Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN

Here Is All There Is: έκθεση του Αλέξη Βασιλικού στη γκαλερί CAN

Στην πρώτη του ατομική έκθεση στην γκαλερί CAN με τίτλο “Here Is All There Is" ο Αλέξης Βασιλικός παρουσιάζει μια σειρά από εικόνες οι οποίες τραβήχτηκαν από το 1995 έως και το 2015.

Κάποιο διάστημα μετά από την στιγμή και τον τόπο της κάθε λήψης και μέσα από μία εξαντλητική διαδικασία επιλογής και editing, μονάχα λιγοστές εν τέλει επιβιώνουν. To editing έχει κεντρικό ρόλο στο έργο του Βασιλικού το οποίο περιλαμβάνει φωτογραφίες και ψηφιακά κολάζ. Στην τρέχουσα έκθεση εκτίθενται 37 έργα -τόσα όσα και ο μέσος αριθμός λήψεων ενός κλασικού φιλμ 35 χιλιοστών.

Αυτή η αυστηρή διαδικασία επιλογής διαφοροποιεί σημαντικά τον Βασιλικό από έναν καλλιτέχνη flaneur ή από τους φωτογράφους δρόμου. Για τον Βασιλικό η φωτογραφία αποτελεί φορέα ενέργειας. Μέσα από τη διαδικασία του editing, την σύνθεση , το γκρουπάρισμά και τον τρόπο που διαδέχεται η μία την άλλη δημιουργείται ένας ρυθμός ικανός να ενεργοποιήσει και να νοηματοδοτήσει τις εικόνες. Αυτή η ιδέα του editing, της τοποθέτησης των έργων σε μια σεκάνς έχει στενότερες ίσως συγγένειες με τον avant-garde κινηματογράφο παρά με τη φωτογραφία και θέτει τον τόνο της θεματικής σε κάθε edit. Η μη αφηγηματική σύνθεση των εικόνων σημαίνει πως δεν υπάρχει απαραίτητα αρχή, μέση και τέλος. Τις εικόνες διατρέχει μία αδιόρατη σύνδεση όπου οι θεατές της έκθεσης καλούνται να δημιουργήσουν νοητικά το δικό τους edit σε μια ανοικτή αφήγηση χωρίς όρια.

Υπάρχει επίσης μία “δημοκρατία του βλέμματος” εδώ, όπου ακόμη και τα πιο μπανάλ θέματα παρουσιάζονται με το ίδιο βάρος, την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα που προσδίδεται και στα πιο μεγαλειώδη. Παράλληλα υπάρχει μία αίσθηση ταπεινότητας διάχυτη στο χώρο. Σε μια εποχή που επικρατεί η άποψη πως το μεγαλύτερο υποδηλώνει το καλύτερο, ο Βασιλικός αντιτίθεται σε αυτή τη δημοφιλή πεποίθηση και σε αυτό που πολλοί ίσως αναμένουν από τη φωτογραφία σήμερα και μας παρουσιάζει μια σειρά από σχετικά μικρά τυπώματα, μια ιδέα άρρηκτα συνδεδεμένη με το είδος της οικειότητας που θέλει να δημιουργήσει μεταξύ του θεατή και του έργου του.

Με μια πραγματική κλίση προς το ωραίο αλλά μακριά από κάθε είδους νοσταλγία που βλέπει κανείς συχνά σε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης πρακτικής ο Βασιλικός αποτυπώνει στιγμές που σημαίνουν ακριβώς αυτό που περιγράφει ο τίτλος. Την αίσθηση του να είναι κανείς “παρών”. Στον αντίποδα της δημοφιλούς λογικής ενός βλέμματος εμπνευσμένου από το Tumblr και το Instagram ή την αισθητική και τις ιδέες μιας αφηγηματικής φωτογραφίας, ο Βασιλικός αναζητάει το πνευματικό στο καθημερινό και το μουντό και δημιουργεί εικόνες που λειτουργούν ως ένα είδος ταμπλό διαλογισμού και συνάμα σαν πνευματικοί πομποί ενέργειας και συναισθημάτων.

Bio: Ο Αλέξης Βασιλικός (γ.1977) σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Φωτογραφία στη Μπολόνια και την Αθήνα. Δουλεύει ως εικαστικός φωτογράφος από το 1995. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, το Ώστιν (Τέξας), το Ντε Μόιν (Αιόβα) και αλλού. Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί μεταξύ άλλων στα περιοδικά Der Grief, Galavant, Cactus, Artwort, Fisheye magazine, Oxford American, A public space, piK, Vice, SLEEK, Kaltblut και Paper Journal. Από το 2012 εκδίδει μαζί με τον Jerome Montagne το περιοδικό PHASES magazine, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που εστιάζει στη διεθνή φωτογραφία.

Σχετικές ειδήσεις
Έρως στο παγκάκι, έκθεση του Αλέξη Κυριτσόπουλου στη γκαλερί Σκουφά
03.02.2017 17:11
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017, στις 19.30 η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξη Κυριτσόπουλου, με τίτλο «ΈΡΩΣ στο ΠΑΓΚΑΚΙ». Η έκθεση θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017.
Έκθεση του Αντώνη Βολανάκη στη Γκαλερί Cube
09.11.2016 15:58
Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον εικαστικό Αντώνη Βολανάκη και παρουσιάζει την καινούρια του δουλειά, στην ατομική του έκθεση με τίτλο “ Α HERSTORY: something old, something new, something borrowed, something blue ”. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι χειροποίητα κεραμικά, υφαντά και φωτογραφίες από την σειρά Holy Women και έχουν δημιουργηθεί τα δύο τελευταία χρόνια.
Ομαδική έκθεση κολάζ στο Concierge Athens
03.06.2016 14:18
Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στο Concierge Athens η ομαδική έκθεση κολάζ Ελλήνων καλλιτεχνών με κοινό τους στοιχείο τη σύνθεση εικόνων από εικόνες.
Distraction: έκθεση του Κωνσταντίνου Παντζόγλου στη γκαλερί του Black Duck
30.03.2016 11:34
Όταν η εικόνα γίνεται προσωπική υπόθεση, τότε προκύπτει μία έκθεση βγαλμένη μέσα από το instagram. Ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου, δημοσιογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών -aka kon_pan- παρουσιάζει από τις 5 μέχρι και τις 15 Απριλίου, 25 φωτογραφίες από τον προσωπικό του λογαριασμό στο instagram, στην γκαλερί του Black Duck.
Εκλεκτική Κληρονομιά: έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στη γκαλερί ΑΔ
29.02.2016 11:36
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η πέμπτη ατομική έκθεση της Δήμητρας Λαζαρίδου στην γκαλερί ΑΔ. Η καλλιτέχνις παρουσιάζει έξι φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων από τη σειρά  «Εκλεκτική Κληρονομιά».