Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Spira Didimo: Έκθεση του Cris Gianakos στο Ρέθυμνο

Spira Didimo: Έκθεση του Cris Gianakos στο Ρέθυμνο

Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, εγκαινιάζει την Τρίτη 2 Αυγούστου 2016, την έκθεση του καλλιτέχνη Cris Gianakos, Spira, στο Δίδυμο κτήριο στην Φορτέτσα. Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού.

 

Πρόκειται για ένα έργο "site specific" οργανωμένο ειδικά για το χώρο, με πρωταρχικά υλικά - πέτρες – στο σχήμα της σπείρας. Ένα σχήμα, γνωστό από την αρχαία ελληνική τέχνη, με συμβολική σημασία ως προς την πορεία της ζωής , συνδεδεμένο στενά με την έννοια του Λαβύρινθου, του κοχλία, του σπειροειδούς γαλαξία αλλά και του μορίου του DNA.

 

Ο Gianakos γεννημένος στη Νέα Υόρκη όπου ζει, διδάσκει και εκθέτει αλλά με καταγωγή την Κρήτη, αντλεί από τις λιτές αρχιτεκτονικές φόρμες της αρχαίας τέχνης αλλά και της ορθόδοξης εκκλησίας, τη δυναμική της γεωμετρικής γραμμής, τον Κονστρουκτιβισμό και το Bauhaus. Η δουλειά του, εγκαταστάσεις κυρίως, με ποικίλα υλικά, έχει παρουσιαστεί στα σημαντικότερα μουσεία διεθνώς.

 

Το έργο “Spira” στο Ρέθυμνο, είναι μια απλή στην υλοποίησή της εφαρμογή, της πολύπλοκης σκέψης στο ζήτημα της αρχής και του τέλους, της αέναης κίνησης του ήλιου και της σελήνης αλλά και της συνέχειας της τέχνης από την εποχή του Μινωικού και του Μυκηναϊκού Πολιτισμού, στον 21ο αιώνα.

 

Η βραδιά των εγκαινίων θα συνοδευτεί μουσικά με μία μικρή συναυλία που φέρει τον τίτλο “Αγάπη … κραταιά ως θάνατος” και περιλαμβάνει τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη για πιάνο και φωνητικό σχήμα τριών τραγουδιστών.

 

Συμμετέχουν: Γιάννης Κιαγιαδάκης πιάνο - φωνή , Άννα Παντελιδάκη – φωνή και Γιώργος Κριτσωτάκης - φωνή.

 

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.

 

Ευχαριστούμε την GSL EcoΔομή Σταγάκης για την ευγενική προσφορά τους ως προς την κάλυψη οικοδομικού εξοπλισμού.

Σχετικές ειδήσεις
Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη - εξέλιξη και επιρροές: έκθεση στο Μουσείο Μπουζιάνη
21.11.2016 15:35
Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη εγκαινιάζει την ιστορική έκθεση "Η προσωπογραφία στο έργο του Μπουζιάνη: εξέλιξη και επιρροές", με σκοπό να αναδειχτεί, μέσα από πορτρέτα - ελαιογραφίες, η αδιάκοπη διάθεση του εξπρεσιονιστή καλλιτέχνη να εκφράσει τη μετάβαση από τις κλασσικές επιρροές στην αβεβαιότητα του σχήματος.
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.
Γλυπτικός Λόγος: Έκθεση σύγχρονης γλυπτικής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
15.07.2016 15:57
Με ιδιαίτερη συγκίνηση τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016 το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, εγκαινιάζει στο ανανεωμένο Αίθριο του Μουσείου την παρουσίαση έργων καταξιωμένων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος.
Nature Morte: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
30.03.2016 14:43
Η συνύπαρξη πέντε Ελλήνων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στον τόπο τους και το εξωτερικό και ενός ιστορικού καλλιτέχνη από τη Γερμανία, συνιστούν την πρόταση για μία έκθεση στο ζήτημα της Νεκρής Φύσης του 2016, σε επιμέλεια της Μαρίας Μαραγκού, στο Mουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.