Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Γεωμετρική αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου: Έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Όμιλο Μαθηματικών του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ προσκαλούν τον κ. Νίκο Κουρνιάτη, Δρ Αρχιτέκτονα Μηχανικό του ΕΜΠ, εξειδικευμένο στις γεωμετρικές οπτικές ψευδαισθήσεις, για την επιμέλεια μιας Έκθεσης οπτικών ψευδαισθήσεων, όπου θα εκθέσει σχετικές κατασκευές από τις 31 Μαρτίου 2016.

 

Ανάμεσα στα εκθέματα θα παρουσιαστεί το παραμορφωτικό δωμάτιο του Ames, εικόνες που φαίνονται ορθά μόνο με τη χρήση κατόπτρων, εικόνες που φαίνονται μέσα από τη σκιά αντικειμένων, εικόνες που φαίνονται κάτω από ειδικές οπτικές γωνίες στο χώρο.

 

Έκθεση με θέμα τις Οπτικές Ψευδαισθήσεις στην Αίθουσα Αλλατίνη-Ντασώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

• Το παραμορφωτικό δωμάτιο του Ames.

• Εικόνες που φαίνονται μέσα από επίπεδα ή καμπύλα κάτοπτρα.

• Σπασμένες εικόνες σε πολλά επίπεδα στο χώρο.

• Εικόνες μέσα από τη σκιά αντικειμένων.

• Πλακοστρώσεις τύπου Escher.

Επιμέλεια: Νίκος Κουρνιάτης, Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.

 

ΟΜΙΛΙΕΣ

 

Πέμπτη 31 Μαρτίου

►19.00-21.00: Εγκαίνια της έκθεσης και ομιλία με τίτλο "Η αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου"

 

Παρασκευή 1 Απριλίου

►10.30-13.30: Εργαστήριο και ομιλία για τις πλακοστρώσεις, το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά και μπορούν να συμμετέχουν μαθητές του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Πειραματικού Σχολείου ΑΠΘ.

►18.30: Ομιλία με τίτλο «Επίπεδες διακοσμήσεις: πλακοστρώσεις τύπου Escher».

 

Στο πλαίσιο της Έκθεσης ο κ. Κουρνιάτης θα διεξάγει δύο διαλέξεις με τίτλους:

1.Η αναπαράσταση του ψευδαισθητικού χώρου

2.Επίπεδες διακοσμήσεις: Πλακοστρώσεις τύπου Escher

 

Στις ομιλίες αυτές θα επεξηγήσει τη λειτουργία των οπτικών ψευδαισθήσεων στο χώρο και θα ερμηνεύσει γεωμετρικά την κατασκευή πλακοστρώσεων τύπου Escher. Επίσης, στο πλαίσιο αυτής της δράσης, θα πραγματοποιήσει ένα εργαστήριο , όπου μαθητές του Γαλλικού Σχολείου και του Πρότυπου Πειραματικού Σχολείου θα δημιουργήσουν μία πλακόστρωση τύπου Escher, η οποία θα εκτεθεί στο χώρο της έκθεσης.

 

Στο πλαίσιο της πρώτης ομιλίας, η φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά Δήμητρα Τσιμπλή θα παρουσιάσει το δωμάτιο του Ames, το οποίο αποτελεί μέρος της πτυχιακής της εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις
Η έκθεση «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» στο Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης
13.02.2017 12:53
Το δεύτερο μέρος της έκθεσης «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος» εγκαινιάζεται την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και διαρκεί έως τις 17 Μαρτίου.
Έκθεση του Βασίλη Αλεξάνδρου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
10.02.2017 10:11
Ατομική έκθεση του εικαστικού Βασίλη Αλεξάνδρου με τίτλο «διά βίας μάθηση | éducation forcée», θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Αλλατίνη-Ντασσώ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης από 16-28 Φεβρουαρίου 2017.
15η Έκθεση κόμικς στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
06.12.2016 11:32
Οι εκδόσεις Ένατη Διάσταση και ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλων Ιστορίας & Παιχνιδιών Στρατηγικής (Ε.Σ.Φ.Ι.Π.Σ.), σε συνεργασία με το εργαστήριο ελευθέρων σπουδών COMINK, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ι.Ε.Κ. ΔΕΛΤΑ, διοργανώνουν από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την έκθεση κόμικς και επιτραπέζιων παιχνιδιών COMIC Ν’ PLAY 2016, με τίτλο "Αστεία πράγματα".
Η πόλη: έκθεση της Βίκυς Τσαλαματά στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών
24.03.2016 11:10
Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών εγκαινιάζει την Τετάρτη 30 Μαρτίου στις 19.00 την ατομική έκθεση της χαράκτριας Βίκυς Τσαλαματά, «Η Πόλη», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λήδας Καζαντζάκη.
Sax Inspiration: έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.03.2016 16:09
Στα πλαίσια της Γιορτής της Γαλλοφωνίας 2016 το Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας εγκαινιάζει στις 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Sax Inspiration.