Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου

Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».

Ο Άγγελος Σκούρτης στην καινούρια του δουλειά κάνει αναφορά στο μεγάλο συγγραφέα του μυθιστορήματος ‘’Αναζητώντας το χαμένο χρόνο’’ και ειδικά στο κεφάλαιο - (Επιστροφή στο Κομπραί) - και μαζί του ξαναβυθίζεται στις παιδικές του μνήμες.

Ξαναγυρνά στα μέρη των πρώτων χρόνων της ζωής του,  Περιδιαβαίνει τους ονειρικούς κήπους της φαντασίας του, Παρατηρεί με τις ώρες τη λιμνούλα, τη γεμάτη ψάρια και νούφαρα, του τοπικού ζωγράφου. Ξαναθυμάται το πρώτο χιόνι της ζωής του. Το καλοκαιρινό μέτρημα των αστεριών, αδιάφορος στις συμβουλές των μεγάλων ότι θα γεμίσει σπυράκια.

Τριγυρνά στα οπωροφόρα περιβόλια με το φόβο των φιδιών που ποτέ όμως δεν αντίκρισε.

Βλέπει τα σαλιγκάρια πάνω στα φρούτα, πάνω στα δάχτυλα των χεριών του να μετρούν το χρόνο πιο αργά και από αυτόν της χελώνας κάτω στο χώμα. Παρατηρεί  ζουζούνια και μικροσκοπικά ζωύφια πάνω στα φύλλα των φυτών, που στη φαντασία του γίνονται μικρά τέρατα, έτοιμα στους παιδικούς του εφιάλτες να τον κατασπαράξουν. Αναπολεί την ώρα που περίμενε  το βραδινό φιλί της μητέρας και τη λύτρωση που ένιωθε από το φως της ημέρας που ερχόταν κάτω από την πόρτα, σημάδι ότι ξημέρωνε.

Για να τα ξεχάσει όλα, μπροστά σ’ ένα φλιτζάνι ζεστό, μυρωδάτο γάλα και δύο μπισκότα γεμιστά.

Για να ξαναρχίσει πάλι τις περιπλανήσεις του, κρατώντας απ’ το χέρι τον κύριο Μαρσέλ, σε μια αέναη βόλτα στη Μνήμη και το Χρόνο.

Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά έργων Ζωγραφικής πάνω σε διάτρητο καμβά μικρών διαστάσεων και μια βιντεοεγκατάσταση με τίτλο ‘’Ζωή σε Νεκρή Φύση’’.

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Homo Faber, έκθεση της Μάριον Ιγγλέση στην έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου
28.12.2016 13:41
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου την ατομική έκθεση της Μάριον Ιγγλέση με τίτλο “Homo Faber”.
Η γενιά του ΄80: ομαδική έκθεση από Τα Νέα της Τέχνης στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
11.10.2016 11:31
Η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, για πέμπτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ΄80» με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας.
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.