Ο Δημήτρης Ιωάννου παρουσιάζει την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 τη νέα του ατομική έκθεση με τίτλο ‘Laying Dormant’ («αφημένα ανενεργά») σε μια πρώην αποθήκη στην Αβραμιώτου 4.

Το project αυτό πραγματεύεται τη διαδικασία της συλλογής και τη λειτουργία του αντικειμένου ως αποδέκτη υποκειμενικά φορτισμένων εννοιών, ως μηχανισμού μνήμης.

Το κύριο κομμάτι της έκθεσης αποτελείται από ανενεργές μικροσυλλογές, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από την εποχή που ο καλλιτέχνης ήταν 10 ετών έως πρόσφατα. Τα αντικείμενα δεν αναδεικνύονται με λογική επίδειξης σε προθήκες αλλά τοποθετούνται τυλιγμένα με διαφανείς μεμβράνες δημιουργώντας την αίσθηση της ασφυξίας.

Στο δεύτερο κομμάτι της έκθεσης ο καλλιτέχνης πάλι δρα ως συλλέκτης αλλά αυτή την φορά συγκεντρώνει εικόνες και κυρίως ιστορίες, ανθρώπων ηλικίας 7 έως 77 ετών που περιγράφουν ένα αναντικατάστατο για τους ίδιους αντικείμενο. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντικείμενα μετατρέπονται σε δοχεία, φορείς νοήματος απόλυτα υποκειμενικού.

Αυτή η δουλειά αποτελεί τη συνέχεια της έρευνας του Ιωάννου πάνω στη διαδικασία του συλλέγειν και της δημιουργίας αφήγησης μέσω αυτής. Διερευνά την σχέση της υλικότητας ενός αντικειμένου ή μιας σειράς αντικειμένων με άυλες έννοιες, αμφισβητώντας τον καθαρό διαχωρισμό αντικειμένου και υποκειμένου, υλικού και άφθαρτου.

Την έκθεση θα συνοδεύει κείμενο της Νάντιας Αργυροπούλου.

Ο χώρος είναι μια ευγενική παραχώρηση του six d.o.g.s.

Ο Δημήτρης Ιωάννου γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1994-1999) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές (MFA) στο Pratt Institute στη Νέα Υόρκη (2000-2002) με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση. Στις αρχές του 2005 συμμετείχε σε πρόγραμμα residency στο USF Verftet, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.  Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και στην Νορβηγία, όπως οι ‘CMYK series: The Collection, 1999-2013’, Ιλεάνα Τούντα, Αθήνα, 2013 / ‘You got A good one! (The Bergen Mix)’, Volt, Μπέργκεν, Νορβηγία, 2008 καθώς και σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, με κάποιες από τις πιο πρόσφατες να είναι οι‘The VELVET Invention [in search of the anti-giraffe: 10 years and counting]’, Ρομάντσο, Αθήνα, 2015 / ‘Contemporary Treasures (Part II)’, Ιλεάνα Τούντα, 2013 / ‘CHROMA III’, Volt Gallery, Bergen Kjøtt, Μπέργκεν, Νορβηγία, 2012.