Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Θερινό εργοτάξιο ιδεών και ομιλίες στο βουνό: Ταυτότητες, ετερότητες και το αίτημα για μια καλή ζωή

Θερινό εργοτάξιο ιδεών και ομιλίες στο βουνό: Ταυτότητες, ετερότητες και το αίτημα για μια καλή ζωή

Στη θερινή του συνάντηση το Εργοτάξιο Ιδεών των Εκδόσεων Ευρασία, θα φιλοξενηθεί για τρίτη χρονιά στις Ομιλίες στο Βουνό, στην Βυζίτσα Πηλίου και στο αίθριο της Χλόης Κολύρη από 24 έως και 28 Αυγούστου με θέμα, «Ταυτότητες, ετερότητες και το αίτημα για μια καλή ζωή».

 

Θα συμμετάσχουν με εισηγήσεις τους οι ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ (Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Παν/μιο Αθηνών), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ (Δρ φιλοσοφίας Παν/μίου Κολωνίας, μεταφραστής, υπεύθυνος της φιλοσοφικής βιβλιοθήκης των εκδόσεων Ροές), ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΗΡΟΠΑΪΔΗΣ (Κοσμήτορας Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών), ΧΛΟΗ ΚΟΛΥΡΗ (ψυχίατρος-ψυχοθεραπεύτρια), ΒΙΚΥ ΙΑΚΩΒΟΥ (Παν/μιο Αιγαίου), ΕΥΓΕΝΙΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ (ψυχοθεραπεύτρια-γίγνεσθαι»), ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΖΑΚΙΤΗΣ (Παν/μιο Κρήτης), ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΜΕΝΕΤΖΗΣ (ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής), ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΑΝΤΟΝΑΣ (συγγραφέας και αρχιτέκτονας), ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ (λογοτέχνης), ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Επίκουρος καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας Παν/μίου Πειραιά).
Το Σάββατο θα δοθεί παράσταση με τη Σοφία Φιλιππίδου, το Δημοσθένη Παπαδόπουλο και τον Ιάσονα Παπαματθαίου, οι οποίοι θα δώσουν σε μορφή αναλογίου το θεατρικό έργο των Richard Askay (καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Πόρτλαντ) και Jensen Farquhar (ψυχοθεραπευτής και φιλόσοφος), με πρωταγωνιστές τον Μάρτιν Χάιντεγκερ και τον Ζίγκμουντ Φρόυντ (περιλαμβάνεται στο Περί φιλοσόφων και τρελών, εκδόσεις Μελάνι 2015, μτφ.-επίμετρο Χλόη Κολύρη).

Η βιολονίστρια Ιωάννα Αποστολάκη θα παίξει μέρη από παρτίτα για βιολί του Johann Sebastian Bach.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιες από τις θεματικές που θα παρουσιαστούν.

Οι κανονιστικές διαστάσεις του Ευ ζην στο πλαίσιο της φιλελεύθερης κληρονομιάς της νεωτερικότητας, ταυτότητα και ετερότητα στην ερμηνευτική θεωρία του Ντίλταϋ και του πρώιμου Heidegger, η αντινομική σχέση νόμων και δικαιοσύνης, αυτονομία, φαντασία, δημιουργία με αφορμή το διάλογο Κορνήλιου Καστοριάδη και Πωλ Ρικέρ, φυσικό και πολιτισμικό φύλο ως ταυτότητα και ροή, από την ψυχανάλυση (Λακάν), στην επιτελεστικότητα (Μπάτλερ) και το γίγνεσθαι (Ντελέζ), "πώς ένας νεκρός να κλάψει τους νεκρούς;", ταυτότητα: διαδικασίες αποχωρισμού και εξατομίκευσης.
Η συνάντηση θα κλείσει με Στρογγυλή τράπεζα (Τίτλος: Μια κρούση: εμείς, εσείς, αυτοί).
Υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Μίλτος Θεοδοσίου. Συντονιστές οι: Μίλτος Θεοδοσίου, Γιώργος Σπυρούλης
και Βασιλική Ρούσσου.

Οι Εκδόσεις Ευρασία θέλουν να ευχαριστήσουν την Χλόη Κολύρη για την φιλοξενία και την πρωτοβουλία.

Σχετικές ειδήσεις
 “Τσαμουριά” - Αθανάσιος Γκότοβος
15.07.2016 11:19
Από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις κυκλοφορεί το βιβλίο, “Τσαμουριά”, Ταυτότητες στην κατοχική Θεσπρωτία και ο ρόλος της μουσουλμανικής μειονότητας του Αθανάσιου Γκότοβου.
Συνάντηση με τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη
06.07.2016 10:03
Ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης συναντά και συνομιλεί με τους φίλους του με αφορμή την έκδοση της τελευταίας του ποιητικής συλλογής με τίτλο Μην ακούς τον παράδεισο την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016 στο poems ‘n crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης.
Συνάντηση µε τον Πορτογάλο συγγραφέα Γκονσάλο Μ. Ταβάρες
09.06.2016 09:49
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 8ου Ιβηροαμερικανικού Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις – ΛΕΑ» και με τη συνεργασία των Εκδόσεων Καστανιώτη, της πρεσβείας της Πορτογαλίας και του Ινστιτούτου Camões, παρουσιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 στη Στοά του Βιβλίου το νέο βιβλίο του Γκονσάλο Μ. Ταβάρες Η γειτονιά – Δέκα φανταστικοί κύριοι.
Ο κύριος Μπένετ και η κυρία Μπράουν -  Βιρτζίνια Γουλφ
02.02.2016 13:10
Κυκλοφόρησε στη σειρά Φάροι Ιδεών των εκδόσεων Μίνωας μια συλλογή δοκιμίων της Βιρτζίνια Γουλφ, με κείμενα που αφορούν την τέχνη της γραφής, μερικά εκ των οποίων μεταφράζονται για πρώτη φορά στα ελληνικά σε μετάφραση της Αργυρώς Μαντόγλου.
QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν: Ομιλίες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
25.11.2015 16:12
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, πριν και μετά την παράσταση «QED» ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» , το κοινό θα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει ξεχωριστές ομιλίες αλλά και να συνομιλήσει με κάποιους από τους πιο σημαντικούς Έλληνες φυσικούς στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.