Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο Τίτος Πατρίκιος με αφορμή την παράσταση “Το Κιβώτιο” στο Studio Μαυρομιχάλη

Ο Τίτος Πατρίκιος με αφορμή την παράσταση “Το Κιβώτιο” στο Studio Μαυρομιχάλη

Ένας από τους σημαντικότερους πνευματικούς ανθρώπους της Ελλάδας, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, είναι καλεσμένος την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στο Studio Μαυρομιχάλη.

Με αφορμή «Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου, κύριο νεοελληνικό έργο αναφοράς στον Εμφύλιο, ο Τίτος Πατρίκιος, ως ένας από τους βασικότερους ποιητές της περιόδου αυτής, θα συζητήσει με το κοινό για τον Αλεξάνδρου και το έργο του. Τη συζήτηση θα συντονίσει η θεατρολόγος Μάρθα Κοσκινά.

Η εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά συζητήσεων οργανώνει ο Θεατρικός Οργανισμός Νέος Λόγος και γίνονται κάθε Παρασκευή στο Studio Μαυρομιχάλη, μετά το τέλος της παράστασης «Το Κιβώτιο», του Άρη Αλεξάνδρου (1974). Το εμβληματικό έργο της νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται από τις 4 Δεκεμβρίου 2015, σε μορφή θεατρικού μονολόγου σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.

Το κοινό έχει αγκαλιάσει με πρωτοφανές ενδιαφέρον τόσο την παράσταση όσο και τις συζητήσεις που γίνονται, στις οποίες έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με προσωπικότητες από διαφορετικούς χώρους της δημόσιας σφαίρας, να εκφράσει απορίες, να συμμετέχει σε γόνιμο διάλογο. Μέχρι σήμερα έχουν προσκληθεί στο Studio Μαυρομιχάλη σημαντικοί ομιλητές, που έχουν φωτίσει ο καθένας από τη σκοπιά του και την επιστήμη του τα ζητήματα που προκύπτουν από το έργο και την παράσταση, αλλά και τις προεκτάσεις τους στο σήμερα και τη σχέση τους με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Η συμμετοχή στη συζήτηση είναι δωρεάν για όποιον θέλει να συμμετάσχει.

Οι καλεσμένοι μέχρι τώρα είναι: ο συγγραφέας, κριτικός θεάτρου, πρόεδρος της Επιτροπής Θεάτρου και Χορού Λέανδρος Πολενάκης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Δημήτρης Φύσσας, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, ο εκδότης Γιάννης Μειμάρογλου, ο ποιητής και εκδότης του περιοδικού «Μανδραγόρας» Κώστας Κρεμμύδας, ο κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος, η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ιστορικός και πρόεδρος του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Βασίλης Καρδάσης.

Το έργο

Το “Κιβώτιο”, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Άρη Αλεξάνδρου και έχει χαρακτηριστεί ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Στα τέλη του ελληνικού εμφυλίου πολέμου, μια ομάδα ανταρτών αναλαμβάνει μετά από σχετική εντολή του Γενικού Αρχηγείου να μεταφέρει, περνώντας μέσα από εχθρικό έδαφος, ένα κιβώτιο αγνώστου περιεχομένου, με παραλήπτες τη διοίκηση μιας ανταρτοκρατούμενης πόλης. Στη διάρκεια της αποστολής η ομάδα αρχίζει να χάνει τα μέλη της σταδιακά μέχρι που τελικά σώζεται ένας μόνο αντάρτης, ο οποίος τελικά κατορθώνει να παραδώσει το κιβώτιο. Όταν όμως φτάνει στον προορισμό του, διαπιστώνεται πως είναι άδειο και ο αντάρτης φυλακίζεται από τους άλλους συντρόφους του ως δολιοφθορέας.

Σε μια συγκλονιστική προσπάθεια να αποδείξει την αθωότητά του, αρχίζει να συντάσσει αναφορές στον ανακριτή, όπου δεν διστάζει να εξηγεί και να ερμηνεύει, το νόημα της παράδοξης αποστολής τους. Αυτές οι αναφορές, αποτελούν το μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου.

Ο συντάκτης των αναφορών δεν γνωρίζει τίποτα για την ταυτότητα του ανακριτή ούτε για τους δεσμώτες του, ούτε αν ο ανακριτής διαβάζει τα όσα του γράφει.

Το μυθιστόρημα ερμηνεύθηκε από αλληγορία για τον εμφύλιο και ως καταγγελία των κάθε είδους εξουσιών και ιερατείων αλλά και ως ένα σχόλιο στον δυτικό πολιτισμό.

Συντελεστές:

Δραματουργική επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Φώτης Μακρής, Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνογραφία: Διονύσης Μανουσάκης
Μουσική: Γιώργος Νινιός

Παίζει ο Φώτης Μακρής

Ομάδα θεατρολόγων: Μελίνα Πλαστή, Εύη Κουκοράβα, Μάρθα Κοσκινά.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 80 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Το blog της παράστασης: http://kivotio.tumblr.com

Σχετικές ειδήσεις
Ο Λεωνίδας Βατικιώτης για το Κιβώτιο στο Studio Μαυρομιχάλη
07.02.2017 11:25
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένο για την δέκατη όγδοη συζήτηση, τον οικονομολόγο και δημοσιογράφο Λεωνίδα Βατικιώτη.
Ο Ευτύχης Μπιτσάκης συζητά για Το Κιβώτιο  στο Studio Μαυρομιχάλη
31.10.2016 11:34
Η πέμπτη συζήτηση της σεζόν για την παράσταση Το Κιβώτιο, το έργο του Άρη Αλεξάνδρου που παρουσιάζεται στο Studio Μαυρομιχάλη, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016, με καλεσμένο τον Ευτύχη Μπιτσάκη.
Ο Θανάσης Μήνας συζητά για Το Κιβώτιο  στο Studio Μαυρομιχάλη
24.10.2016 11:17
Καλεσμένος στην τέταρτη συζήτηση της σεζόν για την παράσταση Το Κιβώτιο, του Άρη Αλεξάνδρου, στο Studio Μαυρομιχάλη, είναι ο Υπεύθυνος Ελληνικής Λογοτεχνίας των εκδόσεων Κέδρος, Θανάσης Μήνας.
Ο Θανάσης Βαλτινός για Το Κιβώτιο  στο Studio Μαυρομιχάλη
17.10.2016 15:28
Ο Θανάσης Βαλτινός θα βρεθεί στο Studio Μαυρομιχάλη για την 3η συζήτηση της σεζόν, με αφορμή την παράσταση Το κιβώτιο.
Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο»: Η Άλκη Ζέη στο Studio Μαυρομιχάλη
03.10.2016 13:45
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ξεκινά και ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό που εγκαινιάστηκε πέρσι, με πρώτη καλεσμένη για τη φετινή σαιζόν τη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει η Δρ. Θεατρολογίας Κωνσταντίνα Ζηροπούλου.