Την Τρίτη 7 Ιουνίου 2016, στις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Νανάς Βέττα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016. Eπιμέλεια Ελισάβετ Πλέσσα.

Η Νανά Βέττα παρουσιάζει 21 νέα έργα της, δημιουργίες των τελευταίων δύο ετών. Η ζωγραφική της διερευνά τις περιοχές της καθαρής αφαίρεσης αναζητώντας τις εγγενείς αξίες του χρώματος και ανιχνεύοντας τις συμπεριφορές της ζωγραφικής ύλης. Με σαφείς αναφορές στον αφηρημένο εξπρεσιονισμό, η χρωματική γκάμα ορίζεται, κάθε φορά, εξαρχής και οι επιφάνειες δουλεύονται χειρονομιακά, σωματικά – σμιλεύοντας, σβήνοντας, προσθέτοντας, αφαιρώντας. Σωρεύσεις μιας ύλης φαγωμένης, τριμμένης, βασανισμένης, συνθέτουν εικόνες ζωγραφικότητας που ερεθίζουν το μάτι προσκαλώντας την αίσθηση της αφής. Κάθε πίνακας εδώ, ξεκινάει από την επιλογή της χρωματικής κλίμακάς του, μέχρι το έργο να φτάσει στο σημείο να γίνει πλέον η παλέτα που το διαμόρφωσε, μια παλέτα μοναδική για το καθένα.

Το βάθος προκύπτει από τις διαφοροποιήσεις των τόνων που, με τη σειρά τους, είναι το αποτέλεσμα της ίδιας αναιρετικής διαδικασίας στην οποία έχει υποβληθεί όλο το έργο. Οι διαβαθμίσεις των χρωμάτων, οι εναλλαγές της υφής, οι εντάσεις της γραφής, βρίσκονται σε διαρκή αλληλοδιαδοχή παίρνοντας τη μορφή ζωγραφικών ροών, συνήθως κάθετων, οι οποίες σχηματίζονται από παρατακτικά σχεδιάσματα και σβησίματα, ενδιάμεσα «περάσματα», ατέρμονες παράλληλες ζωγραφικές πορείες. Μέσα από την πίστη στην αυτονομία των υλικών της, η Νανά Βέττα επιχειρεί αδιάκοπα να προσφέρει υπόσταση σε εντάσεις και πιέσεις ζωγραφικών συνυπάρξεων, να φανερώσει τοπία της ύλης.

Η έκθεση συνοδεύεται από πλήρως εικονογραφημένο, δίγλωσσο (ελλ-αγγλ), κατάλογο με πρόλογο της επιμελήτριας της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα.