Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Σταύρος Ιωάννου: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

Σταύρος Ιωάννου: Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας

Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, απελευθέρωσε τους Έλληνες ντοκιμαντερίστες από το μεγάλο οικονομικό βάρος του φίλμ . Αυτό είχε σαν συνέπεια την αύξηση (ποσοτική και ποιοτική) της παραγωγής των ελληνικών ντοκιμαντέρ .

Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, είχε αρχίσει στον χώρο των κινηματογραφιστών να διογκώνεται ένας σκεπτικισμός και μια δυσαρέσκεια για την πολύ άσχημη θέση που είχε δοθεί στο δημιουργικό ντοκιμαντέρ από τα κρατικά φεστιβάλ και γενικότερα για την άνιση μεταχείρισή τους μέσα στο χάος των διεθνών φεστιβάλ.

Από την άλλη πλευρά η Ε.Ρ.Τ. (ο πιο μεγάλος παραγωγός ελληνικών  ντοκιμαντέρ) αποφάσισε να εγκαταλείψει το δημιουργικό ντοκιμαντέρ και στη θέση του να προωθήσει μεγάλα τηλεοπτικά ρεπορτάζ όπως ακριβώς έκαναν και τα ιδιωτικά κανάλια.

Μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ .

Κάτι νέο, κάτι μοναδικό στην Ελλάδα, που θα προωθούσε τη διάδοση του ελληνικού ντοκιμαντέρ και θα δικαίωνε τους καταξιωμένους δημιουργούς του.

Όραμά μου ήταν να δημιουργήσω μια λαμπρή γιορτή, έτσι όπως αρμόζει στους Έλληνες ντοκιμαντερίστες και στα σπουδαία δημιουργικά ντοκιμαντέρ που παράγουν κάθε χρόνο.

Βασικός μου στόχος είναι ο χώρος όπου διεξάγεται το Φεστιβάλ, να είναι οικείος και φιλικός για να αποτελεί σημείο συνάντησης τόσο των δημιουργών μεταξύ τους όσο και των δημιουργών με το κοινό.

Είναι γεγονός πως το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας προβάλλει τις ταινίες του σε κατάμεστες αίθουσες. Κάθε χρόνο, οι συμμετέχοντες δημιουργοί συνομιλούν με το κοινό τους, ανταλλάσσουν ιδέες και απόψεις, συνθέτοντας ένα δημιουργικό μωσαϊκό της σύγχρονης ελληνικής κινηματογραφίας.

Το Φεστιβάλ Χαλκίδας λειτουργεί σαν πλατφόρμα προβολής όλων των Ελληνικών ντοκιμαντέρ χωρίς κανέναν αποκλεισμό. Προβάλλει συγκεντρωμένη όλη την ετήσια παραγωγή ελληνικών ντοκιμαντέρ. Επίσης, πρόκειται για ένα διαγωνιστικό φεστιβάλ. Μια 3μελής επιτροπή επιλέγει ποιά ντοκιμαντέρ θα είναι στο διαγωνιστικό τμήμα και ποιά στο Πανόραμα.

Έχοντας την εμπειρία του ντοκιμαντερίστα, πιστεύω πως ένας υγιής διαγωνισμός αυξάνει την άμυλα μεταξύ των δημιουργών, ενισχύει οικονομικά και ηθικά τους δημιουργούς και βοηθάει στην όσο το δυνατόν καλύτερη προώθηση και διανομή των έργων τους.

Καταξιωμένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Δημήτρης Μυταράς, ο Νίκος Καβουκίδης, ο Jean-Marie Drot, ο Κώστας Καζάκος, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Παντελής Βούλγαρης, ο Στάθης Βαλούκος, ο Αντρέας Θωμόπουλος, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Μήτσος Κασόλας, ο Βασίλης Βασιλικός, ο Κώστας Μουρσελάς, πλαισίωσαν τις κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να το στηρίζουν με την παρουσία τους.

Info: Ο Σταύρος Ιωάννου είναι σκηνοθέτης και διευθυντής του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας το οποίο ιδρύθηκε το 2007 και φέτος διανύει τον 9ο χρόνο του.


* Αναδημοσίευση από το περιοδικό Culturenow Mag, τεύχος 29

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον
11.11.2016 14:58
Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης του εαυτού που εκτυλίσσεται σε ενα μικρό χωριό της Ισλανδίας είδαμε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα»: Το όραμά μας
24.08.2016 11:25
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), διοργανωτής και εμπνευστής του Διεθνούς Φεστιβάλ ιστορικού ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα νέων ιστορικών- ερευνητών (πρώην συνεργατών του ΕΛΙΑ) και σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 45,000 φίλους / μέλη - από όλη την Ελλάδα.
Διαδρομές στη Μάρπησσα: Η ομάδα του φεστιβάλ μας καλεί και φέτος να περπατήσουμε στην Πάρο!
23.08.2016 10:11
Ξεκινώντας το σχεδιασμό του πρώτου τριήμερου φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» τον Μάρτιο του 2010, δε φανταζόμασταν ότι μέσα σε έξι χρόνια, θα είχαμε βιώσει τόσες όμορφες στιγμές και δυνατές συγκινήσεις.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.