Για 17η συνεχόμενη χρονιά, εκατοντάδες διοργανωτές, χιλιάδες καλλιτέχνες και εθελοντές προετοιμάζονται για να γεμίσει κάθε γωνιά της χώρας με ήχους, χρώματα και εύθυμες νότες, και για το μελωδικότερο θεσμό της χωρας, την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής.

Πράγματι, πέρασε κιόλας ένας χρόνος και εν όψει του Ιουνίου, η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε. Και όχι, δεν μιλάμε για τις διεθνείς δόσεις που πρέπει να κάνουμε προς τους δανειστές, ούτε για capital controls, ούτε για νέα μέτρα.

Μιλάμε για την προετοιμασία των εκατοντάδων συναυλιών, εργαστηρίων και παραστάσεων για τις οποίες βρίσκονται επί ποδός χιλιάδες πολίτες, τη συλλογή των αιγίδων, των αδειοδοτήσεων και των τεχνικών αναγκών της παραγωγής των εθνικών εκδηλώσεων.

Και ενώ το ανοιχτό κάλεσμα πόλεων, διοργανωτών και καλλιτεχνών τρέχει έως την Κυριακή 29 Μαΐου, ήδη, ξεχωρίζουν εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως οι εκδηλώσεις στο Πηνειό (Λάρισα), τη Δονούσα, τα Χανιά, το Σουφλί ή το Πεδίον του Άρεως που θα μετατραπεί πιλοτικά σε ένα μουσικό χωριό (Αθηνά)!

Μιλάμε για την αφορμή που ενώνει εδώ και 17 ολόκληρα χρόνια χιλιάδες καλλιτέχνες, πολίτες, επαγγελματίες, ιδιωτικούς και κρατικούς φορείς (7.000 άτομα το 2015) χάρη στην αδιαπραγμάτευτη αγάπη τους για τη μουσική, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Για αυτούς τους λογούς, ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής αναμένεται να απλωθεί και για το 2016 σε σχεδόν κάθε περιφέρεια της χώρας (12 περιφέρειες το 2015) συμπεριλαμβάνοντας εκατοντάδες ζωντανές εκδηλώσεις και συναυλίες (559 το 2015) και παραγωγές σε πλατείες, πάρκα και πεζόδρομους της χώρας, όπως πάντα, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.

Η 21η Ιουνίου θα φιλοξενήσει για ακόμα μία χρονιά συνεργατικές δημιουργίες, καινοτόμες παραγωγές και πρωτότυπες ιδέες, ηχητικούς πειραματισμούς και συνθέσεις από κάθε σημείο της χώρας, ταξιδεύοντάς μας άλλοτε σε νέα και άλλοτε σε οικεία μουσικά μονοπάτια, υπενθυμίζοντάς μας ωστόσο ότι παρόλο που διανύουμε μια δύσκολη και φορτισμένη περίοδο, η μουσική παραμένει ανέπαφη, η μουσική μας ενώνει.

Οι φετινές εκδηλώσεις αποτυπώνουν ένα ουσιαστικό μήνυμα αισιοδοξίας, ενότητας και συνεργασίας σε μια περίοδο εξαιρετικών δυσκολιών για την χώρα μας. Εκατοντάδες σχήματα, χορωδίες και ορχήστρες, χιλιάδες μουσικοί και εθελοντές ενώθηκαν αφιλοκερδώς, για να αλλάξουν τους ρυθμούς της καθημερινότητας.

Από το Διδυμότειχο, το Σουφλί και την Ορεστιάδα, το Λουτράκι, τη Ξάνθη και το Βόλο, μέχρι τον Αγ. Νικόλαο, το Ηράκλειο και τα Χανιά, μουσικές και ευρύτερα καλλιτεχνικές δημιουργίες ενώνονται και διασταυρώνονται ενισχύοντας τον καλλιτεχνικό διάλογο και τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι για 5η συνεχόμενη χρονιά, ο εθνικός συντονισμός της διοργάνωσης και η παραγωγή των εκδηλώσεων θα οργανωθούν κατά κύριο λόγο χάρη σε πρωτοβουλίες πολιτών και συλλογικές δημιουργικές προσπάθειες.

Αναμένοντας λίγες ημέρες μέχρι το κλείσιμο των προτάσεων συμμετοχής από πόλεις, διοργανωτές και καλλιτέχνες, γνωρίζουμε ήδη τις πρώτες ημερομηνίες διαφόρων πόλεων του εθνικού δικτύου.

Για τις εκδηλώσεις του 2016 λοιπόν, και σε Πανελλαδικό επίπεδο, οι φετινές ημερομηνίες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 18 έως και 23 Ιουνίου (21 έως 23 στην Αττική) ενώ, καθώς η περίοδος συμμετοχών συνεχίζει να τρέχει, το πρόγραμμα θα κλείσει στις 30/05 και η επίσημη ανακοίνωση του τελικού εθνικού προγράμματος θα γίνει στις 9 Ιουνίου (9/06).

Αυτή η μοναδική πολιτιστική σύμπραξη γίνεται ως ένα ηχηρό κάλεσμα που σας προτρέπει -έστω και για λίγες ώρες- να αφήσετε στην άκρη τα προβλήματα της καθημερινότητας και να αφεθείτε στους ρυθμούς και τη δύναμη της μουσικής.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2016: Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε 37 πόλεις της Ελλάδας

17η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής: Οι εκδηλώσεις της Αττικής