Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, πανσέληνος του Ιούλη αλλά και η 47η επέτειος από την ημέρα που ο Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στην σελήνη.

Η ανθρωπότητα, από πολύ νωρίς προσπάθησε να εξερευνήσει το κοντινότερο ουράνιο σώμα στη Γη, κάνοντας χρήση των πρώτων εξελιγμένων τηλεσκόπιων. Την δεκαετία του 50, στάλθηκαν τα πρώτα σεληνιακά οχήματα εξερεύνησης τα οποία όμως δεν ήταν επαρκώς εξελιγμένα για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Το 1959, το Luna 1 της Σοβιετικής Ένωσης κατάφερε να φτάσει λίγο πιο κοντά στη σελήνη, πετώντας σε απόσταση μόλις 5,995 χιλιομέτρων από την επιφάνειά της. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι αποστολές καμικάζι της NASA, γνωστές ως Ranger Missions, οι οποίες είχαν στόχο να στείλουν στη γη εικόνες από το φεγγάρι, πρώτού τα διαστημόπλοια διαλυθούν. To 1966 το διαστημόπλοιο Luna 9 της Σοβιετικής Ένωσης γίνεται το πρώτο όχημα που προσγειώνεται στη Σελήνη ενώ το Luna 10, λίγους μήνες μετά, γίνεται ο πρώτος της τεχνητός δορυφόρος. Η NASA όμως, συνέχισε τις έρευνες και έτσι στις 20 Ιουλίου του 1969, το Apollo 11 αποβίβασε πρώτα τον Neil Armstrong και στη συνέχεια τον συνοδοιπόρο του Edwin -Buzz- Aldrin, στον μοναδικό φυσικό δορυφόρο της γης, τη Σελήνη.

Για μία νύχτα κάθε μήνα ο ήλιος ρίχνει το φως του στη σελήνη και έτσι γίνεται ορατή από την γη. Σας καλούμε στην Ταράτσα Μπάιος για να θαυμάσουμε τον γειτονικό μας πλανήτη και ίσως κοιτώντας τον να ανακαλύψουμε κι εμείς μερικές από τις πτυχές του, όπως έκανε ο Armstrong 47 χρόνια πριν.