Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016 13:52
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου

Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.

 

Η Λάιλα είναι ένα παιδί που οι γονείς του έχουν εγκαταλείψει. Μεγαλώνει με την Ντολ, μια γριά, η οποία την παίρνει μαζί της και τη φροντίζει, χωρίς να την αποχωρίζεται ποτέ. Όπως ποτέ δεν αποχωρίζεται το μαχαίρι της. Είναι όμως μια γυναίκα που έχει στο παρελθόν της δυο φόνους. Και υπάρχει το ενδεχόμενο ο πατέρας της Λάιλας να είναι το ένα από τα δύο θύματά της.  

 

Μαζί της το κορίτσι θα γνωρίσει τη ζωή του περιθωρίου και θα περιπλανηθεί από πόλη σε πόλη βιώνοντας τις δυσκολίες μιας σκληρής επιβίωσης. Όταν η Ντολ θα καταλήξει στη φυλακή η Λάιλα θα μάθει πια ότι πρέπει ολομόναχη να βρει τρόπους να ζήσει. Κρατάει μαζί της το μαχαίρι της Ντολ και συνεχίζει την περιπλάνησή της στους δρόμους της ζωής . Πολύ σύντομα θα βρεθεί σε ένα πορνείο όπου θα εργαστεί χωρίς όμως να προσφέρει ποτέ τις ερωτικές της υπηρεσίες στους πελάτες του.

 

Η Λάιλα αρέσκεται να διαβάζει τη Βίβλο και στέκεται με περισσό ενδιαφέρον στα λόγια του Ιεζεκιήλ που την προτρέπουν να ζήσει, να μην αφήσει κανένα λεπτό της ζωής της να πάει χαμένο: «Τη μέρα που γεννήθηκες δεν σού ‘κοψαν τον ομφάλιο λώρο ούτε σε πλύναν με νερό για να σε καθαρίσουν, δεν σ’ έτριψαν με αλάτι ούτε σε σπαργάνωσαν. Κανένα μάτι δεν σε λυπήθηκε αλλά σε πέταξαν στα χωράφια, όταν γεννήθηκες, χωρίς για τη ζωή σου να νοιαστούν. Εγώ πέρασα από κοντά σου, σε είδα να κυλιέσαι μες στο αίμα σου, κι έτσι στην κατάσταση που βρισκόσουνα σου είπα: Ζήσε!».


Νιώθει πως αυτό το παιδί είναι η ίδια και προσπαθεί να ζήσει και να ωριμάσει μέσα στις νέες συνθήκες της ζωής της και η συγγραφέας υπογράφει μια ιστορία για τη μοίρα ενός ανθρώπου βουτηγμένου στη μοναξιά και τη στέρηση της αγάπης.

 

Λίγο καιρό αργότερα η Λάιλα θα γνωρίσει τον Τζον Έιμς, έναν ηλικιωμένο και θεοσεβή πάστορα, ο οποίος θα γίνει ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού της, παρά την τεράστια διαφορά ηλικίας που τους χωρίζει. Η νεαρή κοπέλα θα γνωρίσει μαζί του την άνευ όρων αποδοχή κάθε είδους διαφορετικότητας και παράλληλα θα νιώσει για πρώτη φορά στη ζωή της τι πάει να πει συντροφικότητα, τρυφερότητα, άδολη αγάπη, συνοδοιπορία.

 

Οι δυο σύντροφοι θα συνομιλήσουν με τη ζωή σε μια νέα βάση αυτή τη φορά και θα καθορίσουν εκ νέου τον σεβασμό που ορίζει τη συμπεριφορά δυο ανθρώπων που συνυπάρχουν για να ενωθούν μαζί τους οι εμπειρίες τους, η βιωμένη μοναξιά τους, η αναπόδραστη τύχη του πεπρωμένου τους.

 

Η Λάιλα μαθαίνει πια πως υπάρχουν αξίες σ’ αυτό τον κόσμο. Η δικαιοσύνη, η εμπιστοσύνη και η δοτικότητα μπορούν να ορίσουν τα όνειρά μας και να αλλάξουν τη μοίρα μας. Η καλοσύνη μπορεί να γίνει πηγή δύναμης και αλλαγής. Η αποδοχή να αλλάξει παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές. Αρκεί κανείς να μπορέσει να δει πως κανείς δεν είναι διαφορετικός και πως αρκεί να δώσεις το χέρι σου στον άλλο για να τον δεις να στρέφεται με αγάπη προς το μέρος σου.

 

Το βιβλίο είναι ένα οδοιπορικό προς την ενηλικίωση και την ωριμότητα. Ένας ύμνος για την καλοσύνη και την αξία της αγάπης που μπορεί να φέρουν κοντά και να ενώσουν ό,τι μπορεί μέχρι πρότινος να μοιάζει εντελώς διαφορετικό και μάλλον αταίριαστο. Στο τέλος του παρατίθεται μια συνομιλία της συγγραφέως με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα,  και ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό επίμετρο από τον Σταύρο Ζουμπουλάκη .

 

Η γλωσσική αγωγή στη μετάφραση της Κατερίνας Σχινά  έχει καταφέρει, με αξιοθαύμαστο τρόπο, να αποδώσει την ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου και αποτελεί από μόνη της ένα ισχυρό κίνητρο για την ανάγνωση αυτού του βιβλίου.

 

 

Το μυθιστόρημα της Μέριλιν Ρόμπινσον, με τίτλο «Λάιλα», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.