Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Συζητήσεις με αφορμή το βιβλίο "Εμφύλια Πάθη"

 Συζητήσεις με αφορμή το βιβλίο

 Συζητήσεις με αφορμή το βιβλίο Εμφύλια Πάθη των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη στον Πολυχώρο Μεταίχμιο


Ο εμφύλιος πόλεμος παρέμεινε για πολλά χρόνια πηγή εντάσεων, διχόνοιας και παθών. Πολλά γράφτηκαν και πολλά ειπώθηκαν. Σήμερα όμως έχουμε πια τη δυνατότητα να τον ξανασκεφτούμε με ψύχραιμο και τεκμηριωμένο τρόπο, όχι απαραίτητα για να εντοπίσουμε ποιος είχε δίκιο και ποιος είχε άδικο, και σίγουρα όχι για να αναπαραγάγουμε τη διχόνοια που μοίρασε απλόχερα, όσο για να ανακαλύψουμε τις ποικιλόμορφες πτυχές και διαστάσεις του έτσι όπως αναδύονται μέσα από δεκάδες πρόσφατες έρευνες. 
Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Νίκος Μαραντζίδης θα προσπαθήσει σε δύο ενδιαφέρουσες συζητήσεις να θίξει και να αναλύσει τις εσωτερικές και διεθνείς διαστάσεις του Εμφυλίου. Με το βιβλίο Εμφύλια Πάθη, το οποίο έγραψε μαζί με τον Στάθη Ν. Καλύβα, Καθηγητή της Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, επιχείρησε μια συνολική ερμηνεία ενός σύνθετου και πολύμορφου γεγονότος που δίχασε έναν λαό και κατέστρεψε μια χώρα, τραυματίζοντας τη συλλογική τους μνήμη και ταυτότητα. Το βιβλίο αποτελεί μια συμβολή στη συλλογική μας αυτογνωσία, στοχεύοντας να αντικαταστήσει τα εμφύλια πάθη με την εμβάθυνση, τη γνώση και τελικά την ωρίμανση.Στην πρώτη συζήτηση με θέμα τις εσωτερικές διαστάσεις του ελληνικού εμφυλίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για ζητήματα όπως: 


• Τι προηγήθηκε του εμφυλίου πολέμου; 
• Τι είδους κόμμα ήταν το ΚΚΕ; 
• Πότε και πώς ξεκίνησε και οργανώθηκε η Αντίσταση; 
• Τι ήταν και γιατί κυριάρχησε το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ; 
• Τι ήταν οι δωσιλογισμός και ποιοι ήταν οι δωσίλογοι; Τι ήταν η «λαοκρατία» και τι η «εαμοκρατία»; Στη δεύτερη συζήτηση με θέμα τις διεθνείς διαστάσεις του ελληνικού εμφυλίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για ζητήματα όπως: 


• Ποιος ήταν ο ρόλος Βρετανών, Σοβιετικών και Αμερικάνων στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου;
• Πόσο σημαντική ήταν η βοήθεια που έλαβε ο Δημοκρατικός Στρατός από τις λαϊκές δημοκρατίες;
• Ποιοι ήταν οι πολιτικοί πρόσφυγες;


Όσοι ενδιαφέρεστε να παρακολουθήσετε, δηλώστε συμμετοχή στο e-mail:polychoros@metaixmio.gr, σημειώνοντας τα προσωπικά σας στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail, επάγγελμα), καθώς και σε ποια από τις δύο συζητήσεις επιθυμείτε να συμμετάσχετε.

Σχετικές ειδήσεις
01.02.2017 13:45
Ο Δημήτρης Στεφανάκης και ο Χρήστος Τουμανίδης συνομιλούν για την "Αντιγόνη" του Σοφοκλή με αφορμή την πρόσφατη κυκλοφορία της από τις εκδόσεις Έναστρον, σε μετάφραση του Δημήτρη Στεφανάκη.
Ο Μιχάλης Μοδινός παρουσιάζει το βιβλίο
27.01.2017 13:27
Το βιβλιοπωλείο Discover your Way και οι εκδόσεις Καστανιώτη σας προσκαλούν την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Μιχάλη Μοδινού με τίτλο "Εκουατόρια" στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Βυζαντινό".
Εκδήλωση για το βιβλίο
05.01.2017 11:54
Οι εκδόσεις Μεταίχμιο και το Περιοδικό για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον βραβευμένο με Νόμπελ Λογοτεχνίας θρυλικό τραγουδοποιό Bob Dylan με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη Το φαινόμενο Bob Dylan την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο.
Εκδήλωση για το βιβλίο του Θανάση Χατζόπουλου,
07.12.2016 11:15
Οι εκδόσεις Κίχλη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Χατζόπουλου, "Φιλί της ζωής", την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016, στο χώρο του βιβλιοπωλείου «Επί λέξει».
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Σοφίας Τσίπα
14.07.2016 12:08
Οι εκδόσεις Momentum παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Σοφίας Τσίπα, "ΧΑΣΜΩΔΙΑ" τη Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, αίθουσα "Κωνσταντίνος Π. Καβάφης".