Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης: Sterna Art Project 2016 "Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης"

Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης: Sterna Art Project 2016

Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών. Από το 2014, ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού. Τα διεπιστημονικά του προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεων έχουν στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Η Νίσυρος, στο σύνολο της, μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό στούντιο , ένα εργαστήρι δημιουργίας που παίρνει τη μορφή μιας συνεχούς έρευνας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, το πρότζεκτ φέτος εστιάζει στη βιωματική συνθήκη της συνύπαρξης των καλλιτεχνών και επιχειρεί, για πρώτη φορά, μια συνεχή πλοήγηση απόψεων, προσωπικοτήτων και προσεγγίσεων που θα συνυπάρξουν, με στόχο οι συμμετέχοντες να μάθουν ο ένας από τον άλλο για να δημιουργήσουν έργο . Το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” είναι ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στη βιωματική και κοινή, δημόσια εκμάθηση. Ο Άγγελος Πλέσσας και εννέα ακόμα επαγγελματίες διαφορετικού προφίλ, καλούνται να δημιουργήσουν μέσα από μια νέα πρακτική, ένα νέο “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών της Νισύρου, το οποίο, για δεύτερη χρονιά, μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης και δημιουργίας, φέρνοντας με τη σειρά του το χαρακτήρα του κοινού βίου και της συνύπαρξης.

 

Ο Άγγελος Πλέσσας προτείνει στους συμμετέχοντες αυτή τη νέα μέθοδο για να πάρει μια μορφή ανάλογα με τα βιώματα τους, το συνειδητό, αλλά και την τρέχουσα διάθεση τους, το υποσυνείδητο. Ένα πείραμα που απαιτεί βιωματικές πληροφορίες στην βάση του, καθώς οι εννέα συμμετέχοντες φέρνουν μαζί τους ιδέες, παρατηρήσεις και προβληματισμούς ώστε να πειραματιστούν με το βιωματικό. Ένα πείραμα περιεχομένου και διαδικασίας, όπου η εμπειρική έρευνα του καθενός ξεχωριστά, συνιστά την κοινή εκμάθηση, ενώ αποφεύγει κανόνες ιεραρχίας και όποιας ακαδημαϊκής παιδαγωγικής.

 

Ταυτόχρονα, η διαδικασία της πειραματικής αυτής εκπαίδευσης θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Όλοι όσοι βρίσκονται στη Νίσυρο, κάτοικοι και τουρίστες, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος αυτής της εμπειρικής και βιωματικής κατάστασης, της συνύπαρξης που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του έργου. Σε αυτή τη λογική, το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” έχει ενα ατελείωτο περιεχόμενο.

 

Info: Ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1980 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Business and Management σε Λονδίνο και Αθήνα. Είναι κάτοχος πτυχίου BA από το London Metropolitan University και πτυχίου MBA από το Οικονομικό Κολλέγιο Αθηνών (BCA). Εργάστηκε στον τομέα του marketing, της επικοινωνίας και της διαφήμισης, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Μαδρίτη. Αυτοδίδακτος φωτογράφος, απέκτησε την καλλιτεχνική του ταυτότητα υπό την καθοδήγηση του φωτογράφου Πάνου Κοκκινιά.

Έργα του παρουσιάστηκαν στη "Lille3000" Art Fair στη Γαλλία, στο Palais de Tokyo στο Παρίσι, στο Project Space του six d.o.g.s και στην ATOPOS CVC, στην Αθήνα. Συνεργάστηκε επίσης με το χορογράφο Δημήτρη Παπαϊωάννου στα έργα Πρώτη Ύλη και Still Life.

Είναι ο ιδρυτής και διευθυντής του Sterna Art Project από το 2014. Ένα πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών και εκθέσεων που οργανώνει στην Sterna Nisyros Residences της Νισύρου.

 

Φωτογραφία: Άγγελος Πλέσσας | Sterna Art Project, 2016

 

Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης

Επιμέλεια: Άγγελος Πλέσσας

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης , Sepake
Angiama, Δανάη Ανεσιάδου, Agnieszka Gratza, Quinn Latimer, Oliver Laric, Arvo Leo, Mia Lundstrom, Paolo Thorsen-Nagel, Άγγελος Πλέσσας

Διάρκεια έκθεσης: 22 Ιουλίου – 20 Αυγούστου, 2016

Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης Καλλιτεχνικός διευθυντής

sterna.com.gr


Photo Credits: Νύσος Βασιλόπουλος, Sterna Art Project, 2015


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 36


Η έκθεση "Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης" του Sterna Art Project φιλοξενείται στη Νίσυρο μέχρι 20 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Όψεις της Ρουμανίας του Σήμερα στην Ελευσίνα
21.09.2016 17:14
Μια εξαιρετική ευκαιρία να επισκεφτεί κανείς την Ελευσίνα αποτελεί η έκθεση Γεωγραφικά Πλάτη | Ανθρώπινοι Ορίζοντες [Latitudes | Humanscapes], που διοργανώνεται από τον θεσμό «Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Υποψήφια Πόλη» σε συνεργασία με το «Φεστιβάλ Αισχυλείων 2016» σε επιμέλεια του Δρ Κώστα Πράπογλου.
Ai Weiwei at Cycladic: Η
22.06.2016 16:06
Αν και ο Ai Weiwei μπορεί να μην χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, ακόμα και για τους λιγότερο μυημένους, η έκθεση του στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ξεκινάει ήδη από έξω. Η αφίσα και ο τίτλος προδιαθέτουν για την προσωπικότητα του πιο δημοφιλούς ίσως σύγχρονου καλλιτέχνη παγκοσμίως. Στη φωτογραφία-πορτρέτο της αφίσας, ο Ai Weiwei κοιτάζει έντονα, με εμφανείς τις ουλές που άφησε στο κεφάλι του ο ξυλοδαρμός από τις κινεζικές αρχές το 2009.
Μαρία Τσάγκαρη: Ο κήπος και οι ψευδαισθήσεις του μύθου
02.12.2015 16:36
O κήπος είναι απόλυτα αδιαχώριστος από την ιδέα της αναπαράστασης… ή μήπως όχι; Η πραγματική του παρουσία αναφέρεται μορφολογικά κι εννοιολογικά σ’ έναν αόρατο μακρινό μύθο, στο μύθο του χαμένου παραδείσου. Σε μια μη προσβάσιμη σφαίρα που εξαπλώνεται, που ξεδιπλώνεται και που εκεί ο χώρος φτάνει πέρα από την αναπαράσταση.
Δήμητρα Στασινοπούλου: Στο δρόμο της ελπίδας - Πρόσφυγες στην Ελλάδα του σήμερα
17.11.2015 11:31
Tα τελευταία χρόνια ταξιδεύω σε χώρες που δύσκολα επισκέπτεται κάποιος και φωτογραφίζω αυτά που με συγκινούν – τη ζωή των ανθρώπων και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τη δύσκολη κάποιες φορές καθημερινότητά τους. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να μην προσπαθήσω να καταγράψω και το δράμα της προσφυγιάς που έφτασε για μια ακόμη φορά στην πατρίδα μας. Οι φωτογραφίες είναι από τη Μυτιλήνη, την Κω, τη Λέρο, την Αθήνα, αλλά και από το τελευταίο τους σταθμό εδώ, την Ειδομένη.
Αντώνης Τσακίρης: Με τη ζωγραφική γλυτώνω από την εσωτερική διάβρωση
04.11.2015 10:59
Είναι μεγάλη τύχη να είσαι καλλιτέχνης σε μια εποχή σαν τη σημερινή που είναι βουτηγμένη στις σκιές. Η ζωγραφική δημιουργεί κρατήρες στην ψυχή και έτσι η λάβα μπορεί να διαφεύγει. Χίλιες φορές, απ’ το να περιστρέφεται εντός των τοιχωμάτων διαβρώνοντας ανελέητα. Ταυτόχρονα όμως, έρχεσαι αντιμέτωπος με αλήθειες που δεν μπορείς να αρνηθείς, έχουν βγει από σένα και βρίσκονται μπροστά σου, ως φόρμες, ως ιστορίες χρωμάτων. Η ομορφιά και η ποίηση είναι και αυτές εκεί.