Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη

Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη

Στην τρίτη  συναυλία  του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας  ποιήματα  του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.

 

Το Ελληνικό Σχέδιο ολοκληρώνει τον κύκλο των τριών συναυλιών, όπου παρουσιάζονται κλασικά ή καινούρια έργα. Με διάθεση παιχνιδιού, πειράματος, πρόκλησης, δοκιμής, αλλά και με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη.

 

Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας τα ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, στη μετάφραση του Διονύση Καψάλη, την Πέμπτη 17 Μαρτίου στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.

 

Οι τρεις συνθέτες θα παρουσιάσουν ισάριθμους κύκλους από 8 τραγούδια, που στο σύνολό τους θα συναποτελέσουν το Χειμωνιάτικο ταξίδι, αντλώντας από τα 24 ποιήματα του Μύλλερ που είχαν μελοποιηθεί από τον Σούμπερτ, στο ομότιτλο έργο του. Τα τραγούδια του Νίκου Ξυδάκη θα ερμηνεύσει ο Ηλίας Βαμβακούσης, του Δημήτρη Παπαδημητρίου ο Γιώργος Φλωράκης και του Τάσου Ρωσόπουλου η Θεοδώρα Μπάκα. 

 

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή

 

Χειμωνιάτικο Ταξίδι – Ανεμοδείκτης, κύκλος τραγουδιών για φωνή και μικρό σύνολο


Μουσική-Σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης

Ποίηση: Wilhelm Müller 

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Mε την ενορχηστρωτική συμβολή του Δημήτρη Μπουζάνη

Ερμηνεία: Ηλίας Βαμβακούσης, Νίκος Ξυδάκης

Πιάνο: Δημήτρης Μπουζάνης

Αγγλικό κόρνο: Τίνα Δεσύλλα

Κρουστά: Μιχάλης Διακογιώργης

Κανονάκι: Γεωργία Λόλη


Χειμωνιάτικο Ταξίδι – Κύκλος τραγουδιών για φωνή και μικρό σύνολο 


Σύνθεση: Δημήτρης Παπαδημητρίου 

Ποίηση: Wilhelm Müller 

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Ερμηνεία: Γιώργος Φλωράκης

Βιολί: Sergiu Nastasa 

Κιθάρα: Κορίνα Βουγιούκα

Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης

Αγγλικό κόρνο: Τίνα Δεσύλλα

Κρουστά: Μιχάλης Διακογιώργης

Ακορντεόν: Ντίνος Χατζηιορδάνου

Άρπα: Μαρία Μπιλντέα 

 

Χειμωνιάτικο Ταξίδι – Ψεύτες Ήλιοι, κύκλος για φωνή, κιθάρα και πιάνο


Σύνθεση: Τάσος Ρωσόπουλος

Ποίηση: Wilhelm Müller 

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης

Ερμηνεία: Θεοδώρα Μπάκα

Κιθάρα: Κορίνα Βουγιούκα

Πιάνο: Θοδωρής Τζοβανάκης


Στον Κύκλο Μετασχηματισμοί πραγματοποιήθηκαν δύο ακόμη συναυλίες:

 

27 Ιανουαρίου: Στην πρώτη συναυλία του Κύκλου, παρουσιάστηκαν δύο έργα Ελλήνων συνθετών, που ανέδειξαν μια αρχική μορφή/επεξεργασία «μετασχηματισμού» στη μουσική , την παραλλαγή.

 

17 Φεβρουαρίου: Στη δεύτερη συναυλία του Κύκλου, με τίτλο Χειμωνιάτικο ταξίδι, παρουσιάστηκε ο κύκλος τραγουδιών Winterreise του Franz Schubert (D 911, opus 89, 1828) για φωνή και πιάνο, σε στίχους του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Wilhelm Müller.

Σχετικές ειδήσεις
Οι έρωτες του ποιητή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
06.02.2017 15:46
Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;
Μετασχηματισμοί 2: Ο Έρωτας του ποιητή - Dichterliebe στη Στέγη
11.01.2017 17:38
Το Ελληνικό Σχέδιο και οι ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ επανέρχονται με μια νέα απόπειρα μεταφοράς σημαντικών κύκλων τραγουδιών για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Στο πρώτο μέρος της φετινής συναυλίας του κύκλου των Μετασχηματισμών Ο έρωτας του ποιητή - Dichterliebe, στις 22 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος) και Peter Bortfeldt (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη.
“Ημερολόγιο τρίτο”: Ο Νίκος Ξυδάκης στον Ιανό
10.11.2016 11:52
Ο Nίκος Ξυδάκης, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής με διαχρονικές και ιδιαίτερες εμπνεύσεις, δημιουργεί δύο μοναδικές βραδιές στον αγαπημένο χώρο του Ιανού.
Μετασχηματισμοί 1: Bach, Mozart, Satie…ταξίδι στην Ανατολή στη Στέγη
24.10.2016 14:48
Τι συμβαίνει όταν ο Bach, o Mozart, o Satie, ή ίσως o Coltrane ... συναντούν τον Πάνο Δημητρακόπουλο, τον Θωμά Κωνσταντίνου, τον Δημήτρη Τσάκα σε μια φανταστική περιήγηση στην Πόλη, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα; Οι χρονικές στιγμές και οι πολιτισμοί διασταυρώνονται, μαζί και ηχοχρώματα και μουσικές πρακτικές, μουσικό υλικό, μελωδίες, εικόνες. Ένα ταξίδι από την δύση στην ανατολή και από την ανατολή στη δύση… και στη μέση η Ελλάδα του παρελθόντος και του παρόντος.
Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως: Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και η Φωτεινή Δάρρα στο Παλλάς
25.04.2016 15:31
Την Παρασκευή 13 Μαΐου, ο μεγάλος συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύγχρονη ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα θα βρεθούν στο θέατρο Παλλάς για να παρουσιάσουν μαζί σε το μουσικό έργο «Η Παγωμένη Θεατρίνα» σε στίχους Νίκου Γκάτσου αλλά και τραγούδια τους που έχουν αγαπηθεί από το κοινό, σε μία μουσική παράσταση με τον τίτλο «Να πλημμυρίσει ο κόσμος φως».