Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Αφιέρωμα στον Κώστα Βίρβο στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά

Στον «Πατριάρχη του στίχου», Κώστα Βίρβο, που άφησε πίσω του περί τα δυόμιση χιλιάδες τραγούδια που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας, είναι αφιερωμένες οι δύο βραδιές που πραγματοποιούνται στις 25 και 26 Μαΐου στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά.

Πρόκειται για δύο συναυλίες τιμής στον κορυφαίο στιχουργό που έφυγε από κοντά μας τον Αύγουστο του 2015, στις οποίες συμμετέχουν αγαπημένοι Έλληνες τραγουδιστές που είτε ερμήνευσαν απ ευθείας οι ίδιοι τραγούδια του, ή είναι νεότεροι και δίνουν νέα πνοή στις αγαπημένες, μεγάλες επιτυχίες του.

Οι στίχοι του Κώστα Βίρβου μελοποιήθηκαν από όλους σχεδόν τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες του λαϊκού τραγουδιού, όπως τον Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Θεόδωρο Δερβενιώτη, Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Γιάννη Μαρκόπουλο, Χρήστο Λεοντή, Γρηγόρη Μπιθικώτση και πολλούς άλλους.

Μερικά μόνο από τα αγαπημένα τραγούδια του Βίρβου, πολλά από τα οποία θα ακουστούν στις δύο συναυλίες, είναι και τα: «Της Γερακίνας γιος», «Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα», «Πάρε τα χνάρια μου», «Νυχτερίδες κι αράχνες», «Στου Μπελαμή το ουζερί», «Κοιμήσου αγγελούδι μου», «Ρίξε μια ζαριά καλή», «Ζαΐρα», «Περιπλανώμενη ζωή», «Μακριά μου να φύγεις», «Ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι», «Γεννήθηκα για να πονώ», «Ο κυρ Θάνος πέθανε», «Γιατί θες να φύγεις», «Φύγε κι άσε με», «Το κουρασμένο βήμα σου», «Μια παλιά ιστορία», «Λίγα ψίχουλα αγάπης», «Εγνατίας 406», «Σου ΄χω έτοιμη συγγνώμη», «Θαλασσόλυκος Νικόλας», «Θα κάνω ντου βρε πονηρή», «Ψύλλοι στ’ αυτιά μου μπήκανε», «Εγώ ποτέ δεν αγαπώ», «Άγια Κυριακή», «Σε ικετεύω», «Ντόλτσε βίτα», και άλλα πολλά. Τα τραγούδια αυτά αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από πολλές γενιές και εξακολουθούν να είναι επίκαιρα και αγαπημένα.

Στις δύο συναυλίες στο Βεάκειο Θέατρο τραγουδούν με αλφαβητική σειρά οι: Γεράσιμος Ανδρεάτος, Φωτεινή Βελεσιώτου , Ελένη Βιτάλη, Σοφία Βόσσου, Πέτρος Γαϊτάνος, Γιώτα Γιάννα, Φωτεινή Δάρρα , Στέλιος Διονυσίου , Ερωφιλη, Χαρούλα Λαμπράκη, Δημήτρης Κοντογιάννης, Νάντια Καραγιάννη, Μανώλης Μητσιάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Λιζέττα Νικολάου , Θάνος Ολύμπιος, Σοφία Παπάζογλου, Γιώργος Σαρρής, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος, Κώστας Τριανταφυλλίδης,  Λάκης Χαλκιάς, Ραλλία Χρηστίδου κ.α

Συμμετέχουν ο κορυφαίος συνθέτης Μίμης Πλέσσας, στενός φίλος και συνεργάτης του Κώστα Βίρβου και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου .

Καλλιτεχνική Διεύθυνση, παρουσίαση: Γιάννης Τζουανόπουλος.
Μουσική επιμέλεια: Γιώργος Παγιάτης.
Απαγγελία: Εύα Κοταμανίδου

Τη συναυλία προλογίζει ο ερευνητής του λαϊκού τραγουδιού: Κώστας Μπαλαχούτης

Σύμβουλος Διοργάνωσης: Μαρία Βίρβου
Οργάνωση Παραγωγής: Απόηχος –Δημόσια Θεάματα

Είπαν για τον Κώστα Βίρβο:

Μίκης Θεοδωράκης: «Ο Κώστας Βίρβος είναι ένα από τα μεγάλα κλαδιά επάνω στο δέντρο της Ελληνικής μουσικής. Είναι ο λαϊκός ποιητής που έγραψε χιλιάδες τραγούδια. Πολλοί από μας και από σας δεν θα ξέρετε ότι πολλά από τα τραγούδια τα οποία έχετε τραγουδήσει και αγαπήσει και για τα οποία έχετε συγκινηθεί, έχετε  κλάψει, έχετε πονέσει, έχετε ζήσει, τα έχει γράψει εκείνος. Έχει συνεργαστεί με όλους σχεδόν τους πιο μεγάλους, τους πιο κλασικούς συνθέτες της λαϊκής μας μουσικής».

Απόστολος Καλδάρας: «ο στιχουργός αυτός είναι ένας από τους πρώτους διανοούμενους- πρωτοπόρους που ασχολείται με το λαϊκό τραγούδι και μοναδικά περιδιαβαίνει αντάμα με το λαό, χαίρεται και κλαίει μαζί του, του σιγοψιθυρίζει λόγια γλυκά, πικρά, ωραία λόγια τις ώρες τις καθημερινές και τις ξέχωρες».

 

Ο Μίμης Πλέσσας είχε δώσει στον Κώστα Βίρβο τον μεταφορικό τίτλο «Πατριάρχης του στίχου».

Γρηγόρης Μπιθικώτσης: «ο Κώστας Βίρβος με συνεπήρε πρώτα ως άνθρωπος και μετά μου άρεσαν πολύ οι στίχοι του, οι οποίοι ήταν αληθινοί σαν τον ίδιο τον άνθρωπο».

Στέλιος Καζαντζίδης: «οι στίχοι του Κώστα Βίρβου δεν επιδέχονταν καμία διόρθωση, ούτε ένα τελικό σίγμα, ούτε μία οξεία! Ήταν ο πιο θετικός στιχουργός της εποχής!»

Γιώργος Νταλάρας: «Ο Κώστας Βίρβος ήταν ένας σπουδαίος στιχουργός, που προίκισε πραγματικά το λαϊκό τραγούδι με το ταλέντο του και τη βαθιά γνώση της γλώσσας μας. Τα τραγούδια του θα κοσμούν πάντα το τραγούδι. Ήταν ένας ξεχωριστός άνθρωπος, συγκαταβατικός, φιλοσοφημένος και υπομονετικός μέχρι το τέλος. Δε θα ξεχάσω ποτέ ότι στο πρώτο τραγούδι που ηχογράφησα και κυκλοφόρησα, τα λόγια ήταν δικά του. Ο Κώστας Βίρβος μπορεί να έγραφε εξαιρετικά τραγούδια και παράλληλα είχε μια σπάνια ευγένεια.»

Γιάννης Μαρκόπουλος (συνθέτης του «Θεσσαλικού Κύκλου» σε στίχους του Κώστα Βίρβου): «ο Βίρβος είναι πρώτος ανάμεσα σε ίσους! Προχώρησε πέρα από το στίχο στο τραγούδι και έκανε έργο . Δηλαδή, την εικόνα του δέντρου, της αφήγησης, με τον κορμό του, τα κλαριά του, τα φύλλα του, με την πιο σωστή πληροφορία των λέξεων και την αντίληψη ότι τα μυστικά του λαού σε λίγους παραδίδονται.»

Λευτέρης Παπαδόπουλος: «Αν δεν υπήρχε ο Κώστας Βίρβος στο λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’50, σίγουρα θα ‘πρεπε να τον εφεύρουμε. Γιατί ο Βίρβος πήρε το λαϊκό τραγούδι από το μισοσκόταδο των υπογείων και το περιθώριο, και με τα φτερά της μουσικής του Τσιτσάνη και του Καλδάρα το άπλωσε σε πολιτείες και σε χωριά, σε λιμάνια και φάμπρικες, σε γειτονιές και στρατόπεδα, κάνοντάς το, τραγούδι ολόκληρου του ελληνικού λαού».

Μέρος των εσόδων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικό σκοπό.

Υπό την αιγίδα του Τμήματος Πληροφορικής Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Σχετικές ειδήσεις
Sold out - Ο Γιώργος Νταλάρας με τα τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή στο Βεάκειο Θέατρο
31.08.2016 10:06
Τα τραγούδια του μεγάλου συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή θα φέρει στο Βεάκειο Θέατρο του Πειραιά, στη μοναδική στάση της περιοδείας του στην Αττική ο Γιώργος Νταλάρας.
Καλοκαίρι, ξανά: Οι Imam Baildi στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
26.07.2016 11:26
Καλοκαίρι ξανά, για τους Imam Baildi και το ταξίδι τους συνεχίζεται με μια ακόμα μεγάλη συναυλία, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά!
Η Γλυκερία τραγουδά για την ΑΚΤ-ΕΙΝ στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
21.07.2016 14:00
H αυθεντική ερμηνεύτρια Γλυκερία, παρουσιάζει την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά ένα αφιέρωμα στους μουσικούς δρόμους της Μικράς Ασίας.
Παιχνίδι με το χρόνο: Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
13.07.2016 14:14
Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ξανά την Άλκηστη Πρωτοψάλτη στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά την Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016 μετά την αναβολή της συναυλίας στις 28/6 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά
18.05.2016 17:11
Ο αγαπημένος τραγουδιστής Γεράσιμος Ανδρεάτος που έχει ξεχωρίσει στο χώρο τόσο για την υπέροχη φωνή του και τις επιλογές των τραγουδιών του όσο και για το ήθος του, έρχεται στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά την Τρίτη 5 Ιουλίου για μια μοναδική συναυλία – γιορτή με τους αγαπημένους του φίλους!