Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ, του Παναγιώτη Βελιανίτη στην Πειραιώς 260

Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ, του Παναγιώτη Βελιανίτη στην Πειραιώς 260

Το Φεστιβάλ Αθηνών φιλοξενεί στην Πειραιώς 260 την διαδραστική οπτικοακουστική εγκατάσταση του Παναγιώτη Βελιανίτη, με τίτλο Πρότζεκτ ΑΤΛΑΣ.

Ο έναστρος ουρανός πάντα γοήτευε τον άνθρωπο. Κοιτώντας τα λαμπρότερα αστέρια, είδε σε αυτά θεότητες και μυθικά ζώα, ήρωες και θηρία. Έτσι γεννήθηκαν οι αστερισμοί, σαν ένα υπέρ-αφήγημα της ανθρώπινης φαντασίας.

Στο πρότζεκτ ΆΤΛΑΣ, ο συνθέτης Παναγιώτης Βελιανίτης δημιουργεί μια προσομοίωση του ουράνιου θόλου, φέρνει τους αστερισμούς σε απόσταση αναπνοής και μας καλεί να τους “αγγίξουμε”.

Οι αστερισμοί ως ανθρώπινο επινόημα είχαν ανέκαθεν χρησιμότητα τόσο ως προς τον προσανατολισμό και την πλοήγηση, όσο και ως προς τη μέτρηση του χρόνου αλλά και τη δημιουργική φαντασία. Λειτουργούσαν ως μέσον αποθήκευσης πληροφοριών, σαν το σκληρό δίσκο των υπολογιστών.

Ο συνθέτης χρησιμοποιεί αυτές τις σταθερές διατάξεις των άστρων για να αντιστοιχίσει το ηχητικό σύμπαν ηχογραφήσεων από την ανθρώπινη Ιστορία μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και το προσωπικό του μουσικό ιδίωμα.

Ο μύθος του Άτλαντα (εκ του “α” και “τλαν” = τα πάντα υπομένοντας), του Τιτάνα που τιμωρήθηκε από τον Δία να φέρει εσαεί στους ώμους του τον ουράνιο θόλο, στο πρότζεκτ ΆΤΛΑΣ παραλληλίζεται με τον Άνθρωπο που κουβαλάει στους “ώμους” του τη μνήμη της  Ιστορίας του.

Οι επισκέπτες, εφόσον βρεθούν πάνω σε ένα από τα 12 βάθρα, κάτω από φωτεινές δέσμες και μπροστά από τις 12 αντίστοιχες διαδραστικές εγκαταστάσεις – ο υπόλοιπος χώρος είναι σε σκοτάδι - έχουν τη δυνατότητα με την κίνησή τους, η οποία εμφανίζεται ως κινούμενο περίγραμμα μέσω κάμερας σε οθόνη, να “αγγίξουν” τα φωτεινά άστρα του εκάστοτε αστερισμού και να τα ενεργοποιήσουν παράγοντας ήχους που αντιστοιχούν σε αυτά.

Από κάθε αστερισμό δημιουργείται μια μουσική σύνθεση ανοικτής φόρμας για τον κάθε αστερισμό με ηχητικό υλικό βασισμένο σε ηχογραφήσεις, από τον φωναυτογράφο του Édouard-Léon Scott de Martinville μέχρι τον αχό των πρόσφατων βομβαρδισμών στην Συρία και τις κραυγές των προσφύγων, οι επισκέπτες, ανά 12, δημιουργούν μια αέναα μεταβαλλόμενη σύνθεση αποτέλεσμα των επιμέρους αυτοσχεδιασμών μπροστά από κάθε εγκατάσταση.

Κάπου, μεταξύ των εγκαταστάσεων, στέκει και λαλεί, ένα μοναχικό πτηνό: ο γκιώνης (Otus scops). Με τη μονότονη λαλιά του, μας θυμίζει την αδυναμία μας να αντισταθούμε στον καταιγισμό των ηχητικών θραυσμάτων της Ιστορίας που συσσωρεύονται μπροστά μας κατ' αντιστοιχία με τον “Angelus Novus” του Klee και την αναφορά αυτού στο “Illuminations” του W. Benjamin.

Συνολικά το ηχοτοπίο διαμορφώνεται από την σιωπή που “σπάει” ο επαναλαμβανόμενος ήχος του γκιώνη ως το tutti δώδεκα διαφορετικών ηχογόνων αστερισμών.

Το όλο εγχείρημα αποτελεί και ένα κοινωνικό πείραμα κατά το οποίο οι συμμετέχοντες καλούνται να “ενορχηστρώσουν” από κοινού το υπέρ-αφήγημα του κόσμου που βρίσκεται κάτω από τα άστρα και να διαχειριστούν, μέσα από την αισθητική και τους αυτοσχεδιασμούς τους, στοιχεία συλλογικής μνήμης.

Σε κάθε εγκατάσταση εμφανίζονται 20 αστερισμοί οι οποίοι αλλάζουν αέναα κυκλικά και μεταφέρονται, επίσης κυκλικά, από την 1η ως την 12η εγκατάσταση.

Για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές, τρία φορητά τηλεσκόπια θα βρίσκονται τοποθετημένα έξω από τον χώρο της εγκατάστασης, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρούν τα - ορατά κάθε βραδιά - ουράνια σώματα.

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης ΑΤΛΑΣ στο Α της Πειραιώς 260, θα πραγματοποιηθούν τα εξής:

Σάββατο 25 Ιουνίου, 19.30, στο χώρο της εγκατάστασης (κτίριο Α):

Επίσημη παρουσίαση και επεξήγηση της εγκατάστασης από τον Παναγιώτη Βελιανίτη, με κάλεσμα κοινού και δημοσιογράφων και ανακοίνωση του προγράμματος των διαλέξεων και της παρακολούθησης του ουρανού από την κα Μεταλληνού εκ μέρους του ΙΑΑΑΔΕΤ του Αστεροσκοπείου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ – ΚΗΠΟΣ Π260

Εισαγωγικές ομιλίες σε θέματα Αστρονομίας από αστρονόμους και εξειδικευμένο προσωπικό του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Δευτέρα 4 Ιουλίου 23:00
"Εξερευνώντας τον ήχο του Διαστήματος"

Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Ph.D, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Παρασκευή 8 Ιουλίου 23:00
"Σελήνη: Πως δημιουργήθηκε"

Δημήτριος Τσιμπίδας, MSc, Κέντρο Επισκεπτών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Τρίτη 12 Ιουλίου 23:00
"Ήλιος, το δικό μας άστρο"

Αναστάσιος Αναστασιάδης, Διευθυντής Ερευνών ΙΑΑΔΕΤ ΕΘνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Παρασκευή 15 Ιουλίου 23:00
"Αναζητώντας την αλήθεια με το φως"

Βασίλης Χαρμανδάρης, Διευθυντής ΙΑΑΔΕΤ Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

 

Οι ομιλίες θα πραγματοποιούνται μετά τη λήξη των παραστάσεων εκείνης της ημέρας στην Πειραιώς. Θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Μετά τις ομιλίες ακολουθεί παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τρία τηλεσκόπια του ΕΑΑ και την συμμετοχή της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης στον εξωτερικό χώρο των εγκαταστάσεων του Φεστιβάλ.

Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Σύλληψη – Σύνθεση – Ανάπτυξη διαδραστικών εφαρμογών: Παναγιώτης Βελιανίτης
Επιστημονικός σύμβουλος: Δρ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού
Εικαστική επιμέλεια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτογραφίες – Δημιουργία background video εγκατάστασης: Χρήστος Τόλης
Επιμέλεια – Εγκατάσταση φωτισμού (εκ μέρους του Φεστιβάλ Αθηνών): Παναγιώτης Δερβέναγας

Παραγωγή: Bad Crowd (Νάνσυ Κοκολάκη, Νίκος Μουστάκας)


Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016 μπορείτε να δείτε εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Liminal States: ομαδική έκθεση στο  Fo Kia Nou 24/7 Contemporary Art Space
15.09.2016 16:53
Ο χώρος τέχνης Fo Kia Nou 24/7 υπό την νέα διεύθυνση του Παναγιώτη Βούλγαρη και της Mary Cox ξεκινά για τρίτη χρονιά την καλλιτεχνική του δραστηριότητα παρουσιάζοντας την έκθεση Liminal States των Ρωξάνη Γιάννου και Μάριου Τριχά σε επιμέλεια Παναγιώτη Βούλγαρη.
Perception: η εγκατάσταση τεχνολογικού design του Γιάννη Βογδάνη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
05.09.2016 11:29
Η διαδραστική εγκατάσταση τεχνολογικού design του 25χρονου καλλιτέχνη Γιάννη Βογδάνη, που δίνει ζωή και κίνηση στα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένος ο σκληρός δίσκος ενός υπολογιστή παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
6ο Athens Open Air Film Festival: Βασιλιάς Ληρ, του Πίτερ Μπρουκ στην Πειραιώς 260
20.07.2016 16:13
Στα πλαίσια του 6oυ Athens Open Air Film Festival, θα προβληθεί η ταινία «Βασιλιάς Ληρ» (King Lear, 1970) στην Πειραιώς 260 την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016.
Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι: έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη στη gallery genesis
14.06.2016 17:03
Η gallery genesis παρουσιάζει την έκθεση του Παναγιώτη Μαρίνη, “Η Πέτρα Που Ήξερε Πως θα Γίνει Κεφάλι”, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Relics/ Distant Νature: έκθεση των Mary Cox και Παναγιώτη Βούλγαρη στη Fo Kia Nou 24/7 Gallery
22.02.2016 12:15
Η Fo Kia Nou 24/7 Gallery παρουσιάζει την έκθεση της Mary Cox και του Παναγιώτη Βούλγαρη με τίτλο Relics/ Distant Nature.