Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου

Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου

Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.

Το τοπίο στη Ζωγραφική του Θ. Μακρή είναι απλώς η αφορμή για να αποδοθεί μια σύνθεση , όπου το αποτέλεσμα είναι απόρροια των προσδοκιών και των επιδιώξεων του ζωγράφου αλλά και των ερεθισμάτων που δέχεται την ώρα της δημιουργίας. Η ζωγραφική του Μακρή είναι ουσιαστική, χωρίς πολυπλοκότητες, χωρίς ευφυολογήματα, με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα, προσωπικές εμπειρίες αλλά κυρίως από βαθειά γνώση και πολυετή ενασχόληση.

Ο Λάκης Παπαστάθης παρατηρεί μεταξύ άλλων για το έργο του Μακρή:

«Το έργο του Θανάση Μακρή προσφέρεται για να μελετήσει κανείς τη σχέση ενός σύγχρονου ζωγραφικού έργου με την αναπαράσταση του τοπίου (…)Το πνευματικό, συναισθηματικό αλλά και διανοητικό στοιχείο που είναι φανερά στο έργο του, κάνουν την συνάντηση του ζωγράφου με την υλική πραγματικότητα να μοιάζει και σαν ένα παιχνίδι φόρμας της ανθρώπινης συνείδησης. Κυρίως όμως, μέσα στο φως, μας δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να «βλέπουμε» στην εποχή μας.»

Ο Θανάσης Μακρής σημειώνει για τη νέα του δουλειά:

«Μπροστά στην παραλία του Κακόβατου αισθάνομαι ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η κυριαρχία του προσωρινού.

Στη Μάνη πάλι ο ανελέητος ήλιος μόνο στη ελάχιστη σκιά μιας ελιάς μπορεί να υποχωρήσει.

Τοπίο.

Τί σημαίνει «τοπίο» στη ζωγραφική σήμερα;

Βρίσκω πως είναι παρωχημένες οι εμμονές ότι υπάρχουν «θέματα» που έχουν εξαντληθεί, γιατί τίποτα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε επίπεδο ερμηνείας.

Τον κόσμο δεν τον κληρονομούμε από τους προγόνους μας, τον ανακαλύπτουμε πάλι απ’την αρχή».

Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  της Αθήνας με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές. Έχει παρουσιάσει 18 ατομικές εκθέσεις και  έχει συμμετά σχει σε πολλές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 

Έργο: Το Νίσυρος φεύγει απο το λιμάνι της Καλαμάτας, λάδι σε ξύλο

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Homo Faber, έκθεση της Μάριον Ιγγλέση στην έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου
28.12.2016 13:41
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου την ατομική έκθεση της Μάριον Ιγγλέση με τίτλο “Homo Faber”.
Η γενιά του ΄80: ομαδική έκθεση από Τα Νέα της Τέχνης στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
11.10.2016 11:31
Η εικαστική εφημερίδα «Τα Νέα της Τέχνης» διοργανώνει στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου, για πέμπτη συνεχή χρονιά ομαδική έκθεση με τίτλο «Η γενιά του ΄80» με σκοπό την οικονομική στήριξη της εφημερίδας.
Καλημέρα κύριε Proust: έκθεση του Άγγελου Σκούρτη στην αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου
21.04.2016 14:33
Η αίθουσα τέχνης εκφραση - γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 την ατομική έκθεση του Άγγελου Σκούρτη με τίτλο «Καλημέρα κύριε Proust».
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.