Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Νέα Ισημερία: εγκατάσταση και performance στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

Νέα Ισημερία: εγκατάσταση και performance στη γκαλερί Λόλα Νικολάου

Η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τη συνεργατική εικαστική εγκατάσταση των Χάρη Κοντοσφύρη - Γιώργου Πανταζή και μία performance από τον Δημήτρη Ανδρεοσόπουλο, υπό τον τίτλο Νέα Ισημερία.

Ένα ζωγραφικό ανάπτυγμα κομμένων λουλουδιών περιστρέφεται γύρω από μια γλυπτική εγκατάσταση σκύλων και μετατρέπει το χώρο σχηματικά και χρωματικά, σε τόπο προσδοκίας της αρχής και του τέλους. Τα χρωματικά έργα του αναπτύγματος αναδύουν μορφές και βιότοπους, με γνώμονα τη σχετικότητα των πραγμάτων, μέσα από αλληλένδετες και αλληλεπίπεδες πινελιές χρώματος. Εμψυχωμένες τσιμεντένιες μορφές σκύλων διασπείρονται στο χώρο, υποψιάζοντας το θεατή για τo μεγάλης κλίμακας φαινόμενο της νέας Ισημερίας. Νούφαρα, καλάμια, λουλούδια, στήμονες ,φύλλα  και νερότοποι, σκηνογραφούν με τους φύλακες των αστεριών -τα τσιμεντένια σκυλιά του Νίκου Καρούζου- για να περιφρουρηθεί η τελευταία θυσιαστική πράξη του ανθρώπου, η προσφορά των ανθών ως θυσία, η οποία υπογράφει την πλαστικότητα, το ρυθμό και τη ζωή στη μουσική των χρωμάτων της φύσης, προσεγγίζοντας έτσι το πλήρες νόημα της θυσίας των λουλουδιών. Ίσως τα ίδια τα λουλούδια να γνωρίζουν αυτό το νόημα, δίνοντας το παράδειγμα στον άνθρωπο. Γιατί ορισμένα απολαμβάνουν το θάνατο, όπως τα άνθη της γιαπωνέζικης κερασιάς που παραδίδονται ελεύθερα στους ανέμους, σαν κοραλλένια σύννεφα που μοιάζουν να λένε : «Αντίο Άνοιξη! Περνάμε τώρα στην Αιωνιότητα!» Οι έννοιες του Μεταφορικού, του περιστροφικού και των σχετικών συμμετριών είναι οι συντονιστές στον κύκλο της εικαστικότητας, όπου μαζί με τα σκυλιά παίζουν γύρω από ζωγραφικούς κύβους, έτοιμους να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της κάθε Νέας Ισημερίας που έχουμε όλοι στην ψυχή μας.

Στις 26 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι, ο performer Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος στη «Σαδιστική Άνοιξη», μια θεατρική τελετουργία, θα ολοκληρώσει την ισημερία μέσω μιας δυνητικά δημιουργικής θυσίας, ώστε μέσα από αυτή στο μέλλον, να μπορέσει να ξαναγεννηθεί.

Ίσως μια θυσία θα εξαγνίσει την σαδιστική άνοιξη και θα φέρει έναν δυνητικά ανθισμένο χειμώνα.

Συντελεστές:

Γιώργος Πανταζής: Ζωγραφική εγκατάσταση (Τα αστέρια της γης)
Χάρης Κοντοσφύρης: γλυπτική εγκατάσταση (Οι φύλακες των αστεριών)
Δημήτρης Ανδρεοσόπουλος: Performance (Σαδιστική Άνοιξη)
Υποστήριξη: Φλώροι εικαστικοί και Εικαστική Πλατφόρμα Μακρύ Όχημα
Παραχώρηση επίπλων: Οικοset Νίτσου/ Φλώρινα

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση των Δ. Βασιλειάδη, Κ. Βικία-Σακελλάρη, Ε. Στόικου, Σ. Ταυλαρίδη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
16.11.2016 11:44
Η Γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει τα έργα τεσσάρων καλλιτεχνών σε μία κοινή έκθεση.
REM-Brand Name 2016: Η Γνησιότητα του Καλλιτέχνη στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
15.06.2016 17:09
Το REM-Brand Name που διοργανώνει η γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη επιστρέφει από τις 28 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου, δίνοντας μας την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα έργο τέχνης δίνοντας, γιατί όχι, έστω και 5 ευρώ!
Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας: εικαστική εγκατάσταση στο Μουσείο Μπενάκη
14.06.2016 14:26
Την Τρίτη 14 Ιουνίου στις 12:00 - 14:00 εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), η εικαστική εγκατάσταση του γνωστού καλλιτέχνη Αλέκου Λεβίδη με τίτλο «Αλέκος Λεβίδης. Μνήμη Παλμύρας». Η εγκατάσταση θα φιλοξενείται στην αίθουσα των ρωμαϊκών γλυπτών του Μουσείου και θα παραμείνει εκεί έως τις 28 Αυγούστου 2016.
Επί τον τύπον των ήλων: η εικαστική εγκατάσταση του Ανδρέα Νικολάου στην Art Athina 2016
11.05.2016 14:43
Η Γκαλερί Cube, συμμετέχει φέτος, για πρώτη φορά, στην Art Athina 2016, με την εικαστική εγκατάσταση του συνεργάτη της Ανδρέα Νικολάου, “επί τον τύπον των ήλων”.
Τρεις Χώροι, Τρεις Προσωπικές Διαδρομές, Τρεις Ζωγραφικοί Λόγοι: έκθεση στη γκαλερί Λόλα Νικολάου
21.03.2016 11:26
Στην γκαλερί Λόλα Νικολάου, η Έλλη Χρυσίδου, η Ljiljana Jaric, και η Έμμυ Χατζηφωτιάδου, με διαφορετικές αφετηρίες η κάθε μία και πορείες, συναντώνται και συνδιαμορφώνουν μία κοινή εικαστική πράξη.