Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Μαμά, γύρισα!, του Ερίκ Λαβέν

Μαμά, γύρισα!, του Ερίκ Λαβέν

Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 14 Ιουλίου 2016 την ταινία Μαμά, γύρισα! (RETOUR CHEZ MA MERE) σε σκηνοθεσία του Ερίκ Λαβέν.

 

Αυτή είναι η ιστορία της Στεφανί, μιας γυναίκας που στα 40 της, χάνει τη δουλειά της κι αναγκάζεται να γυρίσει στο πατρικό της. Εκτός από τη γκρίνια της μαμάς όμως, έχει ν’ αντιμετωπίσει και τ’ αδέρφια της!

 

Σύνοψη

 

Η 40χρονη Στεφανί, αναγκάζεται να γυρίσει στη μαμά της, αφού χάνει τη δουλειά της. Είναι καλοδεχούμενη να απολαύσει την υπερβολική θέρμανση του διαμερίσματος, να ακούει συνεχώς Φράνσις Καμπρέλ, να δέχεται πολύτιμες μητρικές συμβουλές για το πώς πρέπει να κάθεται στο τραπέζι και να ζει τη ζωή της. Δοκιμάζεται η υπομονή και των δύο γυναικών. Όταν εμφανιστεί και η υπόλοιπη οικογένεια, μυστικά θα αποκαλυφθούν το ένα μετά το άλλο με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο.

 

Διάρκεια: 97’

Σκηνοθεσία: Ερίκ Λαβέν

Παίζουν: Ζοσιάν Μπαλασκό, Αλεξάντρα Λαμί, Ματίλντ Σενιέ, Φιλίπ Λεφέμπρ, Ζερόμ Κομαντέ

 

Ταινία λήξης Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κιν/φου 2016

 

Δήλωση σκηνοθέτη

 

Ήθελα να διερευνήσω τη γενιά «boomerang». Ο όρος ακούγεται αστείος, αλλά κρύβει ένα δράμα. Γνωρίζαμε όλη τη γενιά «tanguy», που παρέμεναν στο πατρικό τους και μετά τις σπουδές του,ς και συμβίωναν ήσυχα με τους γονείς τους. Η γενιά «boomerang», αναγκάστηκε να γυρίσει στους γονείς της λόγω ανωτέρας βίας- οικονομική ύφεση, απολύσεις κτλ. Το φαινόμενο αυτό εμφανίστηκε στη Νότια Ευρώπη, αρχής γενομένης από  την Ισπανία. Η επιστροφή στην οικογενειακή φωλιά δεν ήταν επιλογή για τη γενιά αυτή!

 

Στην προηγούμενη ταινία μου το BARBECUE, με ενδιέφερε η φιλία, στο Μαμά, γύρισα! ήθελα να διερευνήσω την οικογένεια: μια σαραντάχρονη που επιστρέφει να ζήσει με τη μαμά της ήταν η τέλεια αφορμή. Με αγγίζει σα θέμα, γιατί όπως και η Στεφανί στην ταινία, «Αγαπώ τους γονείς μου, αλλά για να μείνω μαζί τους.. ένα σαββατοκύριακο είναι το μέγιστο που αντέχω!»

 

Ακόμη κι όταν παραμένουμε πιστοί στην πραγματικότητα μιας οικογένειας, μπορούν να δημιουργηθούν πολύ αστείες καταστάσεις. Το δράμα γεννά πολύ συχνά κωμωδία . Και το γέλιο είναι ένας πολύ καλός τρόπος να επικοινωνούμε συναισθήματα και ιδέες.

 

Αυτό που μπορεί να το κάνει περίπλοκο ωστόσο, είναι ότι το γέλιο έχει τη δύναμη να «σπάσει» το συναίσθημα. Στο Μαμά, γύρισα! ήταν απαραίτητο για να κάνει χώρο στο φόβο της Στεφανί.

 

Με ενδιέφερε επίσης στην ιστορία ενός ανθρώπου που γυρίζει στο πατρικό του, το γεγονός ότι αν είσαι τυχερός ώστε να ζουν και οι δύο γονείς σου, αισθάνεσαι ακόμη παιδί. Και στο μυαλό ενός παιδιού απαγορεύεται το δικαίωμα στους γονείς της να έχουν συναισθηματική κι ερωτική ζωή. Με διασκέδαζε πολύ η σκέψη της εικόνας που είχε η Στεφανί για τη μαμά της.

- Ερίκ Λαβέν

 

Ζοσιάν Μπαλασκό

 

Η Ζοσιάν Μπαλασκό είναι Γαλλίδα ηθοποιός , σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Έγινε ευρέως γνωστή με την ταινία «Για Όλα Φταίει το Γκαζόν» (Gazon maudit) το 1995. Απέσπασε το Βραβείο Σεζάρ Καλύτερου Σεναρίου, ενώ η ταινία ήταν υποψήφια και για το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Ταινίας.   Η Μπαλασκό ήτaν υποψήφια για Σεζάρ Καλύτερης Ηθοποιού για τις ταινίες «Πολύ Ομορφη... για Σένα» (Trop Belle Pour Toi) (1989), Tout le monde n'a pas eu la chance d'avoir des parents communistes (1993), και Cette femme-là (2003). Ξεκίνησε την καριέρα της σε ηλικία 23 ετών, με τη μικρού μήκους "L'Agression". To 1976, πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο Ένοικος» του Ρομάν Πολάνσκι. Η καριέρα της εκτοξεύτηκε το 1977, τη χρονιά που εμφανίστηκε σε εφτά ταινίες: Solveig et le Violon turc, Une fille unique, Animal, Pardon Mon Affaire, Too!, Dites-lui que je l'aime, Monsieur Papa και  Herbie Goes to Monte Carlo. Ακολούθησε μια καριέρα με αναρίθμητες εμφανίσεις και μερικές από τις πιο πετυχημένες κωμωδίες της Γαλλίας.

 

Φιλμογραφία

Arrete ton Cinema! (2016)

Retour Chez Ma Mere - Μαμά, Γύρισα! (2016)

Le Grand Partage - Ολοι οι Καλοί Χωράνε (2015)

Demi-Soeur (2013)                          

Un Heureux Evenement - Ενα Ευτυχές Γεγονός (2011)

Holiday (2010)  

Le Herisson - H Γοητεία του Σκαντζόχοιρου (2009)

Neuilly sa Mere! (2009)

Cliente - Πελάτισσα (2008)                           

La Clef - Το Κλειδί (2007)              

Les Bronzes 3: Amis pour la Vie - Φίλοι για Πάντα (2006)

L`Ex-Femme de Ma Vie - Η Πρώην Γυναίκα της Ζωής μου (2004)

Un Grand Cri d`Amour - Ο Ερωτας Φωνάζει Δυνατά (1998)             

Gazon Maudit - Για Ολα Φταίει το... Γκαζόν (1995)                             

Grosse Fatigue - Υπερκόπωση (1994)                      

Trop Belle Pour Toi - Πολύ Ομορφη... για Σένα (1989)

Herbie Goes to Monte Carlo - Το Κατσαριδάκι στο Μόντε Κάρλο (1977)  

Le Locataire - Ο Ενοικος (1976)

 

Αλεξάντρα Λαμί

 

Η Αλεξάντρα Λαμί είναι Γαλλίδα ηθοποιός. Πρωταγωνίστησε για τέσσερα χρόνια στο τηλεοπτικό Un gars, une fille, με το μελλοντικό της σύζυγο Ζαν Ντιζαρντέν.

 

Φιλμογραφία

Retour Chez Ma Mere - Μαμά, Γύρισα! (2016)

Bis - Δεύτερη Ευκαιρία (2015)

J`Enrage de Son Absence (2012)

Les Infideles - 6+1 Απιστίες (2012)

Lucky Luke - Λούκυ Λουκ (2009)

Ricky - Ricky: Τα Φτερά ενός Αγγέλου (2009)

 

Ερίκ Λαβέν

 

Ο Ερίκ Λαβέν έκανε το ντεμπούτο του το 2006 με την παρωδία του Poltergeist- Poltergay. Η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του, το Incognito με το Φρανκ Ντιμπόσκ, άνοιξε το 2009 με θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς. Ακολούθησε το Protéger & server το 2010 με πρωταγωνιστή το Καντ Μεράντ. Το 2011, συνεργάζεται ξανά με το Φρανκ Ντιμπόσκ για το Bienvenue à bord. Το Μαμά, γύρισα! είναι η έκτη μεγάλου μήκους ταινία του, που ξεπέρασε τους 2,000,000 θεατές στη Γαλλία.

 

Φιλμογραφία

Retour Chez Ma Mere - Μαμά, Γύρισα! (2016)

Barbecue (2014)

Bienvenue à bord (2011)

Protéger & server (2010)

Incognito (2009)

Poltergay - Αδελφές... Ψυχές (2006)

Le 17 (2002 - TV)

Σχετικές ειδήσεις
Βράβευση του «Ουζερί Τσιτσάνης» στην Ατλάντα
11.11.2016 14:04
Το «Ουζερί Τσιτσάνης» του Μανούσου Μανουσάκη κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στην Ατλάντα.
Μάμα Ρόμα, του Πιερ Πάολο Παζολίνι
14.09.2016 15:14
Το αριστούργημα του ΠΙΕΡ ΠΑΟΛΟ ΠΑΖΟΛΙΝΙ "ΜΑΜΑ ΡΟΜΑ" θα προβάλει η NEW STAR στους κινηματογράφους από τις 15 Σεπτεμβρίου 2016.
30.08.2016 17:23
Σε ηλικία 83 ετών "έφυγε" από τη ζωή ο σπουδαίος Αμερικανός ηθοποιός Gene Wilder, ύστερα από επιπλοκές στην υγεία του, που αντιμετώπιζε εξαιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η Αγάπη είναι ένα Θαύμα, του Ερίκ Μπενάρντ
12.08.2016 14:49
Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 18 Αυγούστου 2016 την ταινία Η Αγάπη είναι ένα Θαύμα (LES GOUT DES MERVEILLES) σε σκηνοθεσία του Ερίκ Μπενάρντ.
Πέθανε ο Βρετανός ηθοποιός Alan Rickman
14.01.2016 16:36
Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός Alan Rickman, πέθανε σε ηλικία 69 ετών μετά από μάχη με τον καρκίνο.