Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο Η ιστορία ενός δικού μας ανθρώπου της Νίκης Αναστασέα.

Ένας ταλαντούχος ζωγράφος, ο Αλέξης Ραζής, καταρρέει στα είκοσι οχτώ του χτυπημένος από μια μορφή βαριάς μελαγχολίας. Δεκατέσσερα χρόνια μετά ο νεαρός Κωστής Σκαρλάτος αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα  για τη ζωή του. Ο επίδοξος βιογράφος, στην προσπάθειά του να γνωρίσει το έργο, τις σκέψεις και το περιβάλλον του Ραζή, συναντά τους φίλους και παλιούς συντρόφους του καλλιτέχνη, τις γυναίκες που τον αγάπησαν, τον δάσκαλο και καθοδηγητή του. Μέσα από τις μαρτυρίες τους αναβιώνουν οι ιδέες, οι αγωνίες και οι ελπίδες των ανήσυχων νέων των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, ενώ σταδιακά ξετυλίγεται το νήμα της ζωής ενός γοητευτικού και αινιγματικού προσώπου, από τα παιδικά του χρόνια μέχρι την ολοκλήρωση του τελευταίου του πίνακα. 

Ένας ζωγράφος, ένα έργο, μια εποχή. Άνθρωποι που θέλησαν ν’ αλλάξουν τη μοίρα αυτού του τόπου. Ένα βιβλίο που ιστορεί εκείνο το βουητό, το σάλαγο, το όνειρο, το μάταιο ηχοκόπημα. Αν ήταν μάταιο ή αν ήταν κάτι περισσότερο.

Η Νίκη Αναστασέα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία. Έχει εργαστεί πολλά χρόνια στο χώρο του βιβλίου ως βιβλιοπώλις, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικό και διορθώτρια. Το 1998 απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου πεζογράφου του περιοδικού Διαβάζω για το βιβλίο της Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε, ενώ το 2013, για το βιβλίο της Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, το Βραβείο Μυθιστορήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού Ο Αναγνώστης και το βραβείο του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.



Στο εξώφυλλο: Egon Schiele, «Πορτρέτο της Valerie Neuzil» (λεπτομέρεια), 1912


Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.