Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

2ος Βελλουδιανός Κύκλος: Έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο στο Beton 7

2ος Βελλουδιανός Κύκλος: Έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο στο Beton 7

Από τις 12 έως 29 Ιανουαρίου 2016, και για δεύτερη χρονιά θα πραγματοποιηθεί στο Beton7 η έκθεση αφιέρωμα στο Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β) σε επιμέλεια του Δημοσθένη Αγραφιώτη.

Η επίδραση, η επιρροή στο χώρο των ομότεχνων λογίζεται ως η καλύτερη απόδειξη της σημασίας ενός καλλιτεχνικού έργου ή ενός βίου αφιερωμένου στην τέχνη. Είναι  θεμιτό να εξειδικευτεί το ερώτημα της επιρροής για τον Θάνο Μούρραη-Βελλούδιο (Θ.Μ-Β), και πιο συγκεκριμένα,  αξίζει να διερευνηθεί κατά πόσο και  με ποιο τρόπο, καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σε διάφορα πεδία της τέχνης, πραγματώνουν προτάγματα (projects) και δράσεις στστ’ όνομα του Θ.Μ-Β ή / και της Φαντασιομετρίας. Είναι εξίσου αναγκαίο, καθώς στο 1ο Βελλουδιανό Κύκλο (1-2/2015) που οργανώθηκε στο ΒΕΤΟΝ7 επιχειρήθηκε μια ιστορικό-αισθητική προσέγγιση της «περίπτωσης»  Βελλούδιου που αποσκοπούσε να επανα-δειχθεί/επανα-ανακαλυφθεί το έργο του και η χειρονομία του. Η «ανάσταση» του διονυσιακού εφευρέτη της Φαντασιομετρίας  επέτρεψε να τεθεί το ερώτημα (και να δοθούν στοιχεία απάντησης) αν ο Αη-Γάλλος, ντανταιστής-φαντασιομέτρης, Δέλφις αποτελεί ένα ισχυρό ορόσημο για την ανέλιξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής αρένας στην  Ελλάδα του 20ου αιώνα και ίσως του 21ου αιώνα.

Η χρήση του όρου «επίδραση» δεν στερείται προβλημάτων (επιστημολογικών, πραγματολογικών, κ.ά.), εξάλλου απαιτείται σημαντική εργασία να προσδιοριστεί με ακρίβεια η φύση και το εύρος της. Η επίδραση μπορεί να πάρει πολλές μορφές: συνειδητή/ασυνείδητη, συνεχής/ασυνεχής, με τη γνώση/με την παρεξήγηση, στη σύλληψη/στην εκτέλεση, στο όνομα της πολυτεχνίας/της διατεχνίας. ¨Η μπορεί να αναδυθεί χάρη σε ομάδες και άτομα, σε εγχειρήματα και θεσμούς, σε έργα και σε δράσεις. Η εκδηλώνεται σε χρόνο και χώρο αναμενόμενο ή απρόβλεπτο.¨Η πραγματώνεται σε αναφορά με τη μαθητεία ή την κριτική στάση ή την εμβάθυνση ή το ξεπέρασμα ή την ανανέωση ή τέλος την ανατροπή.

Στο δεύτερο Βελλουδιανό κύκλο επιχειρείται ο μέγιστος βαθμός διαφοροποίησης: εκφραστικά πεδία, τάσεις, «ηλικίες», προβληματικές, πρακτικές, επεξεργασίες, προοπτικές. Οι καλλιτέχνες ανοίγουν το διάλογο με το πολύτεχνο έργο του Θ.Μ-Β μ ‘ένα πνεύμα φαντασιομετρικό, δηλαδή μ’ ένα κριτικό πνεύμα εν οικονομία, ενάντια σε κάθε σοβαροφάνεια, με την ένταση του φαντασιακού και του φανταστικού, χάρη στην απελευθερωτική δύναμη της ειρωνείας.

Δημοσθένης Αγραφιώτης
Ποιητής , καλλιτέχνης διαμέσων (intermedia)

Συμμετέχουν: Αντώνης Βάθης, Δήμητρα Δημοπούλου, Ελένη Ζερβού, Κωνσταντίνα Κρίγκου, Christina Linaris Coridou, Λουκάς Λουκίδης, Αντώνης Νταγαδάκης, Γιάννης Σπηλιόπουλος, Δημοσθένης Αγραφιώτης

Σχεδιασμός κοστουμιού με βάση σχέδια του Θ.Μ-Βελλούδιου: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Κατασκευή Κοστουμιού: Γιώργος Τσομπανάκης
Βοηθός κατασκευής κοστουμιού: Κωνσταντίνα Κρίγκου
Παραδοσιακό αντάρτικο καπέλο και καλσόν: «Τζαμάλας»

Ευχαριστούμε θερμά: Ναταλία Μελά, Ισμήνη Καπάνταη
[Η κάπα που προσέφεραν οι Έλληνες της Προύσας (Μικρά Ασία) στον Θ.Μ-Βελλούδιο, είναι συνεισφορά της κας Καπάνταη.]

Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, ποιητής , καλλιτέχνης διαμέσων/intermediα
Βοηθός Επιμελητή: Juliette Perrin-Renoud

Σχετικές ειδήσεις
Η περίπτωση Καποδίστρια: oμαδική εικαστική έκθεση στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
06.10.2016 12:16
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 εγκαινιάζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο η ομαδική εικαστική έκθεση Η Περίπτωση Καποδίστρια σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού. Η έκθεση αποτελεί ένα μικρό αφιέρωμα στον σπουδαίο Έλληνα πολιτικό Ιωάννη Καποδίστρια, όπου ζωγραφικά και γλυπτά έργα διακεκριμένων και ανερχόμενων Ελλήνων εικαστικών συνομιλούν με αντικείμενα του Κυβερνήτη από τις συλλογές του Μουσείου.
Έκθεση - Αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου στην γκαλερί CAN
08.09.2016 13:14
Την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης – αφιέρωμα στον Νίκο Αλεξίου στην γκαλερί CAN - CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.
Αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60 στη γκαλερί Open C.A.S.E. 303
25.04.2016 12:43
Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.
Μάνος Χατζιδάκις: Έκθεση – Αφιέρωμα φωτογραφικών ντοκουμέντων στην «Ελληνογερμανική Αγωγή»
27.11.2015 11:20
Ντοκουμέντα, αφηγήσεις και τραγούδια: Μια ιδιαίτερη, επετειακή έκθεση – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι έρχεται στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» από τις 2 Δεκεμβρίου 2015.