Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017
Το μυστικό της πεταλούδας - Ισμήνη Μπαρακλή: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 16 Μαΐου 2016 12:40
Το μυστικό της πεταλούδας - Ισμήνη Μπαρακλή: Κριτική βιβλίου

Η Ισμήνη Μπαρακλή, αλλάζοντας εκδοτική στέγη, μας συστήνει φέτος το τρίτο της μυθιστόρημα , "Το μυστικό της πεταλούδας". Προσωπικά, αν και γνώριζα την συγγραφέα, δεν είχα διαβάσει πρωτύτερα κάποιο άλλο έργο της, αλλά χαίρομαι πάρα πολύ που τελικά το έκανα, καθότι ανακάλυψα μια τρυφερή κι αισθαντική πένα που τολμάει να διεισδύει στα πιο βαθιά μέρη της ανθρώπινης ψυχής, αλλά και έναν τρόπο γραφής που παρουσιάζει όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπήσαμε στην λογοτεχνία μιας άλλης εποχής, χωρίς ωστόσο το κείμενο να παύει να είναι φρέσκο και σύγχρονο. Με απλά λόγια, η κυρία Μπαρακλή έχει καταφέρει να παντρέψει τις τεχνικές αφήγησης δύο εποχών, δημιουργώντας ένα όμορφο κράμα που σε ταξιδεύει.

Δεν θα ήθελα να σας μιλήσω αναλυτικά για την πλοκή του βιβλίου, καθώς κινδυνεύω να αποκαλύψω πράγματα που θα καταστρέψουν ένα μέρος της μαγείας του. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι πως ο Φραγκούλης ο Ληστής, ο Αυγουστής Παπαδάκης και ο Γέροντας Ιωάννης, αν και φαντάζουν διαφορετικοί, είναι απίστευτα ίδιοι. Είναι ορισμένες από τις πλευρές ενός ζαριού, που ανάλογα με το που αυτό στάθηκε σε κάθε ριξιά της ζωής , αναγκάστηκε να ακολουθήσει συγκεκριμένα μονοπάτια. Άλλοτε σκοτεινά, άλλοτε φωτεινά, άλλοτε συνειδησιακά και άλλοτε, πάλι, πλημμυρισμένα από αγάπη που είναι αυτή που τελικά ορίζει και καθορίζει τον άνθρωπο και την υπόσταση που αυτός έχει μέσα στο παιχνίδι της ίδιας της ζωής.

Ο λόγος της συγγραφέως πλούσιος και περιγραφικός, δημιουργεί εικόνες, πλάθει συνειδήσεις, καλλιεργεί συναισθήματα. Χρησιμοποιώντας πληθώρα καλολογικών στοιχείων, χωρίς όμως να γίνεται κουραστική ή φλύαρη, η αφήγηση μας ταξιδεύει από το παρόν στο παρελθόν και από εκεί στο μέλλον, ξετυλίγοντας το κουβάρι ενός χρονικού γεμάτο ανατροπές και προσωπικές αναζητήσεις που αλλάζουν την ρότα της πορείας του ήρωά μας όσο αυτός μεγαλώνει, εξελίσσεται, αλλάζει. Ένα οδοιπορικό , ένα ταξίδι στο χρόνο, η ιστορία ενός ανθρώπου που τα συναισθήματα που αποκτάς απέναντί του ποικίλουν και διαφοροποιούνται με τρόπο έντεχνο , όπως και ο τρόπος που ξετυλίγεται η πλοκή, με τα μικρά δεδομένα αλλάζουν το όλον, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην ίδια τη ζωή.

Το μυθιστόρημα αυτό, επί της ουσίας, είναι σπονδυλωτό, πράγμα το οποίο σημαίνει πως μέσα από την κεντρική ιστορία ξετυλίγονται και άλλες μικρές ιστορίες, οι οποίες όμως συνδέονται με τον άξονά τους με δεσμούς ισχυρούς, δυνατούς, που κανείς και τίποτα δεν μπορεί να διαλύσει. Ούτε καν ο χρόνος. Γιατί, όλα όσα συμβαίνουν, περιστρέφονται γύρω από τον ήρωά μας, ένας άνθρωπο τρισυπόστατο και αντισυμβατικό που η ίδια η ζωή πολλές φορές τον έφερε μπροστά σε καταστάσεις που η επιλογή ήταν μονόδρομος. Ή μήπως όχι; Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσετε μόνοι σας, όπως μόνος του αποφάσισε και ο ήρωας να βουτήξει στην καρδιά της συνείδησής του, να αλλάξει, να εξιλεωθεί, να ζητήσει άφεση για τις αμαρτίες του και τελικά να αναγεννηθεί ως ένας νέος άνθρωπος.

Η αλήθεια είναι πως αγαπώ τις μοιρολατρικές ιστορίες και "Το μυστικό της πεταλούδας" είναι μία από αυτές. Αγαπώ τις ιστορίες εκείνες που μιλάνε στην καρδιά του αναγνώστη και που τον φέρνουν αντιμέτωπο με τα αντικρουόμενα συναισθήματα της επιθυμίας, της αμαρτίας, της συγχώρεσης, της λύτρωσης. Αγαπώ τις ιστορίες που προκαλούν την συνείδηση σε έναν αγώνα ηθικής, που καλούν τον άνθρωπο να αποδεχτεί τα λάθη και τα σωστά του, να συγχωρέσει και να συγχωρεθεί και τελικά, μέσα από την μεγάλη του διαδρομή στο πέρασμα του χρόνου, να ανακαλύψει ποιος πραγματικά είναι, ποιος πραγματικά θέλει να είναι, και εν τέλει να μεταμορφωθεί. Όταν όλα αυτά δε, συνδυάζονται με μια πλοκή, πλούσια, γρήγορη και γεμάτη ανατροπές, με μια αφήγηση ταξιδιάρικη και βαθιά συναισθηματική, δεν μπορούμε παρά να μιλάμε για μια επιτυχία. Και ναι, η κυρία Μπαρακλή, πέτυχε περισσότερα απ' όσα περίμενα.

Το βιβλίο της Ισμήνης Μπαρακλή, Το μυστικό της περαλούδας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.