Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης: έκθεση του GMB Akash στο Μουσείο Μπενάκη

Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης: έκθεση του GMB Akash στο Μουσείο Μπενάκη

Την Τρίτη 19 Απριλίου στις  20:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, η ατομική έκθεση φωτογραφίας του GMB Akash με τίτλο «Γιατί; Παιδιά στους δρόμους της γης».

Η έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Κύριου Προκοπίου Παυλοπούλου. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κύριος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο φωτογράφος GMB Akash με εύγλωττη λιτότητα και αμεσότητα αποτυπώνει το δράμα των προσφύγων, αποσκοπώντας στην αφύπνιση και στην ευαισθητοποίηση του θεατή απέναντι στις τεράστιες προκλήσεις και στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να μεταναστεύσουν. Με την φωτογραφική του δεινότητα υπερασπίζεται το αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παιδιών σε μια αξιοπρεπή ζωή, σε ένα ασφαλές περιβάλλον και στο καλύτερο δυνατόν κοινωνικοπολιτικό ‘γίγνεσθαι’.

Η ιδέα γι’ αυτήν την έκθεση γεννήθηκε κατά τη διάρκεια μιας φιλικής συνάντησης μεταξύ ανθρώπων που προβληματίζονται για την κατάσταση των προσφύγων και την ανθρωπιστική κρίση που αυτή συνεπάγεται. Ως απόρροια αυτής της συνάντησης,  το Ίδρυμα Archives + Production d’Art Contemporain (APCd) και η «Μέριμνα» ανέθεσαν στον φωτογράφο GMB Akash, να συναντήσει τους πρόσφυγες στη Λέσβο, την Αθήνα και την Ειδομένη.

Ο Akash έχει το ταλέντο να υπερβαίνει την απλή φωτογραφική απεικόνιση και εξιστόρηση και να χτίζει διαπροσωπικούς δεσμούς με τους ανθρώπους. Δημιουργεί μια σχέση αλληλεπίδρασης με ανθρώπους και καταστάσεις μέσα από τον φωτογραφικό του φακό και «δίνει φωνή» σε αυτούς που δεν έχουν.

Ανάμεσα στις ιστορίες που αφηγούνται οι 150 φωτογραφίες του Akash, είναι αυτή του Αμίρ και της οικογένειάς του η οποία, στο δρόμο για την Ελλάδα, έχασε όλα τους τα υπάρχοντά, και μιας νεαρής Αφγανής μητέρας με τέσσερα παιδιά, που περίμεναν τρεις νύχτες στο βενζινάδικο της Ειδομένης, της γιαγιάς Φατίμα, η οικογένεια της οποίας περπάτησε 20 χιλιόμετρα, πετώντας στη διαδρομή όλα τα ζεστά ρούχα που μετέφερε, προκειμένου να έχει λιγότερο βάρος και μιας μικρής από τη Συρία που, μετά το επικίνδυνο, τραυματικό θαλάσσιο πέρασμα μέσα σε μια μισοβυθισμένη λαστιχένια βάρκα, έχει πάψει πια να επικοινωνεί με το περιβάλλον.

Η έκθεση είναι ένας φόρος τιμής στην αήττητη φύση του ανθρώπινου πνεύματος, που δοκιμάζεται αλλά ελπίζει, που αγωνίζεται αλλά ονειρεύεται και που συνεχίζει τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Φωτογραφίες τυπωμένες σε χάρτινους κυλίνδρους σκορπισμένους στο πάτωμα -παρόμοια με τις τύχες χιλιάδων παιδιών σκορπισμένες στους δρόμους της ξενιτιάς- με τις λεζάντες κολλημένες άτακτα στον τοίχο, περιγράφουν τις ιστορίες αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους.

Ως φωτογράφος νιώθω ότι είναι καθήκον μου να δείξω στον κόσμο τις αθέατες πτυχές της πραγματικότητας και να φωτίσω όσα οι περισσότεροι από εμάς δεν θα δούμε ποτέ με τα ίδια μας τα μάτια. Θέλω να δείξω όλα εκείνα που, απλώς, «δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν», λέει ο ίδιος ο φωτογράφος.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ GMB Akash

Γεννημένος στο Bangladesh, ο φωτορεπόρτερ GMB Akash έχει τιμηθεί με περισσότερα από 100 διεθνή βραβεία για την αποφασιστικότητά του να δείξει την ομορφιά του ανθρώπινου πνεύματος. Το 2013 ίδρυσε στο Bangladesh το Ινστιτούτο Φωτογραφίας «First Light Institute of Photography» όπου διδάσκει σε συνεργασία με διακεκριμένους φωτογράφους. Απώτατος στόχος του, είναι η παροχή βασικής εκπαίδευσης σε παιδιά κοινωνικά αποκλεισμένα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η «Μέριμνα», αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, έχει συμπληρώσει 20 χρόνια ενεργούς και πρωτοποριακής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, με κύριο έργο τη στήριξη παιδιών και οικογενειών που αντιμετωπίζουν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, αλλά και την παροχή φροντίδας σε σοβαρά άρρωστα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Το Ίδρυμα Archives + Production d’Art Contemporain (APCd), είναι ένας ελβετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός δημιουργίας και παραγωγής έργων σύγχρονης τέχνης. Από το 2013, στηρίζει το φωτογραφικό έργο του GMB Akash, καθώς και την ανθρωπιστική του δράση στο Μπαγκλαντές.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: Pierre Eichenberger
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: Martial Mingam
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Δανάη Παπαδάτου (Πρόεδρος της «Μέριμνας»), Valérie Kessler (Ίδρυμα APCd) και Αλίκη Τσίργιαλου (Υπεύθυνη Φωτογραφικού Αρχείου Μουσείου Μπενάκη).

HASHTAG έκθεσης: #AkashBM
@TheBenakiMuseum  FIND US

Σχετικές ειδήσεις
Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες στο Μουσείο Μπενάκη
10.01.2017 12:47
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017 την έκθεση Φινλανδοί Αρχιτέκτονες. Με το βλέμμα στην Ελλάδα - Σκίτσα και φωτογραφίες, σε διοργάνωση του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο και το Μουσείο Μπενάκη.
Φωτογραφική έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας του Βελιγραδίου
03.01.2017 13:24
Στο Ιστορικό Μουσείο Σερβίας στο Βελιγράδι βρίσκεται η φωτογραφική περιοδική έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Γαλλοσερβικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο του 1ου Π.Π. στην Θέρμη / Σέδες. Τα αρχαιολογικά τεκμήρια».
Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier: οι φωτογραφίες του Lucien Hervé στο Μουσείο Μπενάκη
04.05.2016 11:38
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στις 9 Μαΐου 2016 την έκθεση Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier, με φωτογραφίες του Lucien Hervé.
Ολυμπιακοί Αγώνες 1896: Οι ιστορικές φωτογραφίες του Άλμπερτ Μάγιερ από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη με το βλέμμα της Εύας Νάθενα
12.04.2016 12:37
Το Μουσείο Μπενάκη, η Costa Navarino και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν μια ξεχωριστή φωτογραφική έκθεση μέσα από την ιδιαίτερη ματιά της εικαστικού Εύας Νάθενα.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.