Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι - Τεύκρος Μιχαηλίδης

Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι - Τεύκρος Μιχαηλίδης

Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί το βιβλίο του Τεύκρου Μιχαηλίδη, Σφαιρικά κάτοπτρα, επίπεδοι φόνοι.

 

Δεν σκότωσα εγώ τη Λωρ ντε Γκρεναντίν Μπουατέζ κι ας είχα κάθε λόγο να επιθυμώ τον θάνατό της... Έτσι αρχίζει την αφήγησή της η αινιγματική Δόνα Εστεφάνα, προσωπική γιάτρισσα της Βερεγγάριας από τη Ναβάρα, της όμορφης συζύγου του Λεοντόκαρδου. 
Μέσα της δεκαετίας του 1950. Μία Εγγλέζα βυζαντινολόγος, ένας Γάλλος παλαιογράφος κι ένας νεαρός Έλληνας μαθηματικός καλούνται επειγόντως στην Κύπρο για να αξιολογήσουν ένα χειρόγραφο που χρονολογείται στην περίοδο της Τρίτης Σταυροφορίας. Στο κείμενο αναφέρεται ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, που παρέμενε άλυτο από την εποχή του Πτολεμαίου, αλλά και ένας μυστηριώδης φόνος. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν οι τρεις εμπειρογνώμονες γίνονται μάρτυρες, οχτακόσια χρόνια αργότερα, ενός ακόμα φόνου...
Ένα αδιάκοπο πήγαινε-έλα ανάμεσα σε δύο εποχές, διπλή ίντριγκα, διπλό μυστήριο. Κι όλα αυτά, κάτω από τους αιώνιους, οικουμενικούς νόμους των κατόπτρων.

 

Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι διδάκτωρ των Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει Μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Βιβλία: Μαθηματικά Επίκαιρα, Πυθαγόρεια Εγκλήματα, Αχμές ο γιος του φεγγαριού, Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού και Ο μέτοικος και η συμμετρία. Συμμετοχή στα συλλογικά έργα Ελληνικά Εγκλήματα 2, 3 και 4, Είσοδος Κινδύνου, Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα και Κλέφτες και Αστυνόμοι. 30 μεταφράσεις από τα Γαλλικά και Αγγλικά, έργων συναφών με τις θετικές επιστήμες. Ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής στην τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Ο γύρος του κόσμου με 80 βιβλία». Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι. Τιμητική διάκριση του Γαλλικού κράτους: Chevalier dans l’ ordre des palmes académiquesΙδρυτικό μέλος της Ε.Λ.Σ.Α.Λ.

Σχετικές ειδήσεις
Η απειλή -  Μάριος Μιχαηλίδης
05.01.2017 13:01
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Η απειλή του Μάριου Μιχαηλίδης.
Τα βήματα του μεθυσμένου - Leonard Mlodinow
15.12.2016 13:07
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο Τα βήματα του μεθυσμένου. Πώς η χυδαιότητα κυβερνά τη ζωή μας του Leonard Mlodinow σε μετάφραση Ανδρέα Μιχαηλίδη.
Οι επόπτες - Μιχάλης Μιχαηλίδης
30.08.2016 10:21
Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι επόπτες του Μιχάλη Μιχαηλίδη.
Τέφρα ονείρων - Μάριος Μιχαηλίδης
30.05.2016 12:47
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο, Τέφρα ονείρων του Μάριου Μιχαηλίδης.
Μισός βασιλιάς - Joe Abercrombie
17.03.2016 12:03
Από τις εκδόσεις μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο του Joe Abercrombie, Τα χρονικά της Τσακισμένης Θάλασσας. Μισός βασιλιάς σε εετάφραση του Ανδρέα Μιχαηλίδη.