Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!

Ραντεβού στη Μικρή Επίδαυρο!

Εφόσον το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 ξεκίνησε δυναμικά στις 10 Ιουνίου και για κάποιες από τις πρώτες εκδηλώσεις επί Αθηναϊκού εδάφους τα εισιτήρια έχουν ήδη εξαντληθεί (Revolt AthensΙούλιος Καίσαρας. ΣπαράγματαΑπολογίες 4&5), νομίζω πως ήρθε η ώρα να προγραμματίσουμε τις θερινές εξορμήσεις μας στην Αργολίδα! Λίγο πριν την γιορτή έναρξης στην Πειραιώς 260, τη στιγμή που έμπειροι και αναγνωρισμένοι Έλληνες σκηνοθέτες, καθώς και ο πολυβραβευμένος Ρίμας Τούμινας, ετοιμάζονται σιγά- σιγά για την κάθοδό τους στη Μεγάλη Επίδαυρο, ας ρίξουμε μία ματιά στις εκδηλώσεις που πρόκειται να φιλοξενήσει το Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου.

 

Από την Ερριέττα Μπελέκου

 

Το πρόγραμμα της «Μικρής Επιδαύρου», που φέτος εκτείνεται από 1η έως 30 Ιουλίου, περιλαμβάνει έξι ενδιαφέρουσες μουσικές αλλά και θεατρικές παραγωγές. Πιο συγκεκριμένα, το φιλοθεάμον κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει: Δύο συναυλίες ελληνικής μουσικής, μία ξεχωριστή μουσική παράσταση , δύο ιδιαίτερες θεατρικές προτάσεις και μία θεατρική "έκπληξη" ...από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου!

 

Ο διεθνούς φήμης πιανίστας Στέφανος Κορκολής, που έρχεται για δεύτερη φορά στη Μικρή Επίδαυρο μετά το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη (Αύγουστος 2012, μαζί με την Άλκηστις Πρωτοψάλτη), ανοίγει μουσικά το φετινό πρόγραμμα σε μία μοναδική «Συνάντηση» με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη, 1 & 2 Ιουλίου. Η πρώτη συνάντηση του καλλιτέχνη με τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη έγινε το προηγούμενο καλοκαίρι και το αποτέλεσμα ήταν ένα διπλό άλμπουμ (από την Panik Platinum) που δεν άργησε να γίνει χρυσό! Στην επερχόμενη συναυλία θα ακούσουμε έργα από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, τα οποία θα παρουσιαστούν με ένα πιάνο και μία φωνή , μαζί με την επανεκτέλεση τραγουδιών από τη λίστα των «προδομένων» έργων του Μίκη της περιόδου 1980-2000. Τα τραγούδια πρόκειται να ερμηνεύσει η νεαρή και ταλαντούχα Σοφία Μανουσάκη. Στη μουσική παράσταση συμμετέχει φιλικά η Μαριλίζα Παπαδούρη με το βιολοντσέλο της.

 

Λίγες μόνο μέρες μετά, την Τρίτη 5 Ιουλίου, όσοι επισκεφτούν το όμορφο θεατράκι της Επιδαύρου, θα έχουν την ευκαιρία να δουν την παράσταση «Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος», που προέκυψε από την δημιουργική και συστηματική συνεργασία φοιτητών και διδασκόντων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το εν λόγω τμήμα –τις πόρτες του οποίου πέρασα ως φοιτήτρια την δεύτερη χρονιά λειτουργίας του-, στην παρθενική του κάθοδο στην Μικρή Επίδαυρο θα μεταφέρει στη σκηνή το άπαιχτο έργο «Ποδάγρας» του σπουδαίου Άγγλου ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ (1821). Πρόκειται για μία σάτιρα βασισμένη στο μύθο του Οιδίποδα, με εξαιρετικά επίκαιρο θέμα και έντονες επιρροές από το αρχαίο δράμα και ιδιαίτερα την αττική κωμωδία . Ο «Ποδάγρας» είναι προϊόν διεθνούς συνεργασίας με το αγγλικό πανεπιστήμιο Saint Mark & St John του Plymouth, με το οποίο το Τμήμα επεξεργάστηκε πέρυσι αυτοσχεδιαστική παράσταση. Η πρώτη μορφή, παρουσιάστηκε στην αίθουσα της Γκαλερί στο "Φουγάρο" τον Μάρτιο του 2015 με τη μορφή κοινής δίγλωσσης παράστασης στα αγγλικά και τα ελληνικά, ενώ η τελική μορφή του ελληνικού μέρους, τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, πάλι στο "Φουγάρο". Η παράσταση βασίζεται στη σύμπραξη τεσσάρων διδασκόντων του τμήματος, οι οποίοι έχουν καθοδηγήσει τους φοιτητές τους ως προς την δραματουργία (Μαρίνα Κοτζαμάνη), την σκηνοθεσία/υπόκριση (Γιάννης Λεοντάρης), την σκηνογραφία (Άση Δημητρουλοπούλου) και τον φωτισμό (Άγγελος Γουναράς). Η μετάφραση του έργου στα ελληνικά είναι της Μαρίνας Κοτζαμάνη. Αυτό το εγχείρημα αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεπιστημονικής συνεργασίας στο εσωτερικό του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ενώ φιλοδοξεί να γνωρίσει στο ελληνικό κοινό ένα άγνωστο και εξαιρετικά σημαντικό θεατρικό κείμενο . Επιπλέον, η παράσταση -στην οποία παίζουν οι φοιτητές του Τμήματος- θα λέγαμε ότι, κατά κάποιον τρόπο, προετοιμάζει και το έδαφος για το "Λύκειον Επιδαύρου", το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος που θα λειτουργήσει από του χρόνου στην Επίδαυρο, όπως έχει ανακοινώσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

 

Τη σκυτάλη στη συνέχεια θα πάρει η Τάνια Τσανακλίδου, που τον περασμένο χειμώνα συμμετείχε στην παράσταση των bijoux de kant «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», για να μας πάει μία μουσική "βόλτα" σε αγαπημένες θεατρικές στιγμές μέσα από την συναυλία «Μείναν τα τραγούδια μόνα».  Για δύο μόνο βράδια, στις 8 & 9 Ιουλίου, παρουσιάζει μία μουσική παράσταση που συνδυάζει τις δύο μεγάλες της αγάπες, καθώς θα ερμηνεύσει μόνο τραγούδια που γράφτηκαν αποκλειστικά για το θέατρο. Όπως λέει η ίδια η Τάνια Τσανακλίδου: «Αυτό που κάνει μια θεατρική παράσταση μοναδική, πέραν της καλλιτεχνικής της αξίας, είναι το γεγονός ότι δεν καταγράφεται, παρά μονάχα στο νου και την καρδιά μας. Κι έπειτα η μνήμη κάνει τις επιλογές της. Μπερδεύει πρόσωπα και ρόλους, γεμίζει τις σιωπές με προσωπικές ιστορίες. Ξεχνάμε πώς ακριβώς ήταν η πλοκή, γεμίζουν σκιές οι εικόνες. Ο χρόνος έχει παγώσει. Στιγμές μονάχα και εικόνες γεμάτες σκιές σε παλιές φωτογραφίες.
Και ξαφνικά, ακούς ένα τραγούδι απο εκείνη την παράσταση, που αμυδρά θυμάσαι, και να την η Μελίνα ολοζώντανη, να ανεβαίνει την σκάλα απ' το Υπόγειο στο φεγγάρι! Ξαναγυρνούν οι ηθοποιοί στους ρόλους τους και ξαναστήνεται η σκηνή. Μόνα τους, ολομόναχα τα τραγούδια, όσα χρόνια κι αν περάσουν, θα ζωντανεύουν πρόσωπα μυθικά και ιστορίες, που ενα βράδυ κάτω απ' τ' άστρα εξομολογήθηκαν οι άνθρωποι στους θεούς τους». Μαζί της θα είναι οι εξαιρετικοί μουσικοί: Τάκης Φαραζής , Γιάννης Παπαζαχαριάκης, Παναγιώτης Τσεβάς, Παρασκευάς Κίτσος, Τάσος Μισυρλής. 

 

Στο τόσο γνώριμό του πια θέατρο, τη Μικρή Επίδαυρο, επιστρέφει στις 15 & 16 Ιουλίου ο Σταμάτης Κραουνάκης ο οποίος εμπνέεται από την ιστορική ομιλία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα και προτείνει μία μελοποιημένη παράσταση που έρχεται σε άμεσο διάλογο με το πρόσφατο ηρωϊκό παρελθόν μας. Το προφορικό κείμενο του Γέρου του Μοριά, που παραμένει επίκαιρο μέχρι και σήμερα, “ζωντανεύει” επί σκηνής με την Ελένη Ουζουνίδου στο ρόλο της δασκάλας, τον ίδιο τον Σταμάτη Κραουνάκη στο πιάνο, ενώ συνοδεύει με μέλος και όρχηση η μικρή πενταμελής ομάδα των σταθερών του συνεργατών: Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης, Χάρης Φλέουρας, και στο μπουζούκι ο Βάιος Πράπας.


Ο φετινός νικητής του βραβείου «Δημήτρης Χόρν», Αργύρης Πανταζάρας, κατεβαίνει στη Μικρή Επίδαυρο στις 22 & 23 Ιουλίου για να παρουσιάσει με την καλλιτεχνική ομάδα Momentum την «Μητρόπολη», μία παράσταση που δομείται πάνω στις έννοιες της φυγής, της άφιξης, της μνήμης και της λήθης – έννοιες που στην εποχή μας έχουν αποκτήσει τρομακτική βαρύτητα. Επί σκηνής, σε έναν έρημο και άγονο τόπο, συναντιούνται οι αγγελιαφόροι αρχαίων ελληνικών τραγωδιών ( Αντιγόνη , Οιδίπους Τύραννος, Βάκχες , Ηρακλής Μαινόμενος, Μήδεια). Ο ταλαντούχος ηθοποιός , στην πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, έχει στο πλευρό του νέους ηθοποιούς με ισχυρές συνεργασίες στο δυναμικό τους (Χαρά Μάτα Γιαννάτου , Μελισσάνθη Μάχουτ, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο), απόφοιτους του Εθνικού Θεάτρου. Οι φωτισμοί υπογράφονται από τον διακεκριμένο στο κινηματογράφο, διευθυντή φωτογραφίας, Γιώργο Καρβέλα. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Λουκίας Χουλιάρα, την  κίνηση έχει αναλάβει ο Ηλίας Χατζηγεωργίου, ενώ το ηχητικό περιβάλλον έχει σχεδιάσει Γιώργος Πούλιος. Τέλος, βοηθός σκηνοθέτη είναι η Ελίνα Μαντίδη που έχει κάνει και την δραματουργική επεξεργασία.

 

Την αυλαία στο ατμοσφαιρικό θεατράκι της Επιδαύρου "κλείνει" στις 29 & 30 Ιουλίου ο χαρισματικός ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης που, μετά την όμορφη σκηνική του πρόταση για μικρούς και μεγάλους πάνω στην «Καταστρούπολη» του Φίλιπ Ρίντλεϊ (2014), επανέρχεται στην καρέκλα του σκηνοθέτη για να παρουσιάσει έναν ιδιαίτερο μονόλογο, τον οποίο ερμηνεύει ο ίδιος. Πηγή έμπνευσης για την παράσταση «Η ριμάδα η ζωή», αποτέλεσε η προσωπικότητα του Κρητικού ποιητή Στέφανου Σαχλίκη που έζησε τον 14ο αιώνα στο Ηράκλειο σε μια ταραγμένη εποχή (ενετοκρατία, εξεγέρσεις, μαύρη πανούκλα). Ο Σαχλίκης της παράστασης είναι μία κλονισμένη φιγούρα. Ένας τρυφερός, ασταθής άνθρωπος, πικραμένος και πότε-πότε άγρια χλευαστής, που προσπαθεί να σταθεροποιήσει επί σκηνής την εικόνα ή τη μνήμη του: να συγκροτήσει ίσως την απολογία του (ενώπιον τίνος;) για κάποιο σφάλμα που το συγχέει διαρκώς με άλλα, άλλων, καθώς σιγά-σιγά το ανακαλεί... Το πρωτότυπο κείμενο, τη μείξη καθώς και τη μετάφραση λοιπών κειμένων έχει αναλάβει ο Γιώργος Κοροπούλης, ενώ τη μουσική που θα εκτελείται ζωντανά, υπογράφει ο Τάσος Ρωσόπουλος.

 

Σε μία εποχή βαθιάς ύφεσης και δυσκολιών, που όλοι έχουμε την ανάγκη να ξεφύγουμε για λίγο από την γκρίζα καθημερινότητα, το Φεστιβάλ έρχεται για να γεμίσει ήχους και θέαμα τις καλοκαιρινές μας νύχτες, με θέα τις όμορφες ακτές της Αργολίδας…

 

Προμηθευτείτε λοιπόν εγκαίρως τα εισιτήριά σας και αρχίστε από τώρα να οργανώνετε την καλοκαιρινή σας απόδραση στην Επίδαυρο!

 

Ακολουθεί το συνοπτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων*:


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ
σε έργα Μίκη Θεοδωράκη
[1 & 2 Ιουλίου]

ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Ποδάγρας ή Οιδίπους Τύραννος, του Πέρσυ Σέλλεϋ
[5 Ιουλίου]

ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ
Μείναν τα τραγούδια μόνα
[8 & 9 Ιουλίου]

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ & ΣΠΕΙΡΑ-ΣΠΕΙΡΑ
8 Οκτωβρίου 1838. Ο λόγος του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πνύκα προς τα Ελληνόπουλα
[15 & 16 Ιουλίου]

ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Μητρόπολη
Χορός & Άγγελοι από το πανάρχαιο δράμα
[22 & 23 Ιουλίου]

ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗΣ
η ριμάδα η ζωή
[29 & 30 Ιουλίου]

 

*Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινάνε στις 21:30.

 

Φωτογραφία: Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου © Αρχείο Φεστιβάλ Αθηνών - ΟΜΜΑ

 

Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραστάσεις και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Φεστιβάλ Θεατρικών Ομάδων ΧΑΝΘ στο Θέατρο Αυλαία
09.09.2016 13:25
Για 2η συνεχόμενη χρονιά οι Θεατρικές Ομάδες Ενηλίκων της Χ.Α.Ν.Θ. παρουσιάζουν τα έργα της περσινής σεζόν στο Θέατρο Αυλαία από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου 2016.
«Επτά επί Θήβας»: Αποθέωση και συγκίνηση στην Επίδαυρο
25.07.2016 16:51
Αποθέωση για τους «Επτά επί Θήβας» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις δύο παραστάσεις της καλοκαιρινής παραγωγής του ΚΘΒΕ που δόθηκαν την Παρασκευή 22 και το Σάββατο 23 Ιουλίου, σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα και σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού σκηνοθέτη Τσέζαρις Γκραουζίνις.
 Όρνιθες, του Αριστοφάνη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
30.06.2016 16:50
Έχετε παρατηρήσει πως, όταν σβήνουν τα φώτα στην Επίδαυρο, ακούγονται τα βήματα των ηθοποιών που πλησιάζουν την ορχήστρα και, κάπου στο βάθος, ο ήχος ενός γκιώνη; Αυτή τη φορά, θα ακούσετε και έναν τσαλαπετεινό, μια αηδόνα, έναν κούκο, ένα γεράκι, μια καρδερίνα, έναν ερωδιό… γιατί έρχονται οι Όρνιθες! Αποκλειστικά στην Επίδαυρο.
Ευρωπαΐκή Γιορτή της Μουσικής 2016: Οι εκδηλώσεις Δήμου Αθηναίων
13.06.2016 15:49
Η Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής είναι συνεπής στο ραντεβού της και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πλημμυρίζει την πόλη μουσική με πρωταγωνιστές τα Μουσικά Σύνολα του Δήμου Αθηναίων.
Ο θρυλικός κόσμος του Τομ Γουέιτς στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
31.03.2016 10:13
Αθέατες πλευρές του πολύπλευρου και αιρετικού έργου του Τομ Γουέιτς έρχεται να διαφωτίσει η Γεωργία Συλλαίου με την πρωτότυπη παράσταση «Μια μικρή σταγόνα δηλητήριο» (A little drop of poison), που θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 4 Απριλίου, στις 9 μ.μ.