Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ενατένιση - Contemplation, από την Κατερίνα Κωνσταντούρου στο Θέατρο Πόρτα

Ενατένιση - Contemplation, από την Κατερίνα Κωνσταντούρου στο Θέατρο Πόρτα

Στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί την Κατερίνα Κωνσταντούρου για μία συναυλία με τίτλο Ενατένιση - Contemplation.

Ένα πρόγραμμα «εσωτερικό» και μυστηριώδες: νυκτερινές μουσικές, μονόλογοι, κι ένα ταξίδι μύησης στην αρχή του νέου χρόνου.

Τα δύο κομμάτια του Γιάννη Ιωαννίδη, Κέλαδος και Τοκκάτα, είναι πολύ εκφραστικά - η δημιουργία ατμόσφαιρας και η εκλέπτυνση είναι στοιχεία εγγενή στο ύφος του. Στα αρχαία ελληνικά η λέξη «κέλαδος» σήμαινε τον ισχυρό ήχο, τον κρότο.

Η Πένθιμη Γόνδολα του Λιστ γεννήθηκε από το σκοτεινό προαίσθημα του επικείμενου θανάτου του Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ένα κομμάτι που γεφυρώνει το Ρομαντισμό με τον 20ό αιώνα - πολύ λιτό, οδυνηρά ουσιώδες.
Με το κύκνειο άσμα του Night Thoughts, ο Κόπλαντ αποτίει φόρο τιμής στον πατέρα της αμερικανικής μουσικής Τσαρλς Άιβς μ' ένα έργο στοχαστικό - ένα καταστάλαγμα του βίου του.

Στα λιγοστά έργα που έγραψε στα 25 χρόνια της ζωής του μακριά απ' τη Ρωσία, ο Ραχμάνινοφ αφομοιώνει την εμπειρία της Αμερικής με απρόβλεπτους τρόπους: μια σειρά από παραλλαγές πάνω στην αναγεννησιακή «Folía» που φλερτάρουν με την τζαζ με την οικονομία έκφρασης των τελευταίων του χρόνων.

Ο Σέλσι, τέλος, με τη σουΐτα υπ’ αρ. 10 «Ka», αναζητεί το απόσταγμα - την πεμπτουσία. Μέσ' από ένα τελετουργικό ταξίδι σε 7 στάδια - και όχι μέρη, αφού το ταξίδι δεν σταματά. Μια μουσική που δεν σημαίνει - απλώς ε ί ν α ι.

Πρόγραμμα

Γιάννης Ιωαννίδης
Κέλαδος (1986), Τοκκάτα (1990)

Franz Liszt
La lugubre gondola (1882)

Aaron Copland
Night thoughts (Homage to Ives) (1972)

Sergei Rachmaninoff
Variations on a theme of A. Corelli op.42 (1931)

Giacinto Scelsi
Suite no. 10 (“Ka”) (1954)

http://katerinakonstantourou.com

Σχετικές ειδήσεις
Είδη γερμανικού έρωτα με τη Νέλλη Μαυροειδή στο Θέατρο Πόρτα
25.01.2017 12:19
Το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί στο πλαίσιο του κύκλου Άλλες Παράλληλες, τη Νεφέλη Μαυροειδή, η οποία θα παρουσιάσει έργα των Strauss, Mendelssohn, Jost.
Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας από το Στέφανο Θεοδωρίδη στο Θέατρο Πόρτα
20.04.2016 12:12
Ο Στέφανος Θεοδωρίδης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Πόρτα, στο πλαίσιο του κύκλου Τρίτες Παράλληλες, για μία συναυλία με τίτλο Ένα Ρεσιτάλ - Ανώνυμος πιανίστας.
Tirsi Morir Volea από το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής και το Ωδείο Αθηνών στο Θέατρο Πόρτα
23.03.2016 12:22
Το Θέατρο Πόρτα φιλοξενεί στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες το Κέντρο Παλαιάς Μουσικής, το οποίο συνεργάζεται με το Ωδείο Αθηνών, και θα μας παρουσιάσουν το Tirsi Morir Volea.
Μνήμη: Συναυλία του Ex Silentio στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.03.2016 14:56
Το Ex Silentio παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του κύκλου Adagio - Μουσικές για τις ημέρες του Πάσχα, τη συναυλία Μνήμη.
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης στο Θέατρο Πόρτα
02.03.2016 12:12
Ο Άγγελος Λιακάκης και ο Τίτος Γουβέλης θα εμφανιστούν στο θέατρο Πόρτα, για μία συναυλία μουσικής δωματίου για βιολοντσέλο και πιάνο του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο των συναυλιών Τρίτες Παράλληλες.