Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση , βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία , μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.

Πρόκειται για μια υβριδική, «ολιστική» προσέγγιση του μουσικού θεάτρου, όπου τα όρια ανάμεσα σε μουσικούς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, ήχο, λόγο και δράση γίνονται διαπερατά.

Η οδυνηρά διαχρονική ποίηση του Γεωργίου Σουρή (1853-1919) φωτίζει κριτικά τη σύγχρονη πραγματικότητα και αποδίδεται μέσα από αληθινές ιστορίες συνδιαλλαγής των συντελεστών με το ελληνικό Δημόσιο (!) υπογραμμίζοντας την άβολη συμβιωτική σχέση του νεοελληνικού τότε με το τώρα.

 

Ο Λευτέρης Βενιάδης μεγάλωσε στη Χίο, από όπου και κατάγεται σε καλλιτεχνικό οικογενειακό περιβάλλον . Σπούδασε ηθοποιός στην ανώτερη δραματική σχολή Βεάκη, καθώς και πιάνο , βιολί και ανώτερα θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη και Φούγκα, όλα με άριστα) στο Εθνικό Ωδείο με τη Στέλλα Μακρυγιάννη και στο Ορφείο Ωδείο Αθηνών με τον Ιωσήφ Παπαδάτο. Μετά τις μουσικές του σπουδές στην Ελλάδα και μετά από επιτυχημένη εργασιακή εμπειρία στο χώρο του θεάτρου ως ηθοποιός, κυρίως στο Αμφιθέατρο του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου , συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών του Βερολίνου (UdK ­ Berlin), με υποτροφία του παγχιακού ιδρύματος Ιωάννη Δ.Πατέρα. Ως καθηγητές του υπολογίζονται οι συνθέτες Daniel Ott, Manos Tsangaris, Hartmut Fladt, Helmut Zapf και Walter Zimmermann. Αποφοίτησε με τον καλύτερο βαθμό που μπορεί να δωθεί από το πανεπιστήμιο και συνέχισε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της ακαδημίας της Δρέσδης Carl Maria von Weber (Hochschule für Musik – Dresden) όπου και τελείωσε με άριστα. Έλαβε επίσης τις υποτροφίες ΑΕΠΙ από την ένωση ελλήνων μουσουργών, Franz­Grothe-Stiftung του πανεπιστημίου UdK ­ Berlin και NaFöG της πόλης του Βερολίνου. Το 2012 κέρδισε μαζί με την μουσικοχοροθεατική ομάδα "Kompanie Zwischen" το 1ο Βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό "BERLINER OPERNPREIS 12" της Neukoellneroper και Gasag, στον οποίο αναζητούνται καλλιτεχνικές προτάσεις που φέρνουν νέες ιδέες στην όπερα και στο σύγχρονο μουσικό θέατρο.

 

Το μουσικοθεατρικό του έργο Μιράντα παίχτηκε σε Ελλάδα και Γερμανία χρηματοδοτούμενο από το Citrus Festival στη Χίο και τον γερμανικό φορέα ΙΝΜ (Initiative Neu Musik Berlin) στο Βερολίνο σε δική του σκηνοθεσία . Τα έργα του έχουν παιχτεί σε φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής όπως Klangwerkstatt Berlin, Randspiele Zepernick, Μέγαρο Mουσικής Αθηνών, Unerhörte Musik Berlin, NeueTöneOpen Stuttgart, Musik und Raum Lübeck, Biennale new talents Κολωνίας καθώς και σε άλλες μεμονωμένες συναυλίες . Τον Ιανουάριο του 2013 παρουσιάστηκε το έργο του Gogo and Didi για μεγάλη ορχήστρα και δύο ηθοποιούς, εμπνευσμένο από το θεατρικό έργο του Samuel Beckett Περιμένοντας τον Γκοντό, από τη συμφωνική ορχήστρα της Δρέσδης (Dresdner Philharmonie), με τον ίδιο στον έναν ρόλο του ηθοποιού. Έχει διδάξει σύνθεση σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα (με την κρατική ορχήστρα Γερμανίας DSO­Berlin, Querklang, Quartiert Bremen).

 

Τελευταίες καλλιτεχνικές δραστηριότητες :

  • 09/'14 Ορέστης για την Ορέστεια του Ιάννη Ξενάκη για την Γερμανική Όπερα του Βερολίνου (Deutsche Oper Berlin) σκηνοθεσία: David Hermann
  • 07/ ́15 Μουσική για τον Ρήσο του Ευριπίδη σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου για το Ελληνικό Φεστιβάλ Ιανουάριος­Ιούλιος 2015, WegWeise Μουσικό θέατρο για, από και με μαθητές σχολείων της Βρέμης συμπαραγωγή των θεάτρων Quartier και κρατικού θεάτρου Βρέμης.
  • 03/2016 Κυριακή στην Αγία Δύναμη για για slide­φλάουτο και κρουστά, ΒΚΑ­Berlin
  • 04/2016 Chemo Brother, Μουσικό θέατρο για την Deutsche Oper Berlin

Ενδιαφέρεται μεταξύ άλλων κυρίως για το πάντρεμα μουσικής και θεάτρου, μια νέα οπτική μιας αδιαίρετης οπτικοακουστικής δημιουργίας

Συντελεστές:

Ποίηση: Γεώργιος Σουρῆς (1853-1919)
Μουσική, σκηνοθεσία, διεύθυνση: Λευτέρης Βενιάδης
Σκηνικά - κοστούμια: Ελένη Κωνσταντάτου
Video: COM.ODD.OR
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Κινησιολογία: Πατρίσια Απέργη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Αυγουστίδης
Βοηθός σκηνογράφου: Δανάη Αναγνώστου
Κατασκευή Σκηνικού: LAZARIDIS SCENIC STUDIO

Ηθοποιοί: Δημήτρης Αυγουστίδης, Ερατώ Πίσση

Φωνητικό Σύνολο

Σοπράνο: Νέλη Μαυροειδή
Μέτζο: Χρυσάνθη Σπιτάδη
Βαρύτονος: Αναστάσιος Μιχάλης

Μουσικό Σύνολο

Φλάουτο: Βασιλική Λυμπέρη
Κλαρινέτο: Κώστας Τζέκος
Κρουστά: Μάριος Νικολάου
Βιόλα: Φώτης Πέζος
Κοντραμπάσο: Νίκος Τσουκαλάς
Νεανική Χορωδία Ταξιδευτές Χίου
Διδασκαλία, διεύθυνση: Κατερίνα Τσίτσα
Συνοδοί: Beata Pincetic & Χρήστος Σακελαρίδης

Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στο StudioTech Παντελής Λύκος

Υπεύθυνη Παραγωγής Κωνσταντίνα Γεωργίου
Βοηθός Παραγωγής Τζέλα Χριστοπούλου
Εκτέλεση Παραγωγής POLYPLANITY Productions

Με την ευγενική χορηγία του κ. Στάμου Ι. Φαφαλιού και την υποστήριξη της HELLENIC SEAWAYS και της BLUE STAR FERRIES

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Η όπερα «Φροσύνη» από την Ομάδα Ραφή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.12.2016 17:11
Το αριστούργημα της Επτανησιακής Σχολής και του λαμπρού εκπροσώπου της Παύλου Καρρέρ, η Όπερα «Φροσύνη» παρουσιάζεται από την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Ραφή το Σάββατο 14, την Κυριακή 15 και τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 8:00 μ.μ. στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του Κύκλου Όπερα στο Μέγαρο.
Η Νέλλη Σεμιτέκολο και ο Κωνσταντίνος Σφέτσας στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.06.2016 16:39
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μια απολαυστική βραδιά μουσικής δωματίου από δύο καταξιωμένους σολίστ.
Eλλήνων Αναστάσιμα: Πασχαλινή Μουσική Παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 13:11
Με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης και τίτλο Ελλήνων Αναστάσιμα πραγματοποιείται η φετινή λαμπρή μουσική εκδήλωση εν όψει της εορτής του Πάσχα, στις 19 Απριλίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:56
Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.