Συνεχίζεται το 3ο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου & Αφήγησης στην Αθήνα που διοργανώνει το “Εργαστήρι Μαιρηβή” και για το μήνα Μάρτιο, καλεσμένη είναι η πολυβραβευμένη ομάδα μαριονέτας La Mar de Marionetas από την Ισπανία.

Η ομάδα θα παρουσιάσει την παράσταση  “Το παιδί που ονειρευόταν”. Πρόκειται για παράσταση θεάτρου κούκλας με μαριονέτες και ζωντανή μουσική για όλες τις ηλικίες!

Στο “Παιδί που Ονειρευόταν” ακολουθούμε  την ιστορία του Μόνι, ενός παιδιού με έμφυτη ικανότητα στη μουσική που ζει στη Γκινέα-Μπισάου στην Αφρική.

Συμμεριζόμαστε το όνειρό του και τον συνοδεύουμε στο μονοπάτι, που ακολουθεί για να βρει το αληθινό του ταλέντο. Στη Γκινέα-Μπισάου, οι θρύλοι και μύθοι μαζί με τα παραδοσιακά παραμύθια περιτριγυρίζουν τη ζωή των παιδιών.

Μέσα από γρίφους και κόλπα οι πρωταγωνιστές της ιστορίας, ζώα στη πλειοψηφία, αντιμετωπίζουν διαμάχες που προετοιμάζουν το παιδί να προσαρμοστεί στη δικιά του πραγματικότητα.

Το έργο αντικατοπτρίζει τη αγροτική ζωή ενός παιδιού που ονειρεύεται, ρυθμό με το ρυθμό, τραγούδι με το τραγούδι, παραμύθι με το παραμύθι.

Η παράσταση γίνεται με ακολουθία ζωντανής Αφρικάνικης μουσικής, από τον συνθέτη και κιθαρίστα Σιμάο Φέλιξ ντα Κούνα, με ρίζες από την Γκινέα-Μπισάου και τον Τόνι Νταλμάου στα κρουστά.

Μαζί οι δύο τους δίνουν σφυγμό και ρυθμό στη παράσταση δημιουργώντας αυθεντικές Αφρικάνικες μελωδίες. 
Ο στόχος της ομάδας είναι να ενώσουν σε μία παράσταση την κατανόηση και απόλαυση για την καλή μουσική, και την κλασσική αισθητική μέσα από τους μύθους, μαζί με τη σκηνική παρουσία των μαριονετών που αφηγούνται με έναν δικό τους θεατρικό λόγο, γεμάτο με συμβολισμούς αλλά και κωμικό ταυτόχρονα.

Διάρκεια: 60′

Η ομάδα “La Mar de Marionetas” γεννήθηκε το 1997 σαν συνέχεια της επαγγελματικής πορείας της Marta Bautista. Στη πορεία της έχει συνεργαστεί με εξαίρετους δασκάλους όπως οι Francisco Peralta, Joan Baixas, Jorge Eines, Magüi Mira, Vicente León o Tessa Rubio, μεταξύ άλλων.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει διάφορα έργα σε εθνικά μουσεία όπως το Guggenheim, στο Ναό του Δαβόδ, τη Γενική Υποδιεύθυνση Μουσείων Μαδρίτης, παράλληλα με την διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Titirilandia.
Στα τριάντα έξι  χρόνια επαγγελματικής πορείας έχει δημιουργήσει και σκηνοθετήσει  πάνω από είκοσι παραστάσεις, οι οποίες έχουν παρουσιαστεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ Κουκλοθέατρου.
 Έχει συνεργαστεί στη σκηνοθεσία και παραγωγή προγραμμάτων της ισπανικής τηλεόρασης και έχει λάβει βραβεία για τα έργα της.

2005: Βραβείο καλύτερης ηθοποιού – Φεστιβάλ “Χρυσό Δελφίνι” Βάρνα, Βουλγαρία

2011: Βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τη παράσταση “Το παιδί που ονειρευόταν” – Φεστιβάλ “Χρυσό Δελφίνι” Βάρνα, Βουλγαρία
2011: Βραβείο “Galicreques” για τα 30 χρόνια πορείας στο κόσμο του Κουκλοθέατρου
2014: Βραβείο καλύτερης ηθοποιού για τη παράσταση “Η κόρη του Σαίξπηρ” – Φεστιβάλ “Χρυσό Δελφίνι” Βάρνα, Βουλγαρία.

Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ…

Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου – Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Fransisco Brito 
Φεστιβάλ Αφήγησης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Στέλιος Πελασγός
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Αφήγησης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Εργαστήρι Μαιρηβή, επιλέγει τους σημαντικότερους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να μας δείξουν μια πλούσια όψη της πραγματικότητας και της ανθρώπινης ψυχής. Κάθε ένας δημιουργός και κάθε ομάδα με τις παραστάσεις και τα σεμινάρια τους δεν καλλιεργούν μόνο το κριτήριο του κοινού αλλά μεταδίδουν νέες ιδέες και τεχνικές στους καλλιτέχνες της πόλης.

Δυό τέχνες, το θέατρο κούκλας και η προφορική λογοτεχνία, που έχουν για την στερεότυπη σκέψη συνδεθεί με την παιδική ηλικία και την απλοϊκότητα βρίσκουν έτσι την αρχέγονη τους αίγλη, την γοητεία των ιερών μυστηρίων και της υψηλής τέχνης. Η κούκλα και ο μύθος ήταν στον πυρήνα των μυστηριακών τελετών, βοηθούσαν την ανθρώπινη ψυχή να σηκώσει τα μάτια και να κοιτάξει μακριά.

Το Φεστιβάλ ξεπερνά τα τείχη της γλώσσας και των πολιτισμών και κοιτάζει μέσα στην καρδιά των διαφορετικών ευρωπαϊκών πολιτισμών, των λαών της Μεσογείου, των αβανγκάρντ καλλιτεχνών που αγωνιούν να σχετιστούν με την λαϊκή τέχνη. Περιλαμβάνει παραστάσεις τόσο για μεγάλους όσο και για παιδιά ξεπερνώντας τα ηλικιακά και αντιληπτικά γκέτο, ανοίγει την ενήλικη κατανόηση προς την παιδική ευαισθησία και την παιδική απλότητα προς την ενήλικη πολυπλοκότητα.