Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το βιβλίο των Κώστα Κουτσομύτη και Ευάγγελου Μαυρουδή με τίτλο Το κόκκινο τανγκό, Νίκος Ζαχαριάδης, Η άνοδος και η πτώση ενός ηγέτη. 

Στις 29 Μαΐου 1945 μια βρετανική Ντακότα φέρνει στην Αθήνα τον Νίκο Ζαχαριάδη, κρατούμενο μέχρι τότε στο Νταχάου. Οι οπαδοί της Αριστεράς τον υποδέχονται σαν μεσσία.

Στις δύσκολες συνθήκες της εποχής, και ενώ μαίνεται η λευκή τρομοκρατία, εκείνος επαγγέλλεται τη συμφιλίωση. Οι επιλογές του όμως εντείνουν τη σύγκρουση και ο εμφύλιος πόλεμος, με τις καταστροφικές για τη χώρα συνέπειες, οδηγεί τον ίδιο και τους συντρόφους του στην εξορία.

Εκεί νέες συγκρούσεις προκαλούν την πτώση του. Εκτοπισμένος, στη συνέχεια, στη Σιβηρία από το καθεστώς στο οποίο αφιερώθηκε, απομονωμένος, υπό εικοσιτετράωρη αστυνομική παρακολούθηση, δίνει τέλος στη ζωή του μετατρέποντας σε αυτοσχέδια αγχόνη το σωλήνα του καλοριφέρ.

Το κόκκινο τανγκό αποτελεί μια μυθιστορηματική ψυχογραφία του ανθρώπου που θεωρήθηκε ο «θεός» της Αριστεράς. Στις σελίδες του οι μυθιστορηματικοί χαρακτήρες συνυπάρχουν με ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Νίκος Μπελογιάννης, ο αρχιστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης, αλλά και οι γυναίκες που ερωτεύθηκαν τον Νίκο Ζαχαριάδη, η Μάνια Νοβίκοβα και η Ρούλα Κουκούλου. Με κινηματογραφικό τρόπο, τα γεγονότα παρουσιάζονται πρισματικά, ζωντανεύοντας την εποχή που σημάδεψε τη νεότερη ελληνική ιστορία.

Ένα επικό μυθιστόρημα για τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με τη μεγαλύτερη τραγωδία της χώρας.

 

Ο Κώστας Κουτσομύτης γεννήθηκε στα Γρεβενά το 1938 και σπούδασε κινηματογράφο στη Βιέννη. Βραβευμένος για τη δουλειά του στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, έχει διασκευάσει σε τηλεοπτικές σειρές δεκαεφτά μυθιστορήματα – Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Ο κίτρινος φάκελος, Η εκτέλεση, Η πρόβα του νυφικού, Η αγάπη άργησε μια μέρα, Τα παιδιά της Νιόβης, Ματωμένα χώματα, και λοιπά – φέρνοντας σε επαφή το πλατύ κοινό με τη σύγχρονη νεοελληνική πεζογραφία. Έφυγε από τη ζωή το Μάρτιο του 2016, ενώ Το κόκκινο τανγκό βρισκόταν στη διαδικασία της έκδοσης.

Ο Ευάγγελος Μαυρουδής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Είναι γιατρός και ζει στη Ραφήνα. Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορούν τα έργα του Η θάλασσά μας (2010), Ittihat ve Terakki [ Ένωση και Πρόοδος] (2010) και Φως εξ Ανατολών (2011) που αποτελούν την τριλογία Επιστροφή στη Σμύρνη, καθώς και το μυθιστόρημά του Ο χρόνος με τη Ρόζι (2013).