Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου

ATM (…songs, about love and death): έκθεση του Γιώργου Σαπουντζή στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου

Η γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλειά του Γιώργου Σαπουντζή στη δεύτερη ατομική του έκθεση στην γκαλερί, με τίτλο «ATM (…songs, about love and death.)».

Η δουλειά του Σαπουντζή μπλέκει τον ιδιωτικό με τον δημόσιο χώρο και έχει συχνά ως αφετηρία της δημόσια μνημεία και εικόνες της καθημερινότητας, αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την συλλογική και προσωπική μνήμη. Στον πυρήνα των περισσότερων έργων του βρίσκονται γλυπτικές εγκαταστάσεις που αποτελούνται από ποικίλα υλικά, όπως χρωματιστά υφάσματα, καρφίτσες, κόμπους και ιμάντες. Όλα αυτά τα υλικά έχουν κοινά χαρακτηριστικά: είναι ελαφριά, εύκαμπτα, εύπλαστα.

Στην τωρινή έκθεση «ΑΤΜ» παρουσιάζονται μεταξύ άλλων μια σειρά από μονοτυπίες σε ύφασμα. Τα τυπώματα αναπαριστούν σεκάνς από μια ταινία που δε γυρίστηκε ποτέ, αφήνοντας πίσω ένα προσωπικό αναμνηστικό άλμπουμ του καλλιτέχνη. Το περιεχόμενο των εικόνων αυτών, το ανασύρει από διαδρομές του στην πόλη του Βερολίνου· ένα γυμνό γυναικείο σώμα έξω από ένα σούπερ μάρκετ, τα μέταλλα των γλυπτών σε ένα πάρκο, κεραμικά πλακάκια σε έναν σταθμό του μετρό, σνακ σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης, μηχανήματα ανάληψης μετρητών εκτός λειτουργίας...  

Η καθημερινή επαφή με τα υλικά και αντικείμενα που συναντά στις διαδρομές του, ανασυνθέτουν μέσα στα έργα, την σκηνογραφία μιας πόλης. Κτίρια, μηχανές, σώματα, όλα παράγουν ενέργεια, ζέστη· μόνο η ρευστότητα των αναμνήσεων διασώζει την προσωπική του αφήγηση . Το κλειστό νευρικό σύστημα της πόλης με τις αναρίθμητες εικόνες σε μεγάλη ανάλυση κυριαρχεί και επιβάλλεται. Μέσα σε αυτήν την αφιλόξενη συνθήκη, το αφηρημένο προτάσσεται ως επιτακτική ανάγκη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Σαπουντζής θα παρουσιάσει επίσης την νέα του περφόρμανς στη γκαλερί.

Ο Γιώργος Σαπουντζής γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Πρόσφατες ατομικές του εκθέσεις περιλαμβάνουν: Freymond-Guth Fine Arts, Zurich (2015); Barbara Gross, Munich (2014); Arnofini Gallery, Bristol (2013); Isabella Bortolozzi, Berlin (2011); Simone Subal Gallery, New York (2011); Έχει συμμετάσχει επίσης σε ομαδικές εκθέσεις, όπως: Kunsthaus Hamburg (2015); The Kitchen, New York (2014); Frankfurter Kunstverein, Frankfurt/Main (2013); Centre Pompidou, Paris (2013); Kunsthaus Bregenz, Austria (2012); Louisiana Museum of Modern Art, Copenhagen, Denmark (2012); Kunstverein Bonn, Germany (2012).

Αυτή την περίοδο ο Γιώργος Σαπουντζής κάνει την σκηνογραφία της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού για το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016.

Σχετικές ειδήσεις
Logos, Stripes and Splashes: Έκθεση του Helmut Middendorf στην Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
17.11.2016 17:30
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την έκθεση “Logos, Stripes and Splashes” με καινούργια ζωγραφικά έργα τoυ Helmut Middendorf από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
Ζωγραφίζω, μαθαίνω την Ελλάδα: έκθεση της Ειρήνης Ευσταθίου στη Γκαλερί Ελένη Κορωναίου
08.09.2016 17:10
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει τη νέα δουλεία της Ειρήνης Ευσταθίου στην τρίτη ατομική της έκθεση στη γκαλερί, με τίτλο «Ζωγραφίζω, Μαθαίνω την Ελλάδα».
Spring Show: ομαδική έκθεση στη γκαλερί Ελένη Κορωναίου
11.04.2016 16:23
Η Γκαλερί Ελένη Κορωναίου παρουσιάζει την ομαδική έκθεση φωτογραφίας “Spring Show” με τους καλλιτέχνες Lina Bertucci, Gregory Crewdson, Χριστίνα Δημητριάδη, Jack Pierson και Michael Schmidt.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).
Ταξίδι: η δεύτερη ατομική έκθεση του Μίμη Πλέσσα στη γκαλερί Έρση
08.03.2016 16:25
Η Γκαλερί Έρση την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 και ώρα 19:30 παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση Ζωγραφικής του Μίμη Πλέσσα με τίτλο «Ταξίδι».