Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Οδός δραπετών: έκθεση του Αντώνη Τσακίρη στο Παρίσι

Οδός δραπετών: έκθεση του Αντώνη Τσακίρη στο Παρίσι

Ο Δεσμός, ο ιστορικός αυτός χώρος στο θρυλικό Montparnasse που μετράει ήδη 33 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας, γεμάτα τέχνη, ποίηση, με πολύ σημαντικές εκδόσεις και μεταφράσεις Ελλήνων ποιητών, έχει τη χαρά να φιλοξενήσει στη γκαλερί του την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αντώνη Τσακίρη με τίτλο "Rue des évadés / Oδός Δραπετών".

Ο Αντώνης Τσακίρης , ένας από τους πλέον ανερχόμενους ζωγράφους στην Ελλάδα, με συμμετοχές σε πολύ σημαντικές διεθνείς εκθέσεις και Συλλογές, βλέπει τον άνθρωπο βαθιά μέσα στο περιβάλλον της εποχής μας: στο εσωτερικό αστικό τοπίο, στον έρωτα, στο παράλογο. Η συμπεριφορά αναλύεται, σχολιάζεται και αποδίδεται ζωγραφικά με εμβάθυνση στην ουσία, κριτικό πνεύμα και μια μοναδική ικανότητα να αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά και ''εύγλωττα'' στοιχεία μιας ιστορίας, κινητοποιώντας τις αισθήσεις και τη σκέψη. Ο Τσακίρης μοιράζεται μαζί μας έναν κόσμο τόσο πραγματικό που καταλήγει αλλόκοτος, όπου ο συμβολισμός, οι σουρεαλιστικές προεκτάσεις, το χιούμορ, η εξπρεσιονιστική έκφραση και το εκρηκτικό χρώμα, χτίζουν ένα σύγχρονο κοινωνικό παζλ.

Όπως αναφέρει η γκαλερί Δεσμός στο κείμενο που συνοδεύει τον καλαίσθητο, πολυσέλιδο κατάλογο της έκθεσης:

«Δεσμός» λέγεται το μέρος που μετράει ήδη τριάντα τρία χρόνια στο Παρίσι και αγκαλιάζει τον καρπό με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας. Δεσμός με όλη την απλότητα και τη σεμνότητα που σφραγίζει τέτοιου είδους σχέσεις. Σχέσεις διαπολιτισμικές, σχέσεις ανταλλαγής.

Πώς να μην χαιρόμαστε την παρουσία ενός νέου καλλιτέχνη, σαν τον Αντώνη Τσακίρη, σε αυτήν την «ανάσα» του Δεσμού; Ο οποίος με την ιδιαιτερότητα της δουλειά του, το ταλέντο του, και τη δική του αλήθεια έρχεται να συνεισφέρει σε αυτήν την πολύτιμη συνύπαρξη. Με αφετηρία τη μικρή αίθουσα της γκαλερί του Δεσμού στην ιστορική, κατεξοχήν καλλιτεχνική γειτονιά του Montparnasse,  οι δραπέτες του Αντώνη Τσακίρη είναι έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους του Παρισιού.

Δραπέτες που έρχονται να μας αναζητήσουν ώστε να δραπετεύσουμε κι εμείς μαζί τους… Από την Ελλάδα, προς το φως του Παρισιού και από εκεί, ακόμη παραπέρα…

Επιμέλεια έκθεσης: Εύα Τζιμούρτα

Σχετικές ειδήσεις
Ο Αττίκ στο Παρίσι, έκθεση στην αίθουσα Τέχνης Ιανός
27.01.2017 14:46
Η IANOS Αίθουσα Τέχνης σας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στο Παρίσι του Αττίκ! Σχέδια, παρτιτούρες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό, που για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μας μεταφέρουν στο μαγευτικό Παρίσι των αρχών του 20ου αιώνα.
Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80: Έκθεση στην S. G. Art Gallery
14.12.2016 16:34
H S.G. Art Gallery παρουσιάζει την έκθεση “Η Τέχνη στο Παρίσι Μεταξύ ‘60 και ‘80” με σχέδια, λιθογραφίες και γλυπτά έργα Γάλλων και Ελλήνων καλλιτεχνών που ζούσαν στο Παρίσι τις δεκαετίες ‘60, ‘70, και ‘80 και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και της Γαλλίας.
Περί Βίας και Άλλων Δαιμονίων: έκθεση του Toni Milaqi στη γκαλερί Δεσμός στο Παρίσι
06.10.2016 12:54
Ο Toni Milaqi έρχεται στο Παρίσι και εγκαινιάζει με την έκθεσή του τη νέα καλλιτεχνική χρονιά στη γκαλερί του Δεσμού.
Η Τέχνη του Σχεδιάζειν: ομαδική έκθεση στην Alma Gallery
15.06.2016 13:57
Η Γκαλερί ALMΑ στην Αθήνα (Υψηλάντου 24, Κολωνάκι), εγκαινιάζει την Πέμπτη 23 Ιουνίου την έκθεση «Η τέχνη του σχεδιάζειν» με σχέδια σε χαρτί έξι Ελλήνων καλλιτεχνών των: Μαρία Γιαννακάκη, Αλέκου Κυραρίνη, Τάσου Μαντζαβίνου, Καλλιρρόης Μαρούδα, Βασίλη Παπανικολάου, Μανταλίνα Ψωμά. Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη γράφει χαρακτηριστικά για τους καλλιτέχνες της έκθεσης:
The Lost Parthenon: έκθεση του Κωνσταντίνου Πάτσιου στο Παρίσι
22.02.2016 17:06
Μετά την ατομική του έκθεση “The Twisted Odyssey” στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος παρουσιάζει τη νέα σειρά έργων του με τίτλο “The Lost Parthenon", στη Melkart Gallery, στο Παρίσι, τον Απρίλιο του 2016, υπό την επιμέλεια της Λεώνη Γαβρία.