Το Sterna Art Project προσκαλεί τον Άγγελο Πλέσσα και εννέα διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές να δημιουργήσουν νέα έργα μέσα απο μια νέα πρακτική, ενα νέο “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης”, στο ιστορικό κτίριο των Λουτρών Μανδρακίου της Νισύρου το οποίο για δεύτερη χρονιά μετατρέπεται σε σημείο συνάντησης και δημιουργίας, φέρνοντας με την σειρά του τον χαρακτήρα του κοινού βίου και της συνύπαρξης.

H διαδικασία της πειραματικής αυτής εκπαίδευσης θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Όλοι όσοι βρίσκονται στη Νίσυρο, κάτοικοι και τουρίστες, ενθαρρύνονται να συμμετέχουν και να γίνουν μέρος αυτής της εμπειρικής και βιωματικής κατάστασης, της συνύπαρξης που θα συντελέσει στην ανάπτυξη του έργου. Σε αυτήν την λογική, το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” έχει ενα ατελείωτο περιεχόμενο.

Το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” είναι ένα νέο εναλλακτικό μοντέλο εκπαίδευσης που βασίζεται στην βιωματική και κοινή, δημόσια εκμάθηση. Μια συνεχής πλοήγηση απόψεων, προσωπικοτήτων και προσεγγίσεων που θα συνυπάρξουν με στόχο οι συμμετέχοντες να μάθουν ο ενας απο τον άλλον για να δημιουργήσουν έργο. Ο Άγγελος Πλέσσας προτείνει στους συμμετέχοντες αυτή τη νέα μέθοδο για να πάρει μια μορφή ανάλογα με τα βιώματα τους, το συνειδητό, αλλά και την τρέχουσα διάθεση τους, το υποσυνείδητο. Ένα πείραμα που απαιτεί βιωματικές πληροφορίες στην βάση του καθώς οι εννέα συμμετέχοντες φέρνουν μαζί τους ιδέες, παρατηρήσεις και προβληματισμούς ώστε να πειραματιστούν με το βιωματικό. Ένα πείραμα περιεχομένου και διαδικασίας όπου η εμπειρική έρευνα του καθενός ξεχωριστά συνιστά την κοινή εκμάθηση ενώ αποφεύγει κανόνες ιεραρχίας και όποιας ακαδημαϊκής παιδαγωγικής.

Επιμέλεια: Άγγελος Πλέσσας

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ανδρέας Αγγελιδάκης, Sepake Angiama, Δανάη Ανεσιάδου, Agnieszka Gratza, Quinn Latimer, Oliver Laric, Arvo Leo, Mia Lundstrom, Paolo Thorsen-Nagel, Άγγελος Πλέσσας

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παρακολουθήσουν το “Πρωτόκολλο Πειραματικής Εκπαίδευσης” όσες ημέρες επιθυμούν και θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο info@sterna.com.gr.

Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής στη Νίσυρο επιβαρύνουν τους ίδιους. Η ομάδα του οργανισμού Sterna είναι στη διάθεση σας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρότζεκτ και για να σας βοηθήσει να οργανώσετε την συμμετοχή σας. Το ακριβές πρόγραμμα της διαδικάσίας θα επικοινωνηθεί λίγες ημέρες πριν την έναρξη.

Διάρκεια διαδικασίας: 10 – 22 Ιουλίου, 2016

Σχετικά με τον οργανισμό

Ο Sterna είναι ένας διεπιστημονικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη της δημιουργικής καλλιτεχνικής έκφρασης με την παράλληλη αμφισβήτηση των αντιλήψεων για το τι συνιστά σύγχρονη εικαστική κουλτούρα. Ιδρύθηκε το 2014 από τον καλλιτέχνη Γρηγόρη Χατζηιωαννίδη.

Το Sterna Art Project έχει σχεδιαστεί ως ένας ενεργός χώρος συγκέντρωσης καλλιτεχνών μέσα από προγράμματα φιλοξενίας και εκθέσεις. Ο οργανισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωγραφική θέση της Νισύρου και προωθεί τη σύνδεση μεταξύ των καλλιτεχνών και του νησιού, των κατοίκων και των ήδη καθιερωμένων πολιτιστικών του εκδηλώσεων.

Ο Sterna φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Sterna Nisyros Residences που βρίσκονται μέσα στην Παντονίκη, το μεσαιωνικό κάστρο στον Εμπορειό της Νισύρου. Το όνομα προέρχεται από τη στέρνα που βρίσκεται στο εσωτερικό της κατοικίας, τη μεγαλύτερη που χτίστηκε ποτέ στον Εμπορειό. Σε μεταφορικό επίπεδο, η στέρνα συνιστά δοχείο νέων ιδεών, συναντήσεων και παρεμβάσεων.