Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Θερινό εργοτάξιο ιδεών και ομιλίες στο βουνό: Ταυτότητες, ετερότητες και το αίτημα για μια καλή ζωή

Θερινό εργοτάξιο ιδεών και ομιλίες στο βουνό: Ταυτότητες, ετερότητες και το αίτημα για μια καλή ζωή

Στη θερινή του συνάντηση το Εργοτάξιο Ιδεών των Εκδόσεων Ευρασία, θα φιλοξενηθεί για τρίτη χρονιά στις Ομιλίες στο Βουνό, στην Βυζίτσα Πηλίου και στο αίθριο της Χλόης Κολύρη από 24 έως και 28 Αυγούστου με θέμα, «Ταυτότητες, ετερότητες και το αίτημα για μια καλή ζωή».

 

Θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους οι ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Παν/μιο Αθηνών), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ (Δρ φιλοσοφίας Παν/μίου Κολωνίας, μεταφραστής, υπεύθυνος της φιλοσοφικής βιβλιοθήκης των εκδόσεων Ροές), ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΡΟΠΑΪΔΗΣ (Κοσμήτορας Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), ΧΛΟΗ ΚΟΛΥΡΗ (ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια), ΒΙΚΥ ΙΑΚΩΒΟΥ (Παν/μιο Αιγαίου), ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ (ψυχοθεραπεύτρια-γίγνεσθαι»), ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ (Παν/μιο Κρήτης), ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ (ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής), ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΟΝΑΣ (συγγραφέας και αρχιτέκτονας), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (λογοτέχνης), ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Επίκουρος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Παν/μίου Πειραιά).
Το Σάββατο θα δοθεί παράσταση με τη Σοφία Φιλιππίδου, το Δημοσθένη Παπαδόπουλο και τον Ιάσονα Παπαματθαίου, οι οποίοι θα δώσουν σε μορφή αναλογίου το θεατρικό έργο των Richard Askay (καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ) και Jensen Farquhar (ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος), με πρωταγωνιστές τον Μάρτιν Χάιντεγκερ και τον Ζίγκμουντ Φρόυντ (περιλαμβάνεται στο Περί φιλοσόφων και τρελών, εκδόσεις Μελάνι 2015, μτφ.-επίμετρο Χλόη Κολύρη).

Η βιολονίστρια Ιωάννα Αποστολάκη θα παίξει μέρη από παρτίτα για βιολί του Johann Sebastian Bach.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις θεματικές που θα παρουσιαστούν.

Οι κανονιστικές διαστάσεις του Ευ ζην στο πλαίσιο της φιλελεύθερης κληρονομιάς της νεωτερικότητας, ταυτότητα και ετερότητα στην ερμηνευτική θεωρία του Ντίλταϋ και του πρώιμου Heidegger, η αντινομική σχέση νόμων και δικαιοσύνης, αυτονομία, φαντασία, δημιουργία με αφορμή το διάλογο Κορνήλιου Καστοριάδη και Πωλ Ρικέρ, φυσικό και πολιτισμικό φύλο ως ταυτότητα και ροή, από την ψυχανάλυση (Λακάν), στην επιτελεστικότητα (Μπάτλερ) και το γίγνεσθαι (Ντελέζ), "πώς ένας νεκρός να κλάψει τους νεκρούς;", ταυτότητα: διαδικασίες αποχωρισμού και εξατομίκευσης.
Η συνάντηση θα κλείσει με Στρογγυλή τράπεζα (Τίτλος: Μια κρούση: εμείς, εσείς, αυτοί).
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Μίλτος Θεοδοσίου. Συντονιστές οι: Μίλτος Θεοδοσίου, Γιώργος Σπυρούλης
και Βασιλική Ρούσσου.

Οι Εκδόσεις Ευρασία θέλουν να ευχαριστήσουν την Χλόη Κολύρη για την φιλοξενία και την πρωτοβουλία.

Σχετικές ειδήσεις
Μια καλή ζωή - Mark Rowlands
13.02.2017 12:33
Από τις Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου κυκλοφορεί το βιβλίο του Mark Rowlands Μια καλή ζωή φιλοσοφία από την κούνια μέχρι τον τάφο σε μετάφραση Ρίτας Αλεξίου.
Συνάντηση με την Κική Δημουλά στο βιβλιοπωλείο του Ίκαρου
29.11.2016 12:59
Με αφορμή την έκδοση της ποιητικής συλλογής Άνω τελεία, η ποιήτρια και ακαδημαϊκός Κική Δημουλά θα βρίσκεται το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 12:00 στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων Ίκαρος, θα συνομιλήσει με τους αναγνώστες και θα υπογράψει αντίτυπα των βιβλίων της.
 “Τσαμουριά” - Αθανάσιος Γκότοβος
15.07.2016 11:19
Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο, “Τσαμουριά”, Ταυτότητες στην κατοχική Θεσπρωτία και ο ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας του Αθανάσιου Γκότοβου.
Συνάντηση με τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη
06.07.2016 10:03
Ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης συναντά και συνομιλεί με τους φίλους του με αφορμή την έκδοση της τελευταίας του ποιητικής συλλογής με τίτλο Μην ακούς τον παράδεισο την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης.
4ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου στην Κέρκυρα
06.06.2016 13:57
Η Κέρκυρα φέτος, από 19 έως και 26 Ιουνίου 2016, θα φιλοξενήσει για μια ακόμη χρονιά το 4ο Θερινό Ινστιτούτο Πιάνου που διοργανώνεται από το Piano Plus Festival σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.