Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: Συζήτηση στο Megaron Plus

Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: Συζήτηση στο Megaron Plus

Ο φετινός κύκλος εκδηλώσεων «Η επιστήμη στη ζωή μας» του Megaron Plus ολοκληρώνεται την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016 στις 7 το βράδυ, με τρεις διαπρεπείς επιστήμονες, τον Μηνά Καφάτο, τον Μάνο Δανέζη και τον Στράτο Θεοδοσίου που συμμετέχουν στη συζήτηση «Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία».

 

Mε αφορμή την ομότιτλη διάλεξη του Μηνά Καφάτου, καθηγητή Υπολογιστικής Φυσικής στο Chapman University των ΗΠΑ, ο Μάνος Δανέζης, αναπληρωτής καθηγητής Αστροφυσικής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ο Στράτος Θεοδοσίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, θα σχολιάσουν την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Χρέη συντονιστή έχει αναλάβει ο Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών, που έχει και την επιμέλεια του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η διάλεξη της 9ης Ιουνίου.

 

«Επιστήμη, Συνειδητότητα και Άνθρωπος: πώς η σύγχρονη επιστήμη συναντά την αρχαία φιλοσοφία»

 

Η Κβαντικομηχανική άνοιξε την πόρτα στη Συνειδητότητα, η οποία καλείται να διαδραματίσει ρόλο παρατηρητή στην εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης. Οι συνέπειες στη φύση της πραγματικότητας είναι καταλυτικές. Ωστόσο, αυτές οι επιπτώσεις αποτελούν μέρος των αρχαίων φιλοσοφικών συστημάτων αλλά και μέρος –όχι λιγότερο σημαντικό– της καθημερινής μας ζωής . Αποφεύγοντας τις αναφορές στην αφηρημένη επιστήμη, ο Μηνάς Καφάτος θα επιχειρήσει να εξερευνήσει, μέσα από την ομιλία του, την αρκετά απλή και βαθιά πραγματικότητα που κρύβεται «πίσω από τους νόμους» της Φύσης. Θα παρουσιάσει τους νόμους αυτούς και θα εξηγήσει πώς η Παγκόσμια Συνειδητότητα οδηγεί στην πραγμάτωση του Σύμπαντος, υπογραμμίζοντας τον πρώτιστο ρόλο της σχέσης υποκειμένου-αντικειμένου στην εξέλιξη από τη Συνειδητότητα στον φαινομενικό κόσμο. Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα εξετάσει, τέλος, πώς σχετίζονται όλα αυτά με την καθημερινή ζωή αλλά και με το μέλλον της επιστήμης.

 

Κεντρικός ομιλητής

Μηνάς Καφάτος, Καθηγητής Υπολογιστικής Φυσικής,

Chapman University, ΗΠΑ

 

Συζητούν

Μάνος Δανέζης, Αναπληρωτής Καθηγητής Αστροφυσικής,

Τμήμα Φυσικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Στράτος Θεοδοσίου,

Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών

 

Συντονίζει

ο Ηλίας Κούβελας, Ομότιμος Καθηγητής

Πανεπιστημίου Πατρών

 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr).

Σχετικές ειδήσεις
Ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στη Στέγη
30.12.2016 15:08
Στα 27 του έγινε Επίκουρος Καθηγητής στο ΜΙΤ, στα 30 του απάντησε στον άλυτο γρίφο του Τζων Νας και τώρα έρχεται στη Στέγη για να μας μιλήσει για την επανάσταση στην τεχνητή νοημοσύνη.
Πληροφορία και επικοινωνία. Η μολυσμένη επιστήμη: διάλεξη του Henri Altan στο Γαλλικό Ινστιτούτο
07.11.2016 12:17
Στο πλαίσιο του κύκλου «Σύγχρονη σκέψη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος δίνει το λόγο σε έναν κορυφαίο Γάλλο επιστήμονα, σε ένα ελεύθερο πνεύμα που εξετάζει αντικειμενικά και απαρεγκλίτως τη θέση της ηθικής στο σύγχρονο κόσμο και, ειδικότερα στον χώρο της διανόησης και της επιστήμης.
Λίγο πριν… τη «Βραδιά του Ερευνητή» 2016
23.09.2016 16:50
Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» μας προσκαλεί σε μια ανοικτή εκδήλωση γεμάτη επιστήμη, παιχνίδια και ψυχαγωγία.
Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη: συζήτηση στο Megaron Plus
11.03.2016 13:00
Το Megaron Plus διοργανώνει τη συζήτηση «Η κατάθλιψη στη ζωή και την τέχνη», την Τρίτη 15 Μαρτίου στις 7 το βράδυ, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο» (Brain Awareness Week) και του επιτυχημένου Kύκλου «Η επιστήμη στη ζωή μας» (επιμέλεια: Ηλίας Κούβελας, ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών).
Διάλεξη για τον Θουκυδίδη από τον Christopher Coker στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
26.02.2016 15:50
Το Megaron Plus συνεχίζει την ιδιαίτερα επιτυχημένη συνεργασία του με το London School of Economics and Political Science (LSE) και τον Ελληνικό Σύλλογο Αποφοίτων του LSE και παρουσιάζει τη διάλεξη «Γιατί ο Θουκυδίδης παραμένει σύγχρονός μας;», την Πέμπτη 3 Μαρτίου (ώρα έναρξης 19:00). Θα μιλήσει ο Christopher Coker, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του LSE.