Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Γέννηση-Ζωή-Θάνατος

Γέννηση-Ζωή-Θάνατος
Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα apollonia - European Art Exchanges που εδρεύει στο Στρασβούργο, οργανώνει το Μάρτιο του 2009 στους εκθεσιακούς του χώρους, έκθεση της Μαριάννας Στρατσατσάκη μια τριλογία  Γέννηση – Ζωή – Θάνατος, η οποία αποτελείται από τρείς βίντεο εγκαταστάσεις μεγάλων διαστάσεων.

Η τριλογία ξεκίνησε το 1989, ως ένα έργο σε εξέλιξη, που ολοκληρώνεται τώρα με τη δημιουργία του τρίτου μέρους και την παρουσίαση των τριών έργων συνολικά. Η χρονική απόσταση που χωρίζει τα τρία μέρη (1989, 1997 και 2008) επιτρέπει μία πολλαπλή ανάγνωση του έργου, σε εννοιολογικό και ιστορικό επίπεδο.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας είναι η βίντεο εγκατάσταση Τα Φαντάσματα της Μεσογείου ή οι Αντικατοπτρισμοί του Παρελθόντος- παραγωγή του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Βίντεο του Montpellier. Στην εγκατάσταση αυτή κυρίαρχο στοιχείο είναι το νερό, Γέννηση της ζωής . Το δεύτερο μέρος είναι η βίντεο εγκατάσταση Υπόγειες Διαδρομές – Λαύριο όπου το κυρίαρχο στοιχείο είναι η γη. Το τρίτο μέρος  Άδηλοι Τόποι – Απέραντο Λευκό, αποτελείται από μία διαδραστική βίντεο εγκατάσταση, στην οποία με τη χρήση αισθητήρων προκαλείται ο θεατής να συμμετέχει άμεσα στο συγκινησιακό ταξίδι του θανάτου.
Κυρίαρχα στοιχεία είναι ο αέρας και το φως.

Η Μαριάννα Στραπατσάκη με μακρά πορεία στο χώρο των εικαστικών τεχνών, με τριάντα μία ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Τουρκία, Χιλή και με συμμετοχή σε πενήντα δύο ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι σήμερα καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Τεχνών, Ήχου και Εικόνας.

Το έργο μετά τη παρουσίαση του στον εκθεσιακό χώρο του apollonia στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
Europe 40under40, έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.02.2017 17:33
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσει τα πιο ελπιδοφόρα ανερχόμενα ταλέντα της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού της Ευρώπης για το 2016 σε μια αρχιτεκτονική έκθεση που δεν πρέπει να χάσετε.
Energy Athens 2017: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
27.12.2016 17:12
Το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design θα παρουσιάσουν για 7η συνεχή χρονιά την καλλιτεχνική έκθεση Energy Athens.
Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2016
19.07.2016 13:30
Το Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design και το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies βράβευσαν πάνω από 130 νέα κτίρια από 43 χώρες για τα Διεθνή Βραβεία Αρχιτεκτονικής για το 2016.
Crossing Borders - Becoming European: Εγκατάσταση της Ελενας Εφέογλου στην Myrό Gallery
24.05.2016 14:27
Η Myrό Gallery παρουσιάζει στον χώρο της Βιτρίνας της την εγκατάσταση της Έλενας Εφέολγου με τίτλο "Crossing Borders - Becoming European", από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".