Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Μετασχηματισμοί: Κύκλος Συναυλιών 1 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μετασχηματισμοί: Κύκλος Συναυλιών 1 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Το Ελληνικό Σχέδιο καλωσορίζει τη νέα χρονιά με έναν κύκλο τριών συναυλιών, όπου παρουσιάζονται κλασικά ή καινούρια έργα. Η διάθεσή μας είναι διάθεση παιχνιδιού, πειράματος, πρόκλησης, δοκιμής, με την ελπίδα να προκύψει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον, δυναμικό, προς απόλαυση, τέρψη και σκέψη.

Στην πρώτη συναυλία του κύκλου, στις 27 Ιανουαρίου 2015, παρουσιάζονται δύο έργα που καταδεικνύουν δύο τρόπους με τους οποίους βασικές ιδέες τροφοδοτούν τη μουσική σύνθεση δημιουργώντας είτε ένα γλωσσικό ιδίωμα είτε μουσικές φόρμες: το Ρεμπερτόριο του Δημήτρη Μαμαγκάκη και οι Παραλλαγές: Στο περιγιάλι το κρυφό του Χρίστου Παπαγεωργίου.

Στην πρώτη αυτή συναυλία του κύκλου, παρουσιάζονται δύο έργα Ελλήνων συνθετών, που αναδεικνύουν μια αρχική και μορφή/επεξεργασία «μετασχηματισμού» στη μουσική, την παραλλαγή.

Στο πρώτο μέρος, ο Χρυσόστομος Καραντωνίου θα ερμηνεύσει πέντε μέρη από το έργο Ρεμπερτόριο του Νίκου Μαμαγκάκη, για σόλο κιθάρα.

Όπως ο ίδιος ο συνθέτης έχει πει για το έργο: «Όσον αφορά στο Ρεμπερτόριο, ο τίτλος τα λέει όλα. Όμως, και από μουσικολογικής απόψεως, δεν υπάρχουν πολλά να αναλύσει κανείς για το έργο αυτό. Υπάγεται στην κατηγορία των αυστηρά δομημένων παραλλαγών. Το Ρεμπερτόριο έχει όλες τις βαθιά ριζωμένες μνήμες μου γύρω από το μεγάλο αυτό νεοελληνικό πολιτιστικό γεγονός (ρεμπέτικο)».

Στο έργο αυτό, ο συνθέτης χρησιμοποιεί υλικό από το ρεμπέτικο ιδίωμα, για να χτίσει ένα νέο έργο. Οικειοποιείται τους ήχους, τη διάθεση, τους ρυθμούς και τους τρόπους παιξίματος από αυτό το είδος τραγουδιού, που από μουσική του περιθωρίου έγινε αγαπημένο είδος του Έλληνα και επηρέασε την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και τη γραφή Ελλήνων συνθετών από όλα τα είδη.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, παρουσιάζεται το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου, Στυλιστικές παραλλαγές πάνω στο «Περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη. Ένα έργο που, εκφράζοντας πιστά τη φετινή θεματολογία, ακροβατεί ανάμεσα στην πληθώρα των στυλ της μουσικής ιστορίας, με μια παρέλαση 32 αενάως εναλλασσόμενων «μετασχηματισμών». Το πασίγνωστο λαϊκό τραγούδι παρουσιάζεται σε κάθε παραλλαγή, μεταμορφωμένο από το ξεχωριστό ιδίωμα του εκάστοτε συνθέτη και της εκάστοτε εποχής, όπως των Κουπερέν, Μότσαρτ , Μπετόβεν , Σοπέν και άλλων μέχρι τον Κηθ Τζάρετ και τις πιο σύγχρονες ηλεκτρονικές επεξεργασίες.

Ο Χρίστος Παπαγεωργίου, στα περίπου 40 λεπτά του 2ου μέρους, θα ερμηνεύσει επιλεκτικά τις πλέον εμβληματικές από τις παραλλαγές του, αναλύοντας και επεξηγώντας στους ακροατές από το πιάνο , υπό τύπον ραδιοφωνικής εκπομπής, φιλικής συζήτησης ή εξομολόγησης, τις βαθύτερες ρίζες αυτών των μετασχηματισμών.

Καλλιτεχνική επιμέλεια | Δημήτρης Παπαδημητρίου , Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Οργάνωση-εκτέλεση παραγωγής | ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Σχετικές ειδήσεις
Μετασχηματισμοί 2: Ο Έρωτας του ποιητή - Dichterliebe στη Στέγη
11.01.2017 17:38
Το Ελληνικό Σχέδιο και οι ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ επανέρχονται με μια νέα απόπειρα μεταφοράς σημαντικών κύκλων τραγουδιών για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας. Στο πρώτο μέρος της φετινής συναυλίας του κύκλου των Μετασχηματισμών Ο έρωτας του ποιητή - Dichterliebe, στις 22 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος) και Peter Bortfeldt (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη.
3 Χάριτες με funky & swing διάθεση live στο Τρένο στο Ρουφ
30.08.2016 15:53
Ο Σεπτέμβριος μας βρίσκει και πάλι στην Αποβάθρα του Τρένου στο Ρουφ με ανεβασμένη διάθεση, καλή μουσική και δυνατά ποτά.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Μετασχηματισμοί: Ο Νίκος Ξυδάκης, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο Τάσος Ρωσόπουλος στη Στέγη
07.03.2016 17:06
Στην τρίτη συναυλία του κύκλου Μετασχηματισμοί και σε συνέχεια της παρουσίασης του Χειμωνιάτικου ταξιδιού του Σούμπερτ με τους στίχους στα ελληνικά, οι Νίκος Ξυδάκης , Δημήτρης Παπαδημητρίου και Τάσος Ρωσόπουλος θα παρουσιάσουν νέα τραγούδια, μελοποιώντας ποιήματα του Wilhelm Müller, από τον κύκλο Winterreise, σε μετάφραση του Διονύση Καψάλη.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).