Οι λάτρεις του Σαίξπηρ θα έχουν την ευκαιρία να δουν τρεις ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις και τρεις εμβληματικές κινηματογραφικές προβολές πάνω στο έργο του, οι οποίες αποκαλύπτουν εκ νέου τη δύναμη και τη διαχρονικότητα της γραφής του.

Ο Ρομέο Καστελλούτσι παρουσιάζει την παράσταση Julius Caesar. Spared parts and the fox said to the Crow. General linguistics course και ο Οσκάρας Κορσουνόβας τον Άμλετ, δύο παραγωγές που θίγουν ζητήματα ταυτότητας και ιστορίας. Εμπνευσμένη από τον Σαίξπηρ είναι και η παράσταση της πρωτοεμφανιζόμενης στο Φεστιβάλ Ιόλης Ανδρεάδη, που παρουσιάζει το έργο Young Lear, προσεγγίζοντας τον εμβληματικό σαιξπηρικό ήρωα με ανατρεπτική ματιά.

 

ROMEO CASTELLUCCI SOCÌETAS RAFFAELLO SANZIO

Julius Caesar.  Spared parts and the fox said to the Crow. General linguistics course

Ο Ρομέο Καστελλούτσι ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τον σαιξπηρικό Ιούλιο Καίσαρα το 1997. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, επιστρέφει σε αυτόν, για να παρουσιάσει μια περφόρμανς-μελέτη πάνω στο λόγο και την ομιλία.

Πρωταγωνιστές του είναι τρεις ηθοποιοί της πρώτης παράστασης. Με τη βοήθεια μιας ενδοσκοπικής κάμερας που φτάνει μέχρι τις φωνητικές χορδέςτου ενός καθώς μιλάει, όσο ο άλλος ηθοποιός στέκεται ανίκανος να εκφέρει λόγο (εξαιτίας της εγχείρησης αφαίρεσης λάρυγγα που έχει υποστεί), ηπαράσταση μελετά το πώς ο αέρας μετασχηματίζεται σε ήχο.

[17 – 20 Ιουνίου, στις 19:00 & στις 20:30 / ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, Αίθουσα Εκδηλώσεων]

Περισσότερες πληροφορίες

***

ΟΣΚΑΡΑΣ ΚΟΡΣΟΥΝΟΒΑΣ

 Άμλετ, του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

Ο πολυβραβευμένος Λιθουανός σκηνοθέτης Οσκάρας Κορσουνόβας, που παρουσίασε τη χειμερινή σεζόν μία εμπνευσμένη θεατρική διασκευή πάνω στην σαιξπηρική Τρικυμία (Μιράντα, Θέατρο Πορεία), προσεγγίζει με τρόπο διαφορετικό ένα ακόμη αριστούργημα του Άγγλου βάρδου. Χρησιμοποιώντας τον Άμλετ ως βάση, ο Κορσουνόβας μιλάει για την πιο πρόσφατη Ιστορία και θέτει σύγχρονους προβληματισμούς. Ο Άμλετ του -που είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά παγκοσμίως ως “work in progress” στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 12ου Ευρωπαϊκού Βραβείου Θεάτρου (Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – 13/04/2008)- αρχίζει με το ερώτημα: «Ποιος είσαι;», για να καταλήξει στο τέλος με το σπαρακτικό ερώτημα προς εαυτόν: «Ποιος είμαι;».

Με βασικό σκηνικό τους καθρέφτες των θεατρικών καμαρινιών, κάτω από το σκληρό λευκό φως και τις φωτοσκιάσεις που δημιουργούνται καθώς οι καθρέφτες μετακινούνται διαρκώς, το κλασικό έργο κατακερματίζεται. Προκαλώντας τα όρια της θεατρικότητας, οι ηθοποιοί μακιγιάρονται επί σκηνής, περιτριγυρισμένοι από ενοχλητικούς ήχους και απειλητικές φιγούρες, ενώ η ροή του κειμένου αλλάζει ακατάπαυστα με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες να αντιδρούν απρόσμενα.

[25 & 26 Ιουνίου, στις 21:00 / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Δ]

Περισσότερες πληροφορίες

 

 ***

IOΛΗ ΑΝΔΡΕAΔΗ

Young Lear

Ο σαιξπηρικός Βασιλιάς Ληρ είναι ένα έργο για την εξουσία, την αγάπη και την ενοχή που κάθε γενιά μεταγγίζει στην επόμενη.

Στη νέα παράσταση της Ιόλης Ανδρεάδη, η τραγική ιστορία του άρχοντα της Βρετάνης αντιμετωπίζεται με σύγχρονη ματιά, και η δράση τοποθετείται εντός ενός νοσοκομειακού θαλάμου αναμονής.

Η παράσταση, που ανέβηκε πρώτη φορά σε εργαστηριακή μορφή στο Teatro Due της Ρώμης το Σεπτέμβριο του 2014, στο πλαίσιο του διεθνούς φεστιβάλ World Wide Lab, εστιάζει σε έναν Ληρ με «ανάποδη» διανομή (όλοι οι ρόλοι ερμηνεύονται από νέους σε ηλικία ηθοποιούς) και δυο επίπεδα αφήγησης. Το πρώτο επίπεδο αφορά την πραγματική ιστορία του Σαίξπηρ, το δεύτερο την λανθάνουσα ιστορία, που ερμηνεύεται μέσω του δραματικού χωροχρόνου. Είναι η ιστορία των πέντε αδερφών που αναμένουν την έκβαση της επέμβασης στην οποία υποβάλλεται ο πατέρας τους, ο οποίος δεν εμφανίζεται ποτέ καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου.

Συντελεστές:

Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Ελεύθερη Διασκευή: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ηχοτοπίο: Γιάννης Χριστοφίδης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Φωτισμών: Μαριάντζελα Σεφεριάν
Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας & Βικτώρια Νταρίλα
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ
Οργάνωση Παραγωγής: Art Minds

Ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Χρηστίνα Γαρμπή, Ελεάνα Καυκαλά, Θύμιος Κούκιος, Μαρία Προϊστάκη, Νεκτάριος Σμυρνάκης, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

[17 & 18 Ιουλίου 2016, στις 21:00 / ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260 Ε]

Περισσότερες πληροφορίες


Athens Open Air Film Festival 2016 – Shakespeare in the city

Ο Κήπος της Πειραιώς 260 μετατρέπεται σε ένα μεγάλο θερινό σινεμά, φιλοξενώντας τρεις προβολές αφιερωμένες στον Σαίξπηρ. Πρόκειται για τρεις ταινίες- σταθμούς της παγκόσμιας φιλμογραφίας που ερμηνεύουν με το δικό τους τρόπο τα κλασικά έργα του. Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας και με την υποστήριξη του Βρετανικού Συμβουλίου,  θα προβληθούν οι κινηματογραφικές εκδοχές του Μάκβεθ (Ρόμαν Πολάνσκι, 1971), του Βασιλιά Ληρ (Πήτερ Μπρουκ, 1970) και της Τρικυμίας (Ντέρεκ Τζάρμαν, 1979).

Macbeth / Μάκβεθ (1971)

Ο Ρόμαν Πολάνσκι παρουσιάζει μια εφιαλτική εκδοχή της περίφημης σαιξπηρικής τραγωδίας πάνω στις αιματηρές συνέπειες του ασίγαστου πόθου για εξουσία, με φόντο το τραχύ τοπίο της βόρειας Ουαλίας. Ο Τζον Φιντς υποδύεται τον σκοτσέζο ήρωα πολέμου, οι υψηλές φιλοδοξίες του οποίου ανοίγουν ένα μοιραίο κύκλο βίας.

Σκηνοθεσία: Ρόμαν Πολάνσκι • Σενάριο: Ρόμαν Πολάνσκι, Κέννεθ Τάιναν • Φωτογραφία: Γκίλμπερτ Τέιλορ • Μουσική: The Third Ear Band • Μοντάζ: Άλαστερ Μάκινταϊρ.

Με τους: Τζον Φιντς, Φραντσέσκα Άννις, Μάρτιν Σω, Στήβεν Τσέις.

Διάρκεια: 140′

[7 Ιουλίου, στις 21:00/ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κήπος]

Περισσότερες πληροφορίες

 ***

The Tempest / Η τρικυμία (1979)

Ο Ντέρεκ Τζάρμαν αναμετριέται με το κύκνειο άσμα του Σαίξπηρ. Δώδεκα χρόνια μετά την απώλεια του δουκάτου του Μιλάνου από τις ραδιουργίες του αδερφού του, Αντόνιο, ο Πρόσπερο βρίσκεται ξεχασμένος σε ένα ερημονήσι μαζί με την κόρη του, Μιράντα, έχοντας ωστόσο κατακτήσει τα μυστικά της μαγείας. Το τερτίπι της μοίρας που φέρνει το πλοίο του Αντόνιο στο νησί θα αποκαταστήσει την τάξη των πραγμάτων.

Σκηνοθεσία: Ντέρεκ Τζάρμαν • Σενάριο: Ντέρεκ Τζάρμαν • Φωτογραφία: Πήτερ Μίντλετον • Μουσική: Μπράιαν Χόντζσον, Τζον Λιούις • Μοντάζ: Λέσλι Ουόκερ.

Με τους: Ελίζαμπεθ Ουέλτς, Χήθκοουτ Ουίλλιαμς, Τόγια Γουίλκοξ, Τζακ Μπίρκετ, Ντέιβιντ Μάιερ.

Διάρκεια: 92’

[13 Ιουλίου, στις 22:00/ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κήπος]

Περισσότερες πληροφορίες

***

King Lear / Βασιλιάς Ληρ (1970)

Η κατάβαση του Ληρ στο αναπόδραστο βασίλειο της τρέλας (καθώς βλέπει την αυτοκρατορία του να καταρρέει) εκκινεί από την παράλογη αξίωση να μοιράσει το βιος του στις τρεις του κόρες με κριτήριο ποια θα δηλώσει με τον πλέον ηχηρό τρόπο την αγάπη της. Η κατά Μπρουκ εκδοχή του Βασιλιά Ληρ έχει το θρύλο του βρετανικού θεάτρου, Πωλ Σκόφηλντ, στον ομώνυμο ρόλο.

Σκηνοθεσία: Πήτερ Μπρουκ • Σενάριο: Πήτερ Μπρουκ • Φωτογραφία: Χένινγκ Κρίστιανσεν • Μοντάζ: Κάσπερ Σάιμπεργκ.

Με τους: Πωλ Σκόφηλντ, Αϊρήν Γουόρθ, Σύριλ Κιούζακ, Τομ Φλέμινγκ, Ίαν Χογκ, Άλαν Γουέμπ.

Διάρκεια: 137’

[20 Ιουλίου, στις 21:00/ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260, Κήπος]

Περισσότερες πληροφορίες

 


greekfestival.gr

facebook/Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου

Περισσότερα για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.