Από τις Εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί η συλλογή διηγημάτων της Μαίρης Μικέ Κόκκινες ουλές.


Οι δεκαεπτά μικρές καθημερινές ιστορίες της συλλογής, καθώς διασταυρώνονται με τη μεγάλη επίσημη Ιστορία, εστιάζουν στo πάσχον σώμα κι επιμένουν στην κοινωνική σήμανσή του μέσα από διαδικασίες χειραγώγησης, επιτήρησης, τιμωρίας, πένθους και βίας.

Παρουσιάζονται σώματα εγκλωβισμένα και πειθήνια που λυγίζουν εύκολα για να ανταποκριθούν σε θεατές κι αθέατες τεχνολογίες της εξουσίας, αλλά και άλλα που αντιστέκονται για να υπονομεύσουν ή/και να ανατρέψουν τις συνθήκες της ζωής τους. Σε κάθε περίπτωση τα σώματα σημαδεύονται. Άλλωστε ο γενικός τίτλος Κόκκινες ουλές υπογραμμίζει το σημάδι αυτής ακριβώς της βαθιάς σωματικής πληγής που ακόμα αιμορραγεί.

Αν και κατά κανόνα αποφεύγονται ακριβείς χρονικοί και χωρικοί προσδιορισμοί, μπορεί κανείς με πλοηγό έστω αυτά τα λίγα ακριβοθώρητα σήματα να σταθμεύσει σε στιγμές των εμφυλιακών και μετεμφυλιακών χρόνων, της δικτατορίας και να οδηγηθεί με ποικίλους τρόπους (για παράδειγμα με επανεγγραφές μυθολογικών και βιβλικών επεισοδίων) ώς τα κρίσιμα σημερινά.

Η Μαίρη Μικέ είναι καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ.

Έχει γράψει τα βιβλία: Το λογοτεχνικό περιοδικό Ο Κύκλος (1931-1939, 1945-1947), διδ. διατριβή (δακτ.), Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ 1988 ~ Η Βάρδια του Νίκου Καββαδία. Εικονο-γραφήσεις και μεταμορφώσεις, Άγρα 1994 ~ Μέλπω Αξιώτη. Κριτικές περιπλανήσεις, Κέδρος 1996 ~ Μέλπω Αξιώτη, Ποιήματα (φιλολ. επιμ.), Κέδρος 2001 ~ Μεταμφιέσεις στη νεοελληνική πεζογραφία (19ος-20ός αι.), Κέδρος 2001 ~ Έρως (αντ) εθνικός. Ερωτική επιθυμία και εθνική ταυτότητα τον 19ο αιώνα, Πόλις 2007 ~ Αλληλογραφία Νίκου Καββαδία – Μ. Καραγάτση (εισαγωγή, επιμέλεια, σχόλια), Άγρα 2010 ~ Eναρμόνιον κράμα. Δοκίμια για την πεζογραφία, Άγρα 2012 και έχει συνεπιμεληθεί τους τόμους Ο λόγος της παρουσίας. Τιμητικός τόμος για τον Παν. Μουλλά, Σοκόλης 2005 ~ Παλίμψηστο Καβάλας. Ανθολόγιο μεταπολεμικών λογοτεχνικών κειμένων. Εισαγωγή, επιμέλεια, ανθολόγηση, Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας – Καστανιώτης 2009 ~ Aναστάσιος Δρίβας, Τα Έργα, Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη 2012 ~ Γ.Μ. Βιζυηνός, Στους δρόμους της λογιοσύνης. Κείμενα γνώσης, θεωρίας και κριτικής, Επιλεγόμενα- Υπόμνημα, ΜΙΕΤ 2013~ Mέλπω Αξιώτη, République-Bastille, Eισαγωγή-επιμέλεια, Άγρα 2014 ~ Melpo Axioti, République-Bastille, Eπιμέλεια, www.lit.auth.gr/archive/axioti_r.-bastille

Μελέτες, άρθρα και δοκίμιά της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Τα ενδιαφέροντά της στρέφονται γύρω από την ιστορία, την θεωρία και την κριτική πεζογραφικών κυρίως κειμένων του 19ου και του 20ού αιώνα.

Ο Γιάννης Αντωνιάδης γράφει κριτική για το βιβλίο.