Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη: Μια παράσταση για το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα

Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη: Μια παράσταση για το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα

Την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 τα έσοδα της παράστασης “Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη” που παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Vault θα δοθούν για την ενίσχυση του Δικτύου Μεταναστριών Μέλισσα. Μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει ενημέρωση των θεατών από εκπρόσωπο της Μέλισσας και μέλος του δικτύου εθελοντών.

 

Ο Πολυχώρος Vault στα πλαίσια της κοινωνικής του δράσης διοργανώνει τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου μία παράσταση με κοινωνικό αντίκρισμα, δίνοντας στους θεατές την ευκαιρία να απολαύσουν ένα σύγχρονο θεατρικό έργο και ταυτόχρονα να ενισχύσουν τις ενέργειες του Δικτύου. Η ανατρεπτική μαύρη κωμωδία της Χριστίνας Σαμπανίκου, “Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη”, σε σκηνοθεσία Βίκυς Αδάμου, τη συγκεκριμένη ημέρα θα παρουσιαστεί με σκοπό την ενίσχυση των δράσεων του Δικτύου Μέλισσα

  

Η Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου μετά το areyouserious.gr (διαδικτυακό φωτορομάντζο) και την θεατρική παράσταση Timeline Project που παίχτηκε με επιτυχία για δυο χρονιές στο Kinitiras Studio, συναντιούνται και πάλι στην αναζήτηση της Χαμένης Παντόφλας που συμβολίζει πολύ περισσότερα από αυτό που πραγματικά είναι. Μετατρέπουν την προσωπική κρίση ενός άνεργου εργένη σαραντάρη σε μια μαύρη ανατρεπτική κωμωδία, σε έναν σουρεαλιστικό διάλογο με απρόβλεπτη κατάληξη.

 

ΔΙΚΤΥΟ ΜΕΛΙΣΣΑ

 

Η Μέλισσα είναι ένα δίκτυο για τις μετανάστριες που ζουν στην Ελλάδα. Στοχεύει στην ενδυνάμωση και στην δικτύωσή τους, καθώς και στην δημιουργία μιας γέφυρας επικοινωνίας με την Ελληνική κοινωνία.

 

Η Μέλισσα είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Δημιουργήθηκε με την ενεργό συμμετοχή μεταναστριών με ευρεία δράση στις κοινότητές τους και στις γυναικείες ομάδες αλληλεγγύης, και απευθύνεται σε μετανάστριες από πάνω από σαράντα χώρες που ζουν στην Ελλάδα. Η δράση της βασίζεται στη λειτουργία ενός κέντρου ημέρας που μόλις άνοιξε, και το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς και δικτύωσης για τις ομαδικές αλλά και τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες των μεταναστριών, με στόχο την ενεργοποίησή τους και την συνεισφορά τους στην κοινωνική συνοχή.

 

Οι δράσεις της Μέλισσας στηρίζονται σε τρεις άξονες:

α) την δικτύωση των γυναικείων μεταναστευτικών ομάδων και την επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με την κοινωνία υποδοχής,

β) την ανάδειξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων των μεταναστριών, καθώς και την ενδυνάμωση τους, και

γ) την προβολή θετικών προτύπων και την προώθηση της ένταξης με σεβασμό στη διαφορετικότητα.

 

Το όνομα συμβολίζει την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν οι μετανάστριες, και την συνεισφορά τους στην κοινωνία. Οι μετανάστριες είναι εργατικές μέλισσες με διαφορετικές προελεύσεις, που φέρνουν μαζί τους ικανότητες και δεξιότητες, φιλοδοξίες, όνειρα και ελπίδες. Αποτελούν παράγοντες αλλαγής και για τις κοινωνίες προέλευσης αλλά και για τις κοινωνίες υποδοχής. Παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά, και που οξύνονται μέσα στην παρούσα κρίση, εξακολουθούν να είναι πόλοι ένταξης και κοινωνικοί πολλαπλασιαστές.

 

Μερικές από τις δράσεις που απευθύνονται σε μετανάστριες είναι:

1. Media Training

2. Λέσχη βιβλίου

3. Κινηματογραφική λέσχη

4. Εργαστήρια εικαστικών, αφήγησης, κινηματογράφου κλπ

5. Ειδικά σχεδιασμένα εργαστήρια ελληνικών

6. Εργαστήρια ψυχοδράματος

 

Οι δράσεις της Μέλισσας για το προσφυγικό είναι:

1.  Παιδικά πρωινά στο πεδίο του Άρεως (Ιούλιος-Αύγουστος 2015)

2. Eνα σακίδιο για το δρόμο (ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο και συνεχίζεται σε συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί)

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Συγγραφέας: Χριστίνα Σαμπανίκου

Σκηνοθεσία: Bίκυ Αδάμου

Ηχητική Δραματουργία: Γιώργος Συμεωνίδης

Φωτισμοί - Φωτογραφίες: Παύλος Μαυρίδης

Σκηνικά – κοστούμια: Lazy Boy*

Γραφιστική επιμέλεια: γιώργος δομιανός

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δώρα Κεχαγιά

Τeaser: Κωνσταντίνος Οικονόμου

 

Παίζουν οι: Στέφανος Κοσμίδης και Χριστίνα Σαμπανίκου

Αντρική Φωνή: Σπύρος Περδίου

 

Διάρκεια: 60 λεπτά

 

Διαβάστε περισσότερα για την παράσταση: Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη στον Πολυχώρο Vault

Σχετικές ειδήσεις
Καθαρή πόλη, των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού
19.12.2016 16:33
Η Καθαρή Πόλη μετά την επιτυχημένη περσινή παρουσίασή της στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και την περιοδεία σε διάφορα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, επιστρέφει στην Αθήνα,στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, για να επαναπροσδιορίσει τα στερεότυπα μέσα από το βλέμμα και τις προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών καθαριστριών, «ειδικών» σε θέματα καθαριότητας.
Μια μέλισσα τον Αύγουστο, στον Πολυχώρο Vault
14.12.2016 10:45
Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την κωμωδία του Θοδωρή Αθερίδη “Μια Μέλισσα Τον Αύγουστο”, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη, από 19 Δεκεμβρίου 2016 έως 9 Απριλίου 2017, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.
Σκάσε ή Η χαμένη παντόφλα του Μανώλη Καρέλη, της Χριστίνας Σαμπανίκου στον Κινητήρα
17.10.2016 13:50
Οι Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου - από τα βασικά μέλη του καλλιτεχνικού δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ- επιστρέφουν στο σπίτι τους, τον Κινητήρα και παρουσιάζουν από τις 5 Νοεμβρίου σε επανάληψη για δεύτερη χρονιά την παράσταση που κέρδισε κοινό και κριτικούς «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», μία μαύρη ανατρεπτική κωμωδία με θέμα την προσωπική κρίση ενός άνεργου εργένη σαραντάρη.
Γύρισε Πίσω, της Χριστίνας Σαμπανίκου στο Θέατρο Άβατον
09.09.2016 11:32
Οι Βίκυ Αδάμου και Χριστίνα Σαμπανίκου αποτελούν τα τελευταία χρόνια ένα δημιουργικό δίδυμο που αιφνιδιάζει με το διαφορετικό βλέμμα και το καυστικό χιούμορ του. Mετά την τελευταία τους επιτυχημένη συνάντηση στη μαύρη κωμωδία «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη» ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και μαζί με τον Θανάση Ζερίτη από τους 4Frontal, παρουσιάζουν το «Γύρισε Πίσω», ένα κωμικό μελλοντολογικό θρίλερ που εκτυλίσσεται σε μια αγνώριστη Αθήνα στο μέλλον.
Γύρισε Πίσω, της Χριστίνας Σαμπανίκου στο Θέατρο Άβατον
22.08.2016 15:23
Η Βίκυ Αδάμου και η Χριστίνα Σαμπανίκου, μετά την επιτυχημένη τους συνάντηση στη μαύρη κωμωδία «Σκάσε ή Η Χαμένη Παντόφλα του Μανώλη Καρέλη», ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν με άπλετο κέφι, χιούμορ και φαντασία το κωμικό, μελλοντολογικό θρίλερ «Γύρισε πίσω».