Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.

Το τοπίο στη Ζωγραφική του Θ. Μακρή είναι απλώς η αφορμή για να αποδοθεί μια σύνθεση, όπου το αποτέλεσμα είναι απόρροια των προσδοκιών και των επιδιώξεων του ζωγράφου αλλά και των ερεθισμάτων που δέχεται την ώρα της δημιουργίας. Η ζωγραφική του Μακρή είναι ουσιαστική, χωρίς πολυπλοκότητες, χωρίς ευφυολογήματα, με μέτρο που απορρέει από προσωπικά βιώματα, προσωπικές εμπειρίες αλλά κυρίως από βαθειά γνώση και πολυετή ενασχόληση.

Ο Λάκης Παπαστάθης παρατηρεί μεταξύ άλλων για το έργο του Μακρή:

«Το έργο του Θανάση Μακρή προσφέρεται για να μελετήσει κανείς τη σχέση ενός σύγχρονου ζωγραφικού έργου με την αναπαράσταση του τοπίου (…)Το πνευματικό, συναισθηματικό αλλά και διανοητικό στοιχείο που είναι φανερά στο έργο του, κάνουν την συνάντηση του ζωγράφου με την υλική πραγματικότητα να μοιάζει και σαν ένα παιχνίδι φόρμας της ανθρώπινης συνείδησης. Κυρίως όμως, μέσα στο φως, μας δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να «βλέπουμε» στην εποχή μας.»

Ο Θανάσης Μακρής σημειώνει για τη νέα του δουλειά:

«Μπροστά στην παραλία του Κακόβατου αισθάνομαι ότι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η κυριαρχία του προσωρινού.

Στη Μάνη πάλι ο ανελέητος ήλιος μόνο στη ελάχιστη σκιά μιας ελιάς μπορεί να υποχωρήσει.

Τοπίο.

Τί σημαίνει «τοπίο» στη ζωγραφική σήμερα;

Βρίσκω πως είναι παρωχημένες οι εμμονές ότι υπάρχουν «θέματα» που έχουν εξαντληθεί, γιατί τίποτα δεν μπορεί να εξαντληθεί σε επίπεδο ερμηνείας.

Τον κόσμο δεν τον κληρονομούμε από τους προγόνους μας, τον ανακαλύπτουμε πάλι απ’την αρχή».

Ο Θανάσης Μακρής γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών  της Αθήνας με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts στο Παρίσι. Έργα του υπάρχουν σε δημόσιες και Ιδιωτικές Συλλογές. Έχει παρουσιάσει 18 ατομικές εκθέσεις και  έχει συμμετά σχει σε πολλές ομαδικές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Έργο: Το Νίσυρος φεύγει απο το λιμάνι της Καλαμάτας, λάδι σε ξύλο