Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

2ος Βελλουδιανός Κύκλος: Έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο στο Beton 7

2ος Βελλουδιανός Κύκλος: Έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο στο Beton 7

Από τις 12 έως 29 Ιανουαρίου 2016, και για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Beton7 η έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β) σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη.

Η επίδραση, η επιρροή στο χώρο των ομότεχνων λογίζεται ως η καλύτερη απόδειξη της σημασίας ενός καλλιτεχνικού έργου ή ενός βίου αφιερωμένου στην τέχνη. Είναι  θεμιτό να εξειδικευτεί το ερώτημα της επιρροής για τον Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β), και πιο συγκεκριμένα,  αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο και  με ποιο τρόπο, καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία της τέχνης, πραγματώνουν προτάγματα (projects) και δράσεις στστ’ όνομα του Θ.Μ-Β ή / και της Φαντασιομετρίας. Είναι εξίσου αναγκαίο, καθώς στο 1ο Βελλουδιανό Κύκλο (1-2/2015) που οργανώθηκε στο ΒΕΤΟΝ7 επιχειρήθηκε μια ιστορικό-αισθητική προσέγγιση της «περίπτωσης»  Βελλούδιου που αποσκοπούσε να επανα-δειχθεί/επανα-ανακαλυφθεί το έργο του και η χειρονομία του. Η «ανάσταση» του διονυσιακού εφευρέτη της Φαντασιομετρίας  επέτρεψε να τεθεί το ερώτημα (και να δοθούν στοιχεία απάντησης) αν ο Αη-Γάλλος, ντανταιστής-φαντασιομέτρης, Δέλφις αποτελεί ένα ισχυρό ορόσημο για την ανέλιξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αρένας στην  Ελλάδα του 20ου αιώνα και ίσως του 21ου αιώνα.

Η χρήση του όρου «επίδραση» δεν στερείται προβλημάτων (επιστημολογικών, πραγματολογικών, κ.ά.), εξάλλου απαιτείται σημαντική εργασία να προσδιοριστεί με ακρίβεια η φύση και το εύρος της. Η επίδραση μπορεί να πάρει πολλές μορφές: συνειδητή/ασυνείδητη, συνεχής/ασυνεχής, με τη γνώση/με την παρεξήγηση, στη σύλληψη/στην εκτέλεση, στο όνομα της πολυτεχνίας/της διατεχνίας. ¨Η μπορεί να αναδυθεί χάρη σε ομάδες και άτομα, σε εγχειρήματα και θεσμούς, σε έργα και σε δράσεις. Η εκδηλώνεται σε χρόνο και χώρο αναμενόμενο ή απρόβλεπτο.¨Η πραγματώνεται σε αναφορά με τη μαθητεία ή την κριτική στάση ή την εμβάθυνση ή το ξεπέρασμα ή την ανανέωση ή τέλος την ανατροπή.

Στο δεύτερο Βελλουδιανό κύκλο επιχειρείται ο μέγιστος βαθμός διαφοροποίησης: εκφραστικά πεδία, τάσεις, «ηλικίες», προβληματικές, πρακτικές, επεξεργασίες, προοπτικές. Οι καλλιτέχνες ανοίγουν το διάλογο με το πολύτεχνο έργο του Θ.Μ-Β μ ‘ένα πνεύμα φαντασιομετρικό, δηλαδή μ’ ένα κριτικό πνεύμα εν οικονομία, ενάντια σε κάθε σοβαροφάνεια, με την ένταση του φαντασιακού και του φανταστικού, χάρη στην απελευθερωτική δύναμη της ειρωνείας.

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής , καλλιτέχνης διαμέσων (intermedia)

Συμμετέχουν: Αντώνης Βάθης, Δήμητρα Δημοπούλου, Ελένη Ζερβού, Κωνσταντίνα Κρίγκου, Christina Linaris Coridou, Λουκάς Λουκίδης, Αντώνης Νταγαδάκης, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Δημοσθένης Αγραφιώτης

Σχεδιασμός κοστουμιού με βάση σχέδια του Θ.Μ-Βελλούδιου: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Κατασκευή Κοστουμιού: Γιώργος Τσομπανάκης
Βοηθός κατασκευής κοστουμιού: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Παραδοσιακό αντάρτικο καπέλο και καλσόν: «Τζαμάλας»

Ευχαριστούμε θερμά: Ναταλία Μελά, Ισμήνη Καπάνταη
[Η κάπα που προσέφεραν οι Έλληνες της Προύσας (Μικρά Ασία) στον Θ.Μ-Βελλούδιο, είναι συνεισφορά της κας Καπάνταη.]

Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής , καλλιτέχνης διαμέσων/intermediα
Βοηθός Επιμελητή: Juliette Perrin-Renoud

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση - αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο από τις Kaplanon Galleries
27.01.2017 16:35
Οι Kaplanon galleries παρουσιάζουν στην αίθουσα τέχνης kaplanon5 από τις 24 Ιανουαρίου 2017, ημέρα συμπλήρωσης πέντε χρόνων από τον τραγικό θάνατο του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, έκθεση – αφιέρωμα στον διάσημο Έλληνα σκηνοθέτη που με το έργο του σημάδεψε το παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα.
45 χρόνια Θέατρο ΣΤΟΑ: Έκθεση-αφιέρωμα στο Μουσείο Γουναρόπουλου
16.11.2016 10:55
Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου θα παρουσιάσει από 30 Νοεμβρίου 2016 έως 28 Φεβρουαρίου 2017 μια έκθεση-αφιέρωμα στο Θέατρο ΣΤΟΑ, με διαλέξεις και προβολές από την πορεία 40 χρόνων.
Τα τάματα του Σπύρου Βασιλείου και η γενιά του '30: έκθεση αφιέρωμα στο Zonars
09.11.2016 14:20
Το Zonars μας προσκαλεί στα εγκαίνια έκθεσης αφιέρωμα στη Γενιά του ‘30 και στη πρώτη παρουσίαση σκηνικών του Σπύρου Βασιλείου απο την παράσταση «Λειτουργία κάτω απο την Ακρόπολη».
Εικαστικό αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
08.11.2016 17:25
...“in black ink my love may still shine bright...” Με αυτόν τον θαυμάσιο σκοτεινό στίχο από τα σονέτα του William Shakespeare ως τίτλο και τα εικονοποιημένα θραύσματα της περιπέτειας της αγάπης ως αφετηρία και περιεχόμενο, ένα μικρό επετειακό εικαστικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνομιλία με το θεατρικό αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, θα υποδέχεται τους θεατές από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ως τα τέλη Ιανουαρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.