Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

“O”: Έκθεση της Joo Yeon Park στο Kappatos Athens Art Residency

“O”: Έκθεση της Joo Yeon Park στο Kappatos Athens Art Residency

Το Kappatos Athens Art Residency και ο Γεράσιμος Καππάτος παρουσιάζουν τον τρίτο κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπό την Αιγίδα των Υπουργείων Πολιτισμού της Ελλάδας και της Κορέας, και την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της Κορεάτισσας εικαστικού Joo Yeon Park με τίτλο “Ο” σε επιμέλεια της Σωζήτας Γκουντούνα.

 

Η ατομική έκθεση της Joo Yeon Park “O” αναφέρεται στo Ελληνικό φωνήεν όμικρον , και αποτυπώνει τη σταθερή προσήλωση της εικαστικού με τους επαναλαμβανόμενους μηχανισμούς των λέξεων, των εικόνων και του ήχου σε διαφορετικές γλώσσες. Η ανάγνωση του κλασικού ελληνικού μύθου “Νάρκισσος και Hχώ” συνεχίζει να βρίσκεται σε διάλογο με τα νέα κείμενα, σχέδια, βίντεο και περφόρμανς της εικαστικού. Ωστόσο, στην έκθεση “O,” η έμφαση μετατοπίζεται από την επανάληψη των εικόνων και των λέξεων στην επανάληψη του ήχου. Το αίτημά για "καθαρή" φωνή απαλλαγμένη από τα συμβατικά γλωσσικά συστήματα της γραφής και του ήχου εκδηλώνεται με τη μορφή φαντασιακών φωνηέντων στα κείμενα-σχέδια και στην αέναη εκφώνηση τους απο τραγουδιστές.

 

Η σειρά κειμένων - σχέδιων διερευνά τη χειρονομία της γραφής ως μια μορφή του σχεδίου, ή τη χειρονομία σχεδίου ως μια φόρμα γραφής που παράγεται απο αυγοτέμπερα και μελάνι. Τα έργα της έκθεσης ανταποκρίνονται στις καμπυλόγραμμες πτυχές των ελληνικών και αγγλικών φωνηέντων και στις διακριτικά ευθύγραμμες πτυχές των Κορεάτικων φωνηέντων, τα οποία αποτελούνται μόνο από κάθετες και οριζόντιες γραμμές σε ορθή γωνία. Η εγκατάσταση ενσωματώνει ράβδους χάλυβα και φύλλα γυαλιού ώστε οι θεατές να διαβάζουν τα κείμενα - σχέδια από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

 

Τα κείμενα- σχέδια αποδίδονται σε περφόρμανς με τρείς φωνές σε σύνθεση των μουσικών Νίκου Βίττη και Νάσου Σωπύλη στην κυκλική σκάλα του κτιρίου. Ωστόσο, λόγω της διαφορετικής απόδοσης των "φαντασιακών φωνηέντων," οι νότες θα επαναλαμβάνονται χωρίς του ήχους των φωνών, αποφεύγοντας κατα αυτόν τον τρόπο το νόημα που διαχέεται απο τη γλώσσα.

Σχετικές ειδήσεις
Paros, έκθεση της Martha Jungwirth στις Kalfayan Galleries
06.12.2016 17:19
Οι Kalfayan Galleries σε συνεργασία με την Galerie Krinzinger (Βιέννη) παρουσιάζουν την ατομική έκθεση της διεθνούς φήμης εικαστικού Martha Jungwirth με έργα από τη σειρά ‘Paros’ (2015) τα οποία εμπνεύστηκε και δημιούργησε στο ομώνυμο ελληνικό νησί. Η έκθεση αποτελεί ιδέα της Antonia Rahofer.
Αφαίρεση, απόκρυψη & αποκάλυψη: έκθεση του Γιάννη Σπυρόπουλου και της Εοζέν Αγκοπιάν στο Radisson Blu Park hotel
19.10.2016 10:54
Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, στις 20.00, η διεύθυνση του ξενοδοχείου Radisson Blu Park Hotel, Athens στα πλαίσια του αφιερώματος «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ» και με αφορμή τον εορτασμό των 40 ΧΡΟΝΩΝ από την ίδρυση του ξενοδοχείου, παρουσιάζει την έκθεση δύο μεγάλων καλλιτεχνών, του Γιάννη Σπυρόπουλου και της Εοζέν Αγκοπιάν.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Ομαδική έκθεση κολάζ στο Concierge Athens
03.06.2016 14:18
Την Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στο Concierge Athens η ομαδική έκθεση κολάζ Ελλήνων καλλιτεχνών με κοινό τους στοιχείο τη σύνθεση εικόνων από εικόνες.
Sobin Park and the Lucky Dragon: έκθεση της Sobin Park στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
30.05.2016 12:23
Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και η smART communications παρουσιάζουν την έκθεση της Κορεάτισσας εικαστικού Sobin Park με τίτλο «Sobin Park and the Lucky Dragon», σε επιμέλεια της Δρ. Θάλειας Βραχοπούλου, Καθηγήτριας Εικαστικών Τεχνών στο John Jay College της Νέας Υόρκης.