Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Τα μαθηματικά των επιδημιών: Η 1η φετινή εκδήλωση στο πλαίσιο του Hub Science

Τα μαθηματικά των επιδημιών: Η 1η φετινή εκδήλωση στο πλαίσιο του Hub Science

Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.

Την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015, στις 20:00 σας προσκαλούμε στην πρώτη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του λέκτορα Βιοστατιστικής Νίκου Δεμίρη με θέμα «Τα μαθηματικά των επιδημιών».

Τα μαθηματικά των επιδημιών

Το βραβείο Nobel Ιατρικής για το 2015 απονεμήθηκε στην Κινέζα ερευνήτρια Youyou Tu, η οποία εισήγαγε την αρτεμισινίνη στα εμβόλια κατά της ελονοσίας. Η αρτεμισινίνη σώζει πάνω από εκατό χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο, κυρίως παιδιών  κάτω από 5 ετών.

Τα εμβόλια αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα αύξησης του προσδόκιμου ζωής , εξάλειψαν νόσους όπως η ευλογιά αλλά και μείωσαν θεαματικά τη δράση πολλών λοιμωδών νοσημάτων όπως η πολιομυελίτιδα, η ιλαρά και ο τέτανος. Παρόλη την αλματώδη πρόοδο στην πρόληψη και την καταστολή τους, τα λοιμώδη νοσήματα παραμένουν η βασική αιτία θανάτου σήμερα, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τους πολέμους ή τους σεισμούς. Σκεφθείτε ότι μόνο τα μεταδιδόμενα από κουνούπια νοσήματα προκαλούν 700 εκατομμύρια λοιμώξεις και πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Δεμίρης θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο τα αιτιοκρατικά και στοχαστικά μαθηματικά βοηθούν να κατανοήσουμε την μετάδοση των λοιμωδών νοσημάτων και θα αναρωτηθεί:

• Συνδέεται το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας με τον αυτισμό;
• Θα έχουμε νέα πανδημία γρίπης;
• Πώς ο τεράστιος όγκος δεδομένων στο διαδίκτυο (big data) επηρεάζει τη σύγχρονη επιδημιολογία;

Ο Νίκος Δεμίρης είναι λέκτορας Βιοστατιστικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στατιστική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο Nottingham. Κατόπιν εργάστηκε ως ερευνητής στην Μονάδα Βιοστατιστικής του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC Biostatistics Unit) του Πανεπιστημίου Cambridge.

Σχετικές ειδήσεις
Το Stand-up Science συναντά τους MoMix στον ονειρεμένο χώρο τους για μία μοναδική βραδιά!
12.07.2016 16:13
Η Stand up Science συναντά την molecular mixology, με άλλα λόγια οι Science Reactors με πολύ χιούμορ δοκιμάζουν την πρώτη τους συνέργεια με την φοβερή ομάδα των MoMix στον πανέμορφο χώρο τους, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016.
Rock guitar in 11 dimensions: διάλεξη-performance του Mark Lewney στο πλαίσιο του Hub Science
11.04.2016 14:33
Τη Δευτέρα 18 Απριλίου 2016, στις 20:00, σας προσκαλούμε στην έβδομη φετινή συνάντηση του Hub Science, στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη-performance του φυσικού και κιθαρίστα Mark Lewney με θέμα «Rock guitar in 11 dimensions».
Στρες και καθημερινότητα: διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου στο Athens Science Festival
09.03.2016 10:22
Το Athens Science Festival μας προσκαλεί την Παρασκευή 8 Απριλίου 2016 στη διάλεξη του Γεώργιου Χρούσου, με θέμα Στρες και καθημερινότητα.
Ίντερνετ για όλους - Προωθώντας τη συνδεσιμότητα: ομιλία στο πλαίσιο του Athens Science Festival
02.03.2016 10:17
Ο Διευθυντής Πληροφορικής στο MediaLab του ΜΙΤ, Μιχάλης Μπλέτσας έρχεται στο Athens Science Festival, την Τρίτη 5 Απριλίου 2016, για να δώσει μία ομιλία με θέμα Ίντερνετ για όλους: Προωθώντας τη συνδεσιμότητα.
Genes and bits - Η ζωή πέρα από τη χημεία: Η 5η διάλεξη του Hub Science
22.02.2016 11:32
Το «Τhe Hub Events» και ο Νικόλας Πρωτονοτάριος συνεχίζουν για πέμπτη χρονιά τη σειρά επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Hub Science», με σκοπό να παρουσιάσουν με συναρπαστικό και εύληπτο τρόπο τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες και να μυήσουν το ακροατήριο στο μαγικό αλλά ενδεχομένως παρεξηγημένο τους κόσμο.