Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Αναπροσαρμογές: Έκθεση του Δώρου Ηρακλέους στη γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Αναπροσαρμογές: Έκθεση του Δώρου Ηρακλέους στη γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Στην γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα ο Δώρος Ηρακλέους παρουσιάζει μια σειρά καινούργιων έργων του, με τον τίτλο «Αναπροσαρμογές» από τις 15 Ιουνίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016.

 

Όλα τα έργα κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιάζονται στην ιστοσελίδα της γκαλερί.

 

Μέσα από μια ατμόσφαιρα σχημάτων, χρωμάτων, αντικειμένων σε νέα πλαίσια και νέα διάταξη, με προσθήκες και αφαιρέσεις ο καλλιτέχνης μας καλωσορίζει στον περίτεχνο κόσμο του, αναπροσαρμοσμένο και επανερχόμενο, ανάλογα με τις προσταγές της δικής του διάθεσης και τις εκφάνσεις της επικρατούσας ατμόσφαιρας.

 

Τα μοτίβα του διάτρητα καθρεφτίζουν τις επαναλαμβανόμενες πράξεις μας. Αντικατοπτρισμός του προσωπικού μας μικρόκοσμου, παιχνιδιάρικη διαφυγή της καθημερινής μας επικοινωνίας με τα πράγματα, σε σχέση πάντα με το βιωματικό και ψυχικό μας κόσμο. Με το χρώμα να δίνει ζωή και να ενεργοποιεί παράλληλα τις παραστάσεις κάθε εικόνας. Τις περισσότερες φορές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι ως ερέθισμα εμπειριών από το παρελθόν. «Το χρώμα είναι η ίδια η ζωή, δίνει ζωή», όπως θα τονίσει ο ίδιος ο καλλιτέχνης. 

 

Έργα που σηματοδοτούν κι επισφραγίζουν για μια ακόμα φορά την ταυτότητα και την εικαστική σφραγίδα του καλλιτέχνη. Την προσωπική του γραφή, με κυρίαρχο υλικό για να δημιουργήσει και να επεκτείνει την έρευνά του, το αλουμίνιο, άφθαρτο στο χρόνο, εύπλαστο κι άκαμπτο μαζί, φευγάτο κι όμως στέρεο, συμπαγές, όπως τις ακατάλυτες αξίες της ζωής .

 

Δημιουργίες επίπεδες, ανάγλυφες έξω και μέσα από το πλαίσιο, όπως και κατασκευές δισδιάστατες και τρισδιάστατες κατασκευές, με συνθέσεις κι αφηγήσεις εγχάρακτες σε φύλλα αλουμινίου, που αποπνέουν άλλοτε ρομαντισμό παρελθόντων εποχών, επιτρέποντάς μας το όνειρο και ταξιδεύοντάς μας σε κόσμους άλλους κι άλλοτε προσγειώνοντάς μας στα καθ’ ημάς.

 

ΔΩΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ

 

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1953. Έχει στο ενεργητικό του 20 ατομικές και δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Είναι μέλος του ΕΚΑΤΕ (Επιμελητήριο Καλών Τεχνών Κύπρου).

Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, γλυπτικής και χαρακτικής σε ιδιωτικές σχολές για πολλά χρόνια. Παρουσίασε τη δουλειά του στη Σουηδία, Τουρκία, Ελσίνκι και Ρόδο με μεγάλη επιτυχία.

Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές καθώς επίσης και στις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού στην Κύπρο. 

Σχετικές ειδήσεις
Ignoramus, έκθεση του Helmut Stallaerts στη γκαλερί Bernier/Eliades
12.01.2017 11:25
Η γκαλερί Bernier/Eliades παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βέλγου καλλιτέχνη Helmut Stallaerts, την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου, 20:00-22:00. Ο καλλιτέχνης εκθέτει πρώτη φορά στη γκαλερί και θα παραβρίσκεται στα εγκαίνια.
Sui Generis: Ομαδική έκθεση του εργαστηρίου Art.Edu στη γκαλερί του The Sowl
23.06.2016 12:21
Η γκαλερί του The Sowl παρουσιάζει από την την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016 την ετήσια ομαδική έκθεση του εργαστηρίου Καλών Τεχνών Art.Edu με τίτλο ‘Sui Generis’.
Βlue: έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
17.06.2016 10:00
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Ιουνίου, η ατομική έκθεση φωτογραφίας της Leda de Piart στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, με τίτλο «blue», ανοίγοντας το εικαστικό πρόγραμμα της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Pathways: Έκθεση της Ελένης Χατζηιωάννου στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνία
20.04.2016 13:48
Η Ελένη Χατζηιωάννου παρουσιάζει την νέα της δουλεία με τίτλο "Pathways" στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνία από τις 6 μέχρι 23 Μαΐου 2016.
Somebody had to do it: έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου στη γκαλερί Elika
11.04.2016 14:48
Η γκαλερί Elika παρουσιάζει από τις 22 Aπριλίου έως τις 4 Ιουνίου την πρώτη ατομική έκθεση του Βασίλη Παπαγεωργίου με τίτλο 'Somebody had to do it'.