Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές, από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ

Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές, από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά συνεχίζεται η συνεργασία ΚΘΒΕ - ΠΑΜΑΚ στο  πλαίσιο της Θεατρικής Εκπαίδευσης. Η ομάδα που δημιουργήθηκε πέρσι παρουσιάζοντας τα «Πολυφωνικά Αναλόγια 1» συνεχίζει φέτος με την Παράσταση: «Από την Ελένη του Ευριπίδη στους Νεοέλληνες Ποιητές», η οποία θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Αίθουσα Τελετών) την Παρασκευή 27 & το Σάββατο 28 Μαΐου 2016, στις 20.30.

 

Συμμετέχει η ομάδα των «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ 2».

 

Αντί σημειώματος σκηνοθέτη

 

... ωστόσο - ποιός ξέρει - ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία , ίσως εκεί να αρχίζει η ομορφιά του ανθρώπου ανάμεσα στα σκουριασμένα σίδερα και κόκκαλα ταύρων και αλόγων, ίσως εκεί, που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ανάμεσα σε πανάρχαιους τρίποδες εκεί που καίγεται ακόμα λίγη δάφνη κι ο καπνός ανεβαίνει ξεφτώντας στο λιόγερμα σα χρυσόμαλλο δέρας, εκεί που κάποιος αντιστέκεται, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία.

Γιάννης Ρίτσος

 

... λένε πολλά για τις αιτίες που οδήγησαν

σε σύρραξη τους Τρώες και τους Έλληνες

στα 1400 π. X., στην Ιωνία.

Οι πιο μοντέρνες θεωρίες μας μιλούν για τη συνήθεια

του πλιάτσικου που φτάνει ως τις μέρες μας.

Οργανωμένες συμμορίες από κράτη, εταιρείες, βασιλείς,

πολιορκούσαν, έκαιγαν και άρπαζαν

κοπάδια, θησαυρούς, γυναίκες, δούλους.

Γιάννης Υφαντής

 

Συντελεστές

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Επιμέλεια Κειμένου - Μεταφράσεων: Δημήτρης Α. Κολοβός

Ψηφιακή υποστήριξη: Αβραάμ Γκουτζελούδης

Διδασκαλία Αρχαίου Κειμένου: Χάρης Παπαδόπουλος

Εικαστική Σύλληψη: Μπάμπης Ματεντζίδης

Εικαστική Εφαρμογή: Η Ομάδα

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελευθερία Αγγελίτσα, Χάρης Παπαδόπουλος, Αβραάμ Γκουτζελούδης, Κατερίνα Σωτηράκη, Γιάννης Τσιαβός (Τεχνική υποστήριξη)

Οργάνωση Παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

 

Παίζουν: (με αλφαβητική σειρά ): Αβραάμ Γκουτζελούδης,  Κωνσταντίνος Γκάρος, Δέσποινα Θεοδωρίδου, Δημήτρης Α. Κολοβός, Άννα Κοτλόβα, Ερμιόνη Μαγοπούλου, Μαρία-Ιωάννα Ντίνου,  Ανθή Ντόλα, Κατερίνα Σωτηράκη.

Σχετικές ειδήσεις
Άλκηστις του Ευριπίδη, στο θέατρο Αλκμήνη
04.11.2016 15:42
Η «Άλκηστη» του Ευριπίδη του θεάτρου των Vivi, σε σκηνοθεσία Τηλέμαχου Μουδατσάκι, επιστρέφει από την Avignon της Γαλλίας στο Black Box του θεάτρου Αλκμήνη.
Τρωάδες, Ευριπίδη από τη Θεατρική Ομάδα Λέρου
22.08.2016 17:03
Η Θεατρική ομάδα Λέρου παρουσιάζει για πρώτη φορά, μετά από 27 χρόνια ζωής και δράσης, αρχαία τραγωδία. Το έργο του Ευριπίδη «Τρωάδες» σε μετάφραση Ολυμπίας Καράγιωργα, τιμώντας και την ίδια, σαν ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα αυτά τα “πνευματικά” που έχει χαρίσει και συνεχίζει να χαρίζει απλόχερα και με γενναιοδωρία στην ομάδα μας από το ξεκίνημα της.
Ίων, του Ευριπίδη στο 4ο Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
27.06.2016 12:35
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 4ου Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος παρουσιάζεται το έργο του Ευριπίδη, Ίων, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.
Πολυφωνικά αναλόγια 2 από το ΚΘΒΕ και το ΠΑΜΑΚ
12.05.2016 15:41
Το ΚΘΒΕ, συνεχίζοντας τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, παρουσιάζει το Σάββατο 21 & την Κυριακή 22 Μαΐου 2016 τα «Πολυφωνικά αναλόγια 2» στο Αμφιθέατρο 14 του Πανεπιστημίου.
Βάκχες, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου για 2η χρονιά στη Μόσχα
04.03.2016 11:24
Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται στο ιστορικό Electro Theatre Stanislavsky της Μόσχας οι παραστάσεις των "Βακχών" του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου.