάνουν χώρα και οι άνθρωποι έτσι παραδομένοι στο τώρα, με τη ζωή να τους έχει ορίσει τον χώρο δράσης επιθυμούν λίγο από ένα όνειρο που χάθηκε αλλά ποτέ μέσα τους δεν έσβησε το κερί του και η φλόγα του. "Σε αγαπώ Νόρα, αλλά υπάρχουν πράγματα μπρος στα οποία ακόμα και η αγάπη πρέπει να υποκλιθεί" θα γράψει ο Πέγιο στην αγαπημένη του. Ιδού μικρές αλησμόνητες στιγμές από ένα γράμμα που έμεινε εκεί αγέρωχο να ατενίζει το παρόν και το μέλλον, δίχως κανείς να το κουνά από την θέση του, γιατί τα γραπτά πάντα μένουν!

Κάθε ιστορία έχει την δική της θαλασσοταραχή και στα "Ανατολικά της Δύσης" στεκόμαστε άφωνοι αλλά και συμμέτοχοι στο δράμα της αγάπης που χωρίζεται από την πολιτική που διαμελίζει και διαιρεί χωρίς να λογαριάζει ανθρώπινες ζωές. Πόσο οδυνηρό είναι να χωρίζονται δύο άνθρωποι άδοξα επειδή η καταγωγή τους είναι διαφορετική και τις χώρες τους τις χωρίζει μία έχθρα που ποτέ δεν κοπάζει; Παραλειπόμενα άλλων καιρών, μοχθηρίες που δεν έχουν λόγο να υπάρχουν, παραλογισμοί και αλληλοσπαραγμοί σαν κενοτάφια. Και όμως η Βέρα και ο Μύτης θα ξανασμίξουν παρά τα εμπόδια, εκεί πάλι στο ίδιο σημείο που κολυμπούσαν παρέα ενάντια στο πεπρωμένο τους και μακριά από κάθε είδους απειλή, έτσι να ατενίζουν το άπειρο παρέα με την αγάπη τους και τίποτε άλλο. Κάθε μορφή μάχης είναι πια παρελθόν και μόνο οι δικές του φωνές θα ακούγονται στο δάσος να μαθαίνουν στους υπόλοιπους πως όλα είναι μάταια αν δεν είναι ρομαντικά. "Όλοι κρατούσαμε ένα κερί και οι άνθρωποι απέναντι κρατούσαν επίσης κεριά, κι οι όχθες ζωντάνευαν από τις φωτιές - δύο φλεγόμενα χέρια που δεν μπορούσαν να συναντηθούν. Ανάμεσά τους ήταν το ποτάμι". Αυτό το ποτάμι ποτέ δεν θα πάψει να υφίσταται και να είναι κρίκος σύνδεσης ανθρώπινων ζωών, θα μπορούσαν να πουν εκείνοι. Στη "Φωτογραφία με τη Γιούκι" ο Πένκοφ πραγματεύεται με τόλμη και χωρίς περιστροφές το χάσμα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, μία πάλη συνεχή ανάμεσα στην οργάνωση και την παράδοση. Γιατί στην Ανατολή, εκεί που μοιάζει πολλές φορές ο χρόνος να έχει σταματήσει σε όφελος των γηγενών αλλά εις βάρος εκείνων που θα ήθελαν να δοκιμάσουν έναν άλλο τρόπο ζωής πιο αυθεντικό, όλα είναι ανοιχτά, όλα ρευστά αλλά και τόσο νωχελικά, αργόσυρτα, μαλθακά. Έτσι δηλαδή που κάθε προσπάθεια αλλαγής αυτού του τρόπου μοιάζει ουτοπική και αδύνατη. Η Γιούκι είναι ένα πρόσωπο ξένο προς τους γονείς του συντρόφου της, μία γυναίκα ξένη με όλη την σημασία της λέξης, αποτελεί ξένο σώμα στην κοινωνία που δυστυχώς δεν έχει μάθει να υποδέχεται, να αποδέχεται, να συμβιβάζεται με το διαφορετικό, το θεωρεί αλλόκοτο και απόμακρο. Δεν είναι κακοπροαίρετη αυτή η διαδικασία μύησης προς τον ξένο, ενέχει στοιχεία καλοσύνης και κατανόησης καθώς ο χρόνος είναι ο γιατρός και αγκαλιάζει ενώ διερευνά και ψυχολογεί τον επισκέπτη.

Σε όλα τα διηγήματα του ο Πένκοφ επιφυλάσσει ιστορίες από μία πατρίδα που την πονά και την κοιτάζει από το δικό του παράθυρο, το παράθυρο της ανάμνησης, των παιδικών του χρόνων, μία πατρίδα που θα ήθελε να έχει εξελιχθεί αλλιώς αλλά παράλληλα και μία πατρίδα που καλά κάνει και αντιστέκεται στην λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης που όλα τα έχει ισοπεδώσει. Εδώ σε αυτό τον τόπο, τον πολλές φορές σκληρό και απρόσιτο που πολλές φορές πνίγεται από τα ίδια του τα στάσιμα νερά και την απραξία, βασιλεύει η αγνότητα και η ειλικρίνεια των ανθρώπων που μοχθούν και παράγουν, που διηγούνται και περιμένουν ένα καλύτερο πρωινό, ένα καλύτερο απόγευμα, ένα πιο πρόσχαρο αύριο. Μέσα σε αυτό το κλίμα και αυτή την ατμόσφαιρα, οι άνθρωποι του Πένκοφ βρίσκονται εκεί κομμάτια αυτού του δικού του, προσωπικού μωσαϊκού που τίποτα δεν αποκρύπτει από τον ήλιο και την φύση.

"Οι λέξεις σωριάστηκαν πάνω στην καρδιά μου σαν πέτρες και σκεφτόμουν πόσο θα ήθελα να είμαι σαν το ποτάμι, που δεν είχε μνήμη, και πόσο λίγο σαν τη γη, που δεν μπορούσε πια να ξεχάσει".

"Η ζωή μας έδωσε μούσμουλα, ντάνες και ντάνες από σκληρά, άγουρα μούσμουλα. Θα μπορούσαμε να μελαγχολήσουμε. Θα μπορούσαμε να κλάψουμε. Ή θα μπορούσαμε να περιμένουμε τα φρούτα να σαπίσουν και να τα κάνουμε μαρμελάδα".

"Το αίμα ενώνει όσους είναι μέρος της ιστορίας και το αίμα τους χωρίζει".

Το βιβλίο του Μίροσλαβ Πένκοφ, Ανατολικά της Δύσης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Η ιστορία μιας ώρας και άλλα διηγήματα - Κέιτ Σοπέν: Κριτική βιβλίου
17.01.2017 10:09
Η Μπερτ Μοριζό υπήρξε από τις πρώτες γυναίκες ζωγράφους του ιμπρεσιονισμού, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απεικόνισε στους πίνακές της, τους τολμηρούς για την εποχή, μία γυναίκα ελεύθερη, ανεξάρτητη, σίγουρη για τον εαυτό της και μακριά από την αντρική επίβλεψη και πίεση.
Η ώρα του αστεριού - Κλαρίσε Λισπέκτορ: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 12:45
Η γέννηση ενός έργου λογοτεχνικού κρύβει μυστήριο, αν δε κρύβει και πόνο, ταλαιπωρία και ανηφορίζει έναν Γολγοθά, τότε καθίσταται έργο που αντέχει στον χρόνο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μία τυπική διαδικασία ή μία υπόθεση απλή αν ο συγγραφέας παλεύει με τον εσώτερο κόσμο του, το σύμπαν του, τον ψυχισμό του.
Μια από τις δύο - Ντανιέλ Σάδα: Κριτική βιβλίου
20.12.2016 10:37
Η Αδριάνα Χιμένες Γκαρσία στην τελευταία φράση στο επίμετρο του βιβλίου γράφει: "Του φαινόταν αδύνατο να γίνει κανείς συγγραφέας χωρίς να έχει αυτί ͘ του ήταν ασύλληπτο να είναι κανείς καλός αφηγητής χωρίς να έχει διαβάσει ποίηση". Αυτά τα λόγια αντανακλούν την πολύ ιδιαίτερη προσωπικότητα και την φιλοσοφία του συγγραφέα περί συγγραφής, ο κόσμος των λέξεων δεν συνάδει με τον κοινό παρονομαστή.
Το μάτι - Vladimir Nabokov: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 10:34
"Το θέμα στο Μάτι είναι μία έρευνα που οδηγεί τον πρωταγωνιστή μέσα από έναν κυκεώνα από καθρέφτες στη συγχώνευση δίδυμων εικόνων". Αυτά γράφει ο συγγραφέας στο προλογικό σημείωμα του βιβλίου όπου και αναλύει την φιλοσοφία πίσω από την σύλληψη της ιδέας για το Μάτι.
Η πρώτη φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 10:56
Ποτέ ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ξετυλίξεις το κουβάρι μιας ζωής και ποτέ κανείς δεν βγαίνει αλώβητος και ατάραχος από την τριβή με το παρελθόν. Ειδικά μάλιστα όταν αυτό στριφογυρίζει και γλυκοκοιτάζει το παρόν σαν την μέλισσα γύρω από το λουλούδι που προσπαθεί να προσγειωθεί για να τραφεί. Εδώ περιγράφονται τα πρόσωπα μίας άλλης εποχής που όμως ακόμα και σήμερα συνεχίζει να υπάρχει γιατί οι άνθρωποι δεν σταμάτησαν να φωτογραφίζουν τις στιγμές τους και την μοναδικότητά τους. Μία γυναίκα και ένας άντρας, δύο κόσμοι παράλληλοι και διαφορετικοί μα τόσο όμοιοι.
Μια ματιά στον κόσμο της Ελίζαμπεθ Γκάσκελ - Αλέξανδρος Κεφαλάς: Κριτική βιβλίου
07.11.2016 10:31
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιου είδους βιβλία, τα οποία εντρυφούν συνοπτικά μεν, ουσιωδώς δε σε προσωπικότητες που άφησαν το δικό τους ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία της λογοτεχνίας. Αυτό εδώ το μικρό εγχειρίδιο είναι αφιερωμένο στη ζωή της Βρετανίδας Ελίζαμπεθ Γκάσκελ, την οποία λίγοι γνωρίζουν και ακόμα λιγότεροι έχουν διαβάσει.
Η πτώση και άλλες ιστορίες - Friedrich Dϋrrenmatt: Κριτική βιβλίου
25.10.2016 10:13
Η ανθρώπινη ιστορία χρειάζεται πολύ μελάνι για να γραφτεί και ίσως αυτό να μην είναι αρκετό. Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ιστορία που ονομάζεται άνθρωπος, αυτό το μέγα ανεξάντλητο κεφάλαιο και τα συν αυτώ έχει τόσες εκδοχές, τόσες όψεις και τόσα τρωτά σημεία που κάθε συγγραφέας κομίζει την δική του οπτική γωνία με οδηγό τα βιώματά του και τα αναγνώσματά του.
Το βιβλίο των φανταστικών όντων - Χόρχε Λούις Μπόρχες: Κριτική βιβλίου
11.10.2016 09:59
Φανταστικά όντα στοιχειώνουν από γεννήσεως του κόσμου τις ανθρώπινες ζωές γιατί ο άνθρωπος μπροστά στη δύναμη της φύσης και στο μεγαλείο της έχει ανάγκη να εκφράσει τις φοβίες του, τις απορίες του, τις σκέψεις του με τρόπο πολλές φορές παράλογο, μεταφυσικό και υπερβολικό.