Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Caged City: Έκθεση των street artists Hop Louie & Hello Banana στην Sarri 12 Gallery

Caged City: Έκθεση των street artists Hop Louie & Hello Banana στην Sarri 12 Gallery

H Sarri12 Gallery από την Πέμπτη 7 Iουλίου 2016 θα φιλοξενεί την πρώτη έκθεση των street artist Hop Louie & Hello Banna στην Αθήνα, με τίτλο "Caged City", σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου. Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Momangen Gallery και το Holobiont Project.

 

Εδώ, όλοι σε ενθαρρύνουν να ακολουθήσεις τη ζωή ενός λύκου: Να σκοτώνεις αυτό που τρως, και να τρως αυτό που σκοτώνεις. - Thomas Pynchon

 

Η αστική αρχιτεκτονική, οι βιομηχανικές ζώνες, η σύγχρονη οικιστική ανάπτυξη και η διαμόρφωση κήπων στον αστικό ιστό είναι κομμάτια ζωτικής σημασίας της δομικής πραγματικότητας μίας μητρόπολης. Μία μεταιχμιακή πραγματικότητα με αλυσιδωτές αντιδράσεις, ταχύτατες αλλαγές και αποκαλύψεις. Τα πλάσματα συγκατοικούν στο αστικό τοπίο με ένα παράδοξο τρόπο. Αυτό το μητροπολιτικό περιβάλλον και τα καθημερινά συγκρουσιακά στοιχεία μίας σύγχρονης μεγαλούπολης βρίσκονται στον πυρήνα της εκθεσιακής θεματικής του street art διδύμου HopLouie & Hello Banana.

 

Συγχωνεύσεις άγριων ζώων με κτίρια, κλουβιά και πουλιά, που συμβολίζουν την έννοια της προσωπικής αλλά και συλλογικής ελευθερίας, ξεδιπλώνονται σε ζωηρές εικονικές ιστορίες μοναδικών πλασμάτων που φλερτάρουν με το φαντασιακό. Μία νέα ερμηνεία της αστικής ζωής παρουσιάζεται μέσα από την αδιάκοπη συμβίωση και τη διαμάχη, μία αντιθετική εικονοποιία της βιομηχανοποιημένης τεχνολογίας συνδυασμένης με αναδυόμενες μορφές ζωής, και της αντιπαραβολής της χειραφέτησης με τον περιορισμό. Όμως, ο κόσμος του Hop Louie & Hello Banana απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δυστοπικός. Πολύ περισσότερο, συνδυάζει αντιφάσεις και αντιθέσεις, όπως τις ανέπτυξε ο Καμύ, στο περίφημο δοκίμιο του για το παράλογο(The Paradox of the Absurd): Οι άνθρωποι βρίσκονται σε μία συνεχή προσπάθεια να αντλήσουν νόημα από έναν κόσμο χωρίς νόημα. Αυτό είναι το αιωρούμενο σημείο όπου οι δύο καλλιτέχνες με κριτική στάση υψώνουν τη φωνή τους.

 

Επιστρατεύοντας mixed media τεχνικές και δουλεύοντας πάνω σε πλήθος επιφανειών(τοίχος, ξύλο, χαρτόκουτα) οι δύο καλλιτέχνες από τη Σουηδία, παράγουν μία σειρά από stencils, κολάζ και ζωγραφική στον τοίχο, μία μίξη αστικών και βιομηχανικών τοπίων με οργανικές μορφές ζωής σε συνεχείς μεταμορφώσεις, που αντλούν έμπνευση από τη φύση, τις ανθρώπινες κατασκευές και τις εναλλακτικές δυναμικές της οικολογίας.

 

Ο τίτλος της έκθεσης συγκεντρώνει συμβολικά το ίδιο το παράδοξο. Η ζωή εγκλωβισμένη σε ένα καπιταλιστικό αστικό περιβάλλον, η πόλη σαν ένα μεγάλο κλουβί που σφύζει από ζωή. Ασπρόμαυρα έργα μετέχουν στο διάλογο με στέρεα χρώματα και λεπτομερείς υφές, και εξερευνούν την ελκυστικότητα του σημερινού καταναλωτισμού και την παραφροσύνη ενός όλο και πιο μη βιώσιμου κόσμου.

 

H Hello Banana ξεκίνησε τη δημιουργία stickers με πολιτικό περιεχόμενο πριν 10 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στο συνδυασμό μοτίβων, χρωμάτων και σχημάτων διαφόρων ζώων και όπλων. Το καλλιτεχνικό της στυλ συνεχώς εξελίσσεται και συχνά συνδυάζει την φανταχτερή πολυχρωμία με ρεαλιστικό φόντο. Η παρουσία της ως street artist της δίνει τη δυνατότητα να πειραματιστεί πάνω σε posters, stencils και τα σπρέι.  Για την συγκεκριμένη έκθεση η καλλιτεχνική πρακτική της βασίζεται στο stencil, με συμβολικές φιγούρες πουλιών που εξερευνούν την έννοιας της ελευθερίας.

 

Ο Hop Louie άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του δρόμου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Είναι αρκετά αναγνωρισμένος στη street art σκηνή της Στοκχόλμης. Με σπρέι, stencils, paste ups, posters και αυτοκόλλητα δρόμου, σκορπίζει την τέχνη του στο δημόσιο χώρο. Η καλλιτεχνική πρακτική του αγκαλιάζει επίκαιρα πολιτικά θέματα και θέτει ερωτήματα που αφορούν την κοινωνικό κλίμα και την ιδιοκτησία του δημόσιου χώρου. Με όπλα την δημιουργικότητα και την εφευρετικότητα, δημιουργεί αντικείμενα που χρωματίζουν και αμφισβητούν το αστικό τοπίο.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Ιάσονα Βενετσανόπουλου στην Image Gallery
23.01.2017 11:48
O Ιάσονας Βενετσανόπουλος παρουσιάζει στην Image Gallery τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “There is another world, but it is inside this one” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ματίνας Χαραλάμπη.
Street Photography: Θεματική έκθεση φωτογραφίας στην Blank Wall Gallery
29.12.2016 12:39
Η Blank Wall Gallery παρουσιάζει μια ομαδική θεματική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο Street Photography.
inhabitants: Έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου στην ΔΛ Gallery
23.11.2016 13:08
Η ΔΛ Gallery παρουσιάζει την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 την ατομική έκθεση της Κατερίνας Ζαφειροπούλου με τίτλο «inhabitants» σε επιμέλεια του Αλέξιου Παπαζαχαρία.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Everything is Con-temporary: έκθεση του Nar στην Exit Gallery
25.05.2016 10:50
Η Exit Gallery από το Σάββατο 28 Μαϊου και για ένα μήνα θα φιλοξενεί τη νέα ατομική έκθεση του Nar, με τίτλο «Everything is Con-Temporary», σε επιμέλεια της Δώρας Βασιλάκου.